Gradska parcela u Nušićevoj (foto: Kolubarske.rs)
Gradska parcela u Nušićevoj (foto: Kolubarske.rs)
17.11.2023, 10:47

Parcela u Nušićevoj dostigla cifru od preko 200.000 evra, za placeve na Divčibarama nema zainteresovanih

č: | fb:

Na oglas za prodaju građevinskog zemljišta u vlasništvu grada Valjeva pristiglo je 13 ponuda, najviše zainteresovanih 12 bilo je za parcelu u Nušićevoj ulici, za zemljište u privrednoj zoni dostavljena je samo jedna, dok za četiri placa na Divčibarama nije bilo zainteresovanih.

 

Za parcelu u Nušićevoj ulici u širem centru Valjeva, površine 2,84 ara, za koju je početna cena bila 37.992,66 evra, ponuđeno je 250.999 evra, a za parcelu u privrednoj zoni površine 37,31 ar, za koju je određena početna cena od 106.581,82 evra, ponuđeno je 121.600 evra.

 

Otvaranju ponuda pristiglih na oglas za prodaju šest parcela u vlasništvu Grada, koja je održana u sredu, prisustvovalo je devet ponuđača koji su potvrdili da su njihove "koverte ispravne".

 

Ponude zainteresovanih kupaca za parcelu u Nušićevoj ulicu kretale su se od 39.200 evra do 250.999 evra, što je bio maksimalni iznos ponuđen za parcelu površine 2,84 ara. Međutim, Komisija za građevinsko zemljište je konstatovala da otvaranju ponuda ne prisustvuje ovlašćeno lice firme koja je dala najvišu cifru, a osoba koja je došla nije imala ovlašćenje da prisustvuje otvaranju ponuda.

 

U oglasu za prikupljanje pisanih ponuda radi otuđenja neizgrađeng građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Valjeva piše da uredna ponuda treba da sadrži, pored ostalog, "uredno ovlašćenje lica za zastupanje, overeno kod nadležnog organa, ukoliko ga zastupa drugo lice u postupku otvaranja ponuda".

 

Sledeća najviša ponuda za parcelu u Nušićevoj ulici je 205.990 evra, i ta ponuda je uredna, konstatovala je Komisija za građevinsko zemljište. Cifre za parcelu u užem centru grada bile su "šarene", najviše je bilo onih od oko 40.000 evra, tri od oko 70.000 evra i dve od preko 130.000 evra.

Komisija

Komisija (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na kraju otvaranja ponuda Komisija za građevinsko zemljište je saopštla da će po izboru najpovoljnijeg ponuđača svi učesnici biti blagovremeno obavešteni i da će sa najpovoljnijim ponuđačem biti zaključen ugovor.

 

"Lice kome se zemljište otuđuje dužno je da, u roku od 30 dana od dana dostavljanja odluke o otuđenju zemljišta, zaključi ugovor o otuđenju sa gradom Valjevo. Ukoliko lice ne prisustvuje zaključenju ugovora u navedenm roku, rešenje o otuđenju zemljišta stavlja se van snage", navedeno je u oglasu.

 

Podsetimo, otvaranje ponuda pristiglih na javni oglas za kupovinu šest parcela u vlasništvu Grada, koje je trebalo da bude održano 1. novembra, otkazano je zbog, kako je saopšteno, štrajka radnika Pošte. Objašnjeno je da je rok za dostavljanje ponuda bio 30. oktobar, to je bio ponedeljak, ali da tog dana pa sve do 1. novembra u Gradsku upravu nije stigla nijedna pošiljka zbg štrajka radnika Pošte, tako da nije poznato da li je još neko poslao ponudu u propisanom roku ili nije. Zbog toga, kako je rekla pravnica Ljiljana Lukić, treba sačekati da se protest radnika Pošte okonča i tada će biti zakazana nova sednica Komisije na kojoj će biti otvorene sve prispele ponude.

 

Tada je većina prisutnih ponuđača negodovala izražavajući sumnju da je "to manipulacija, da tu nisu čista posla i da se nešto pokušava!".

 

Kolubarskim.rs je u sredu 15. novemba, na dan otvaranja ponuda, rečeno "da već nekolio dana u Gradsku upravu stižu pošiljke poslate poštom i da među njima nije bila nijedna adresirana na: Komisija za građevisko zemljište, ponuda za nepokretnosti…, što znači da nema novih ponuđača, tako da je odlučeno da se održi novo otvaranje ponuda".

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 8 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 5 sati 18 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar