Policijska uprava Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Policijska uprava Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
18.11.2023, 08:27

U oktobru evidentirano manje krivičnih dela nego lane

č: | fb:

Na području Policijske uprave u Valjevu, u oktobru ove godine, evidentirana su 133 krivična dela, što je za 33 odsto manje nego u oktobru prethodne godine kada je zabeleženo 178, a ovo smanjenje najizraženije je na području grada Valjeva.

 

Takođe, smanjen je i broj krivičnih dela u oblasti opšteg kriminala sa 165 koliko je evidentirano u oktobru prošle godine na 116 u istom mesecu ove godine. Krivična dela protiv imovine smanjena su za trećinu, odnosno u oktobru ove godine evidentirano je 38 teških krađa i krađa, a u istom mesecu prethodne čak 118.

 

"S obzirom na to da imovinski delikti najviše opterećuju građane, bez obzira na to koliko su oštećeni, policija ulaže velike napore da one koji čine ova kivična dela sklone sa ulica, pa je tako rasvetljenost na veoma visokom nivou. Sve krađe, kao i krivična dela neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, počinjene u oktobru su rasvetljene, dok je rasvetljenost teških krađa gotovo 74 odsto. Intezivnim radom, u oktobru, policija je rasvetlila 13 provala u vikendice na Divčibarima iz kojih je ukradena roba čija se ukupna vrednost procenjuje na više od 1.000.000 dinara, a dvojica osumnjičenih za ova krivična dela su procesuirani. U pretresu njihovih stanova pronađen je deo ukradenih predmeta i oni su vraćeni vlasnicima", navodi se u saopštenju Policijske uprave u Valjevu i dodaje:

 

"Ono što je, između ostalog, jedan od prioriteta pripadnika Policijske uprave Valjevo je da narko-dilere skloni sa ulica. Otkriveno je ukupno 26 krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga ili neovlašćeno držanje opojnih droga. U oktobru ove godine, u saradnji sa Upravom kriminalističke policije i Višim javnim tužilaštvom, nakon operativnog rada, zaplenjeno je rekordnih 540 kilograma kanabisa, u četiri plastenika jednog domaćinstva i otkrivena 'sušara' za sušenje kanabisa, a dvojica osumnjičenih za trgovinu drogom su uhapšena".

 

U policijskom saopštenju se dalje navdi da su u toku oktobra 2023. godine otkrivena i registrovana četiri krivična dela iz oblasti privrednog kriminala i tri krivična dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala. Izvršenjem otkrivenih krivičnih dela pričinjena je imovinska šteta u iznosu od 83.000 dinara, dok je vrednost pribavljene imovinske koristi takođe 83.000 dinara.

 

Na području Policijske uprave u Valjevu, tokom oktobra, nije evidentiran ni jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. U oktobru prošle godine taj broj je iznosio 41 dok ove godine broj evidentiranih dela je 32.

 

"U redovnim i pojačanim kontrolama saobraćaja, koje su između ostalog bile usmerene na otkrivanje prekršaja koji su i najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda, tokom oktobra ove godine, otkriveno je ukupno 4197 prekršaja, dok je u oktobru prethodne godine taj broj iznosio 2506. U saobraćajnim nezgodama poginula je jedna osoba, odnosno dve manje nego u istom mesecu prošle godine. Teško su povređene četiri osobe ili 14 manje nego u oktobru prošle godine, a lakše 45 osoba ili jedna manje nego lane", piše u izveštaju policije.

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
U Domu zdravlja Pre 16 sati 5 minuta

Oko 250 sugrađana na preventivnim pregledima

Ultrazvučni pregled dojke za žene i PSA test za otkrivanje tumora prostate u ranoj fazi kod muškaraca ponovo su izazvali veliko interesovanje sugrađana. Ultrazvučni pregled dojke urađen je za 102...  · 1 komentar

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 30.11.2023

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...  · 9 komentara