Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
03.11.2023, 14:01

Preventivni pregledi ovog vikenda u Domu zdravlja

č: | fb:

Preventivni pregledi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i RFZO biće organizovani i ovog vikenda, u subotu i nedelju 4. i 5. novembra. Posvećeni su prevenciji kardiovaskularnih oboljenja i organizovaće se u Domu zdravlja Valjevo od 8 do 16 časova.

 

Građani će moći da urade EKG, merenje krvnog pritiska i laboratorijsko određivanje nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi. Za određivanje nivoa šećera i masnoća u krvi preporuka je da građani dođu ranije, odnosno pre obroka, kako bi rezultati bili verodostojni. Zakazivanje nije potrebno.

 

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost.

 

Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima. Tokom oktobra rađeni su ultrazvuk dojke, PSA test i pregledi štitaste žlezde.

 

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...