Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
04.12.2023, 07:58

Oko 250 sugrađana na preventivnim pregledima

č: | fb:

Ultrazvučni pregled dojke za žene i PSA test za otkrivanje tumora prostate u ranoj fazi kod muškaraca ponovo su izazvali veliko interesovanje sugrađana.

 

U Domu zdravlja Valjevo je u nedelju od 8 do 16 časova ultrazvučni pregled dojke urađen za 102 žene, dok je njih 24 ostalo za sledeći vikend. U laboratoriji je uzorak krvi za PSA analizu dalo 118 muškaraca, sa uputom specijalista opšte medicine Doma zdravlja koji su radili na pregledima.

 

Pregledi su važili za žene starije od 40 godina i muškarce starije od 49 godina. I ovog vikenda organizovani su pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i RFZO.

 

Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima. U proteklom periodu rađeni su ultrazvuk dojke, PSA test, pregledi štitaste žlezde, kao i kardiološki pregledi sa kontrolom nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 45 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...