Sneg u Valjevu (12.12. 2021.) (foto: Đorđe Đoković)
Sneg u Valjevu (12.12. 2021.) (foto: Đorđe Đoković)
15.11.2023, 11:02

Snega sve manje, a čišćenje sve skuplje dostiglo cifru od blizu 70 miliona

č: | fb:

Valjevske ulice, lokalne puteve i saobraćajnice na Divčibarama i ove zime održavaće građevinsko preduzeće "Ingrap-omni" iz Beograda, a vrednost posla je 69.785.142 dinara sa PDV-om.

 

Na javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, čija je procenjena vrednost bila 69.999.999 dinara sa PDV-om, javila su se, kao i prethodnih pet godina, dva preduzeća: "Ingrap-omni" i "Preduzeće za puteve Valjevo", a ponuda beogradskog preduzeća ovaj put bila je povoljnija za 213.908 dinara.

 

Prošle godine za zimsko održavanje ulica, lokalnih puteva i saobraćajnica na Divčibarama iz gradskog budžeta je bilo izdvojeno oko 68,2 miliona dinara sa PDV-om ili oko 1,5 miliona dinara manje za, sudeći prema tehničkoj specifikaciji radova, skoro isti posao.

 

Razlika je u tome što je prošle godine bila planirana nabavka 650 tona industrijske soli za posipanje, dok je ove godine planirano 700 tona, ali će ove godine biti korišćeno manje kamenog agregata, prošle godine je nabavljeno 300 tona, a ove je u planu 100 tona.

 

Prošle godine je za zimsko održavanje ulica bio planiran rad kamiona sa raonikom i posipačem soli od 200 sati, dok je ove godine to vreme smanjeno na 100 sati.

 

Što se tiče tehničke specifikacije za održavanje puteva u valjevskim selima, ove godine nije bilo promena u odnosu na lane, dok je za održavanje ulica na Divčibarama jedina razlika u tome što će ove godine sneg sa divčibarskih saobraćajnica biti čišćen i grejderom.  

 

U odnosu na 2018. čišćenje snega skuplje za 56 posto

 

Za zimsko održavanje gradskih ulica, lokalnih puteva i saobraćajnica na Divčibarama ove godine je iz budžeta Valjeva izdvojeno skoro 25 miliona dinara više nego 2018. godine kada je taj posao koštao 44,7 miliona dinara za skoro isti posao i identičan broj ulica i puteva.

 

2019. godine čišćenje snega koštalo je 9,8 miliona dinara više nego 2018, plaćeno je 54,5 miliona dinara, dok je 2020. godine za zimsko održavanje izdvojeno 59,2 miliona dinara. Od 2021. godine ta cifra je premašila 60 miliona, te je 2021. godine za zimsko održavanje gradskih ulica, lokalnih puteva i saobraćajnica na Divčibarama izdvojeno 62,3 miliona dinara, a 2022. skoro šest miliona dinara više.

Karađorđeva ulica

Karađorđeva ulica (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema Programu zimskog održavanja ulica u Valjevu, javnih i nekategorisanih puteva i saobraćajnica na Divčibarama, sneg se čisti u 84 ulice u gradu, polovina ulica je u prvoj grupi. Identičan broj ulica je bio u Programu i 2018. s tim što je 41 ulica bila u prvoj grupi, dok su 43 bile u drugoj grupi zimskog održavanja.

 

Pored gradskih ulica čiste se lokalni putevi i to 18 prvog i 12 drugog prioriteta, dok je pre pet godina održavano 18 prvog i 11 drugog prioriteta.

 

Ove godine u Programu zimskog održavanja ulica na Divčibarama je 18, prvi prioritet čini 12, a drugi šest saobraćajnica. Pre pet godina 16 ulica je bilo u programu zimskog održavanja, od toga je deset bilo u prvom prioritetu.

 

Sezona zimskog održavanja ulica i puteva traje od 15. novembra do 31. marta iduće godine.

 

******

Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: "Budžet grada Valjeva u fokusu" koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Grad Valjevo

Grad Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 11 sati 51 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 4 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara