Milun Todorović (foto: Ozon Press)
Milun Todorović (foto: Ozon Press)
05.12.2023, 11:06

I gradonačelnik i predsednik u funkcionerskoj kampanji

č: | fb:

Mogu da se oko regularnosti predizborne kampanje vode pregovori vlasti i opozicije odavde do večnosti, može EU da šalje delegacije i posmatrače izbora, može da "upekne" Sunce ili da ožeži mraz, ali u Srbiji se ništa neće promeniti dok se promene ne dogode na samim izborima.

 

A do tada gledaćemo sve moguće zloupotrebe tokom izbornog procesa. I ucenjivanje za sigurne glasove i prisilno trpanje u autobuse i vozanje od mitinga do mitinga, i falsifikovanje potpisa za kandidature izbornih listi i zloupotrebu socijalne pomoći za kupovinu glasova i deljenje poklon paketa od vrata do vrata (opet zbog kupovine glasova) i funkcionersku kampanju i zloupotrebu dece u političke svrhe, i medijske blokade za opoziciju i sve ostale oponente vlasti i "bugarske vozove" i glasanje mrtvih i nesređene biračke spiskove …

 

Već danima gradonačelnik Čačka Milun Todorović sprovodi funkcionersku kampanju i ne libi se da koristi decu u svrhu političke propagande i kampanje. Zabeleženo je i da je učestvovao u zloupotrebi javnih resursa i promociji humanitarnih aktivnosti u svrhu političke predizborne propagande kada je delio humanitarnu pomoć socijalno ugroženim građanima noseći jaknu sa vidno istaknutim znakom Srpske napredne stranke.

 

Nije se libio ni da to objavi na svom Instagram nalogu, pa je organizaciji CRTA to postao dokazni materijal u registru podnetih prijava Agenciji za sprečavanje korupcije, što je navedeno u brošuri "Prvi presek dugoročnog posmatranja Izbora 2023." za period 1-20 novembar 2023.

 

U funkcionerskoj kampanji je i nosilac najviše političke funkcije u državi Srbiji, njen predsednik, iako on na izborima zakazanim za 17. decembar nije kandidat ni na jednoj listi.

 

Danas su se putevi takve predizborne kampanje dvojice SNS lidera, jednog nacionalnog i drugog lokalnog, susreli na teritoriji Čačka, tačnije u Mršincima.

 

Ko bi i mogao da pomisli da u Srbiji naprednjačkog blagostanja postoji neko kome je potrebno da mu vlast sazida kuću. Zar u državi koja je ekonomski tigar na Balkanu, koja ima rekordni rast BDP-a, plata i penzija, koja daje stotine miliona evra za ekskluzivna prava prenosa fudbalskih utakmica u kojima nema ni reprezentacije Srbije ni timova iz Srbije, postoji neko kome treba ovakva pomoć.

 

Izgleda da ima i takvih slučajeva sudeći po snimcima koje aktivisti SNS-a pa i sam gradonačelnik Čačka Milun Todorović kače po društvenim mrežama. Svojevremeno je Kabinet gradonačelnika poslao informaciju (sa foto i video zapisom) da je gradonačelnik posetio porodicu Pajović u Mršincima, koja živi u teškim materijalnim uslovima i obećao da će grad Čačak izgraditi kuću za majku i sina. A onda se prešlo sa reči na dela.

 

Uz snimak gradonačelnik Todorović na svom Instagram nalogu objavio je i sledećei propratni tekst:

 

"Nakon postavljenog temelja, zvanično su otpočeli radovi na izgradnji novog doma za našeg sugrađanina Dejana Pajovića i njegovu majku Slobodanku! Dejan, koji sa nepokretnom majkom živi u Mršincima u trošnom objektu od 10 metara kvadratnih, godinama je vodu donosio u buradima. Da bi se brinuo o bolesnoj majci, bio je prinuđen da ostavi posao. Godinu dana nakon što smo rešili problem vode, ovi divni ljudi će konačno dobiti i novi dom. Dejan je, pre svega, veliki čovek i požrtvovan sin, a njegova sreća je naše najveće zadovoljstvo!".

 

Kampanji za gradnju kuće u Mršincima pridružio se i sam predsednik Srbije.

 

Na proputovanju za Užice, predsednik Aleksandar Vučić svratio je u Mršince da zajedno sa gradonačelnikom Čačka poseti domaćinstvo Dejana Pajovića i vidi dokle su došli radovi.

 

Vučić je tako još jedan u nizu predsednika, nekad zajedničke nam Jugoslavijea potom Srbije, koji su u Čačak svraćali samo na proputovanju za Užice.

 

Privilegiju da u Mršincima budu sa predsednikom Vučićem i gradonačelnikom Čačka imali su samo pomoćnik gradonačelnika Miloš Stevanić (neko bi rekao Vučićevo kumče) i šef Mesnog odbora i odbornik SNS-a za Mršince Dragan Štavljanin.

 

Na ovaj događaj u Mršincima nisu pozvani mediji, a ni Kabinet gradonačelnika nije izdao saopštenje. Nećete verovati, nije bilo ni omiljenog i odlikovanog predsednikovog i gradonačelnikovog reportera, a kad nema njegove vesti to bi se, onako bibisijevski, moglo tumačiti da se u Mršincima danas nije ništa ni dogodilo.

 

Ipak, putem društvenih mreža pomoćnik gradonačelnika (i kum Vučića) obavestio je javnost da je predsednik posetio Mršince, a da će se rezultati posete predsednika našim selima uskoro videti.

 

Eto, živi bili pa videli.

 

Na kraju i neka reč o slučaju Pajović. Iako nas Aleksandar Vučić i njegovi sledbenici putem svih režimskih medija ubeđuju da živimo u državi blagostanja, slučajeva kakav je Dejan Pajović je na desetine, ako ne i stotine, hiljada širom Srbije. I svima njima treba pomoć. Država i lokalne samouprave mogu to da učine iz svojih budžeta, ukoliko žele i ukoliko imaju dobru volju.

 

I ta pomoć ne sme biti selektivna i po volji nekog lokalnog ili državnog moćnika, nego sistemska, po utvrđenim kriterijumima i pravedna prema svima kojima je potrebna. Zamazivanje očiju građanima da je vlast voljna da pomogne, naročito pred izbore, koje se dokazuje usamljenim primerom i kroz funkcionersku kampanju nije dobra poruka.

Glas ZA slobodu medija

Glas ZA slobodu medija

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 50 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 51 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 12 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...