Zoran Lutovac (foto: Kolubarske.rs)
Zoran Lutovac (foto: Kolubarske.rs)
07.12.2023, 11:27

Lutovac: Da Srbija 17. decembra doživi decembarsko proleće

č: | fb:

"Moramo da sklonimo maglu i da Srbija 17. decembra doživi jedno decembarsko proleće, da se napravi ozbiljan zaokret koji će spasiti Srbiju od daljeg propadanja i ekonmoskog i svakog drugog", rekao je sinoć u Valjevu  Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

 

On je u okviru predizborne kampanje koalicije "Srbija protiv nasilja", nakon Lajkovca i Ljiga, posetio Valjevo.

 

- Ovi izbori, neću reći da su sudbinksi, ali nisu obični. Mi biramo da li ćemo da zaustavimo sunovrat Srbije i da li ćemo kod građana probuditi ono što je potrebno, a to je da izađu na izbore i svoju političku volju i želju iskažu na njima. Mi smo do sada imali to da su mnogi građani ubijeni u pojam propagandom i svime ovim što se dešava, pa su govorii - šta znači moj glas? A svaki glas znači. Mnogo je takvih, ali kada se skupe svi ti glasovi to je većina. Jedna većina hoće suštinske promene u Srbiji. Važno je da ohrabrimo građane da izađu na izbore i da sami odluče o svojoj sudbini, a ne da čekaju da neko drugi zaokruži, a oni da saznaju preko televizije ko će to da upravlja državom - rekao je Lutovac i dodao da je važno da građani sami učestvuju u izbornom procesu i da pozovu svoje komšije, sugrađane, porodicu da ako žele promene, a očigledno da većinska Srbija to želi, onda to treba i da urade i da izađu 17. decembra na izbore i pokažu šta žele.

 

Na pitanje novinara da li je koalicija "Srbija protiv nasilja" trebalo da vodi drugačiju kampanju, da bude više na terenu i razgovara sa građanima, jer mnogi kažu da je kampanja opozicije "bledunjava", Lutovac kaže da su postojala različita mišljenja o tome kakvu kampanju treba voditi. On je smatrao da treba drugačije.

 

- Bio sam za nešto drugačiji pristup - da na ulicama vodimo kampanju, da ne prekidamo proteste u Beogradu nego naprotiv da ih širimo po Srbiji, ali je većina odlučila drugačije i ja sam to prihvatio. Mnogi smatraju da ovakva kampanja kakvu vodimo nije dovoljno vidljiva, ali mi koji smo na terenu smatramo da je i to dovoljno da ohrabrimo ljude da urade ono što misle da nam je potrebno, a mnogi misle da su nam potrebne promene. Sada nije tema da li je kampanja trebalo da bude drugačija, tema je da ohrabrimo ljude da izađu na izbore i zaokruže, jer oni već imaju mišljenje na koje su svakako uticali organizovani kriminal i korupcija, sniženi životni standard, težak život, sve veće plate i penzije, a za njih sve manje može da se kupi... Mi to moramo da promenio i da zaustavimo propadanje Srbije – poručio je predsednik demokrata.

Zoran Lutovac

Zoran Lutovac (Foto: Kolubarske.rs)

 

Lutovac je podsetio na činjenicu da je Srbija zmeđu dva popisa izgubila Novi Sad i Kragujevac po broju stanovnika, to je preko 530.000 stanovnika, imamo negativan priraštaj, veliki broj onih koji su otišli...

 

- To je prava slika Srbije, a ne ono što gledate u propagandnim materijalima režimskih medija. To što gledamo izgleda ružičasto, ali naša stvarnost nije ružičasta, ona je siva, tmurna i maglovita. Mi moramo da sklonimo tu maglu i da Srbija 17. decembra doživi jedno decembarsko proleće, da se napravi ozbiljan zaokret koji će spasiti Srbiju od daljeg propadanja i ekonoskog i svakog drugog – poručio je Lutovac.

 

Koalicija "Srbija protiv nasilja" okuplja različite partije te se uvek postavlja pitanje ideološkoh i programski razlika, da li je bilo problema kroz kampanju i šta će se desiti 18. decembra, glasilo je pitanje novinara.

 

- Mi smo se okupili iako smo različiti i ideološki i programski, ali suština je u tome da se nalazimo u pretpolitičkom društvu, mi nismo jedno normalno uređeno društvo pa da imamo demokratske izbore i da se takmičimo u programima i ideologijama. Ne, mi nemamo slobodne i poštene izbore, mi moramo tek da se izborimo za ono što normalne države imaju, a to je vladavina prava, ljudska prava, slobodne medije. To nas kao političare obavezuje da stavimo po strani naše razlike, da se borimo za univerzalne vrednosti i stvorimo normalnu Srbiju. Kada stvorimo te uslove onda ćemo da se bavimo ideološkim i programskim razlikama – navodi Lutovac.

 

Na pitanje novinara kako komentariše tvrdnje iz vladajućih partija da opozicija nema nikakav program, nego im je jedini program da ruše Vučića, Lutovac kaže da je to demagogija i populizam.

 

- Imamo program, a ključna tačka tog programa je da oni odu sa vlasti, a to znači zaustavljanje daljeg propadanja. Moramo da zaustavimo nasilje u državi, da prekinemo praksu da političari budu krilo organizovanog kriminala, da zaustavimo inflaciju i ekonomsko propadanje, to nam je program. Ključno je da smenimo vlast i napravimo uslove za slobodne i poštene izbore, da oslobodimo sudstvo, tužilaštvo i policiju i da profesionalno obavljaju svo posao, i da one koji su sarađivali sa organizovanim kriminalom odstranimo zauvek iz političkog života i da vrate sve ono što su pokrali od naroda... – zaključio je Zoran Lutovac, predsednik DS.

 

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 sati 34 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 35 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 11 sati 56 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...