Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
03.11.2023, 12:19

Protiv sezonskog gripa vakcinisano skoro dve hiljade Valjevaca

č: | fb:

Za mesec dana je protiv sezonskog gripa vakcinisano 1.972 Valjevaca, od toga 1.662 u centralnom objektu Doma zdravlja, a ostatak u gradskim i seoskim ambulantama. Do uobičajene pojave gripa ima još dosta vremena i dovoljno vakcina, tako da će svi zainteresovani sugrađani moći na vreme da se zaštite.

 

Građani vakcinu protiv gripa mogu primiti radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza. Prethodno pacijent treba da dobije nalog za imunizaciju od svog izabranog lekara. Vakcine imaju i gradske i seoske ambulante, osim ambulante Novo Naselje koja je namenjena zbrinjavanju respiratornih infekcija.

 

Za Dom zdravlja Valjevo u sezoni 2023/24. opredeljeno je 4.500 doza četvorovalentne vakcine „Influvak tetra“, koja štiti od dva tipa virusa A i dva tipa virusa B sezonskog gripa.

 

Vakcina je najefikasniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa. Preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina, zdravstvenim radnicima i svima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12 meseci.

 

Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, zatim osobe preosetljive na supstance sadržane u vakcini, alergične na kokošje jaje, meso i perje, kao i na Gentamicin.

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 10 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...