Dom zdravlja (foto: Branko Petrović)
Dom zdravlja (foto: Branko Petrović)
06.11.2023, 09:53

Za vikend pregledano 250 građana u Domu zdravlja

č: | fb:

Četvrtog i petog novembra ponovo su održani preventivni pregledi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, koji su ovog vikenda bili namenjeni prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. I ovog puta je odziv građana bio veliki.

 

Za dva dana u Domu zdravlja Valjevo obavljeno je 250 pregleda, uz merenje krvnog pritiska i EKG snimak, i urađene 202 analize nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi. Uz preglede specijalista opšte medicine, značajan broj građana prošao je i preglede internista Opšte bolnice Valjevo. Usled velikog interesovanja, za 80 ljudi su internistički pregledi pomereni za 18. novembar od 8 časova u Domu zdravlja.

 

Na području Kolubarskog okruga obavljeno je 372 pregleda i urađeno 313 laboratorijskih analiza.

 

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost.

 

Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima. U oktobru su rađeni ultrazvuk dojke, PSA test za prostatu, pregledi i hormonski status štitaste žlezde.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 15 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...