Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
01.11.2023, 07:58

Zašto se država igra sa valjevskim zdravstvom?

č: | fb:

Vlada Srbije je na sednici 26. oktobra donela Rešenje o razrešenju vršioca dužnosti direktora Zdravstvenog centra Valjevo dr Marije Kristivojević Mirković i rešenje o imenovanju dr Vladimira Pantelića za v.d. direktora Zdravstvenog centra Valjevo, objavljeno je u Službenom glasniku. Oba rešenja potpisao je Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade.

 

Međutim, ta rešenja prvog potpredsednika Vlade Srbije nisu u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. U članu 113, stav 4. piše da "direktora, zamenika direktora, predsednika i članove upravnog odbora i predsednika i članove nadzornog odbora zdravstvene ustanove, imenuje i razrešava osnivač". U stavu 5. piše da "organe iz stava 4. ovog člana zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, imenuje i razrešava ministar, izuzev zdravstvenih ustanova na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite čiji je osnivač Republika Srbija, koje imenuje i razrešava Vlada".

 

Prema kategorizaciji zdravstvenih ustanova – nivo zdravstvene zaštite, Zdravstveni centar Valjevo, u okviru koga su Opšta bolnica i Dom zdravlja, nije ustanova na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, nego obavljaja zdravstvenu delatnost na sekundarnom nivou, tako da je rešenja o razrešenju i imenovanju mogao da donese jedino ministar zdravlja.

 

Na istoj sednici 26. oktobra, na kojoj je dr Mirković razrešena funkcije, Vlada Srbije je donela Rešenje o imenovanju v.d. direktora Zdravstvenog centra Valjevo dr Vladimira Pantelića.

 

Međutim, Vlada nije donela Rešenje o razrešenju dr Pantelića koga je rešenjem ministarka zdravlja dr Danica Grujičić 22. maja 2023. godine imenovala za v.d. zamenika direktora Zdravstvenog centra Valjevo.

 

U Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u članu 113. stav 2. piše da "zdravstvena ustanova može imati i zamenika direktora, koji zamenjuje direktora ako je direktor odsutan ili sprečen da obavlja poslove direktora, a koji se imenuje i razrešava pod uslovima, na način i po postupku koji je propisan za imenovanje i razrešenje direktora zdravstvene ustanove".

 

U Rešenju pogrešno prezime?!

 

Pored toga što je Rešenje Vlade Srbije, koje je potpisao Ivica Dačić, o razrešenju v.d. direktora valjevskog Zdravstvenog centra nezakonito, u njemu je navedeno pogrešno prezime jer se dr Marija preziva Mirković, dok joj je devojačko prezime Krstivojević.

 

U Rešenju ministra zdravlja dr Danice Grujičić o imenovanju v.d. direktora Zdravstvenog centra Valjevo od 22. maja 2023, piše da je imenovana dr Marija Mirković, a ne dr Marija Kristivojević Mirković, kako je navedeno u Rešenju o razrešenju Vlade Srbije.

 

Dr Marija Mirković za Kolubarske.rs kaže da ona još uvek nije dobila Rešenje Vlade Srbije o svom razrešenju, niti je neko iz Vlade i Ministarstva zdravlja zvanično obavestio o tome da nije više na čelu Zdravstvenog centra Valjevo. Kaže da je o svom razrešenju saznala iz medija, te da je nakon toga o tome pročitala u Službenom glasniku u kome je objavljeno Rešenje sa njenim pogrešnim prezimenom. Prema njenim saznanjima ni dr Pantelić nije dobio Rešenje o imenovanju.

 

U Agenciji za privredne registre još uvek je dr Marija Mirković upisana kao zastupnik - v.d. direktora Zdravstvenog centra, a dr Vladimir Pantelić v.d. zamenik direktora.

 

Za 10 godina pet direktora na čelu valjevskog zdravstva, svi u v.d. stanju

 

Dr Vladimir Pantelić je peti vršilac dužnosti direktor valjevske zdravstvene ustanove za poslednjih deset godina, pod uslovom da je zista imenovan.

 

Pre dr Marije Mirković, v.d. direktor Opšte bolnice Valjevo bila je dr Branka Antić koja je na to mesto imenovana u julu 2021. godine nakon što je neopozivu ostavku na mesto v.d. direktora podneo dr Zoran Đurić, koji je na čelu bolnice bio od oktobra 2016. godine. Pre njega ostavku iz zdravstvenih razloga podneo je dr Dobrivoje Grujičić, koji je za v.d. direktora valjevske bolnice imenovan 2013. godine.

 

Podsetimo, ni imenovanje dr Grujičića nije prošlo bez problema i brljotine države.

 

Odlukom Vlade Srbije 2011. godine, domovi zdravlja Kolubarskog okruga, koji su do tada bili sastavni deo Zdravstvenog centra Valjevo, su izdvojeni i registrovani u posebne pravne subjekte, tako da je od centra ostala samo Bolnica koja je takođe trebalo da bude registrovana kao posebni pravni subjekt. Prema Odluci iz 2011. Ministarstvo zdravlja je trebalo da oformi Opštu bolnicu u roku od šest meseci, imenuje Upravni i Nadzorni odbor, kao i v.d. direktora koji će ugasiti Zdravstveni centar. Međutim Ministarstvo to nije uradilo, a u maju 2013. godine je rešenjem ministra zdravlja za v.d. direktora Opšte bolnice, koja pravno ne postoji, imenovan dr Dobrivoje Grujičić. On nije mogao da deponuje svoj potpis, a stari direktor je razrešen pa nije imao pravo na potpis. Dokumenta i odluke ustanove je jedno duže vreme, dok Ministarstvo nije ispravilo svoju brljotinu, potpisivao predsednik UO dr Miroslav Srećković.

  

Pre dr Dobrivoja Grujičića ili poslednji direktor Zdravstvenog centra Valjevo, u čijem sastavu su bili valjevska bolnica i domovi zdravlja Kolubarskog okruga, je bio dr Ilija Tripković, koji je tu funkciju obavljao od 2000. pa sve do 2013. godine, kada je kadrovanje u valjevskom zdravstvu preuzela Srpska napredna stranka. Dr Tripković je u mnogome unapredio valjevsko zdravstvo i značajno ga podigao na viši nivo – u kadovskom, tehničkom i organizacionom smislu.

 

Nakon smene dr Ilije Tripkovića, rukovođenje bolnicom je u v.d. stanju. Vršioci dužnosti direktora se smenjuju, kadrovi se osipaju, dok je funkcionisanje pojedinih odeljenja iz raznih razloga otežano. Za to vreme Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja, pored smenjivanja direktora, razdvajaju Opštu bolnicu Valjevo i domove zdravlja Kolubarskog okruga, pa potom ponovo spajaju, ali sada samo valjevski Dom zdravlja i Opštu bolnicu...

 

Kakve su to igre države sa jednom ovako ozbiljnom i važnom institucijom? Da li to država, koja nije sposobna da obezbedi adekvatan nivo zdravstvene zaštite stanovništva, kao i status zdravstvenih radnika, veštački kreira događaje, kao što su smena v.d. direktora, stvarajući privid i predstavu da se stara o zdravlju.

 

Zdravstveni centar Valjevo je po svojoj ulozi najvažnija institucija u Valjevu, dok je po broju zaposlenih sa 1676, posle HK Krušik, druga najveća organizacija u gradu. U Zdravstvenom centru rade najstručniji kadrovi, najveći broj fakultetski obrazovanih i ljudi sa visokim specijalnostima.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 2 sati 49 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 2 sati 49 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 11 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...