Mirjana Jugović Aleksić i Vuk Jeremić (foto: Kolubarske.rs)
Mirjana Jugović Aleksić i Vuk Jeremić (foto: Kolubarske.rs)
10.12.2023, 07:58

Vuk Jeremić: Narodna stranka najsigurniji izbor!

č: | fb:

"Očkujemo dobar rezultat, očekujemo da ćemo biti najprijatnije iznenađenje decembarskih izbora u celoj Srbiji. Narodna stranka je najsigurniji izbor", poručio je Vuk Jeremić, predsednik NS prilikom posete Valjevu u okviru predizborne kampanje.

 

Jeremić je kazao da zna da su se na početku kampanje za ovogodišnje paralmentarne izbore pakovale karte tako da Narodna stranka ostane ispod radara, ali to se nije desilo uprkos tome što narodnjaci nisu ni u jednoj od postojećih priča moći u Srbji, niti su podržani od bilo kog domaćeg i stranog medijskog klana ili bilo kog drugog.  

 

Podsetio je na to da je Narodna stranka uspela samostalno da skupi potpise, da nastupa samostalno na izborima, ali u koaliciji sa narodom sa jasnom politikom. Naveo je da u prvi plan svoje politike NS stavlja neophodnost odbacivanja francusko-nemačkog plana za nezavisnost Kosova i Metohije, zakonsku zabranu kopanja litijuma i početak promene sistema u Srbiji. Jeremić je poručio da je Narodna stranka najsigurniji glas za ove tri teme!

Narodna stranka

Narodna stranka (Foto: Kolubarske.rs)

 

Te tri teme su postale opšta mesta ne samo za stranku na čijem ste čelu, glasila je konstatacija novinara sa kojom se saglasio lider Narodne stranke. Međutim.

 

- Jedan broj političkih organizacija se takođe zalaže za to. Nemojte zaboravti da ima i onih političkih oganizacija koje su protiv toga. Dakle, imate stranke vlasti i neke stranke prozapadne opozicije, one nemaju stav po tim pitanjima kao Narodna stranka. One se zalažu za kopanje litijuma, doduše ekološko, navodno ekološko jer takvo kopanje litijuma nigde na svetu ne postoji. Stranke prozapadne opozicije i stranke vlasti nisu ovako jasne, kao što smo mi, po pitanju odbacivanja fransusko-nemačkog plana za Kosovo i Metohiju. Što se tiče stranaka desnice, tu može da se govori o nekim sličnostima u odnosu na ono što nudi Narodna stranka, ali ako ste u dilemi za koga da glasate od stranaka desnice, ako su vam nacionala pitanja i zabrana kopanja litijuma važna, postavite sebi tri pitanja. Prvo pitanje je ko je od svih najiskreniji za to za šta se zalaže? Po mom mišljenju je najiskreniji onaj ko je najviše učinio da dođe do ujedinjenja stranaka desnice. Jer da smo bili ujedijeni na ovim izborima, mi bismo sasvim sigurno bili jači nego ovako što izlazimo u više kolona. Narodna stranka se najviše, najiskrenije i do kraja zalagala za ujedinjenje, ovi drugi to nisu – Zavetnici i Novi DSS, nipošto nisu hteli jedni s drugima. Drugo pitanje je za koga verujete da bi imao najviše politčke odlučnosti i diplomatske stručnosti da odbaci francusko-nemački plan i da se zabrani kopanje litijuma? Jer nije dovoljno imati želju ili biti spreman da to iskažeš kroz dobru parolu, nego je potrebno i diplomatske stručnosti da se to izvede do kraja i to bez negativnih posledca po narod i državu. Treće pitanje, koje sebi postavljate, jeste za koga možete da budete sigurni, imajući u vidu istoriju ponašanja, da neće preleteti, da neće promeniti mišljenje i da neće imati nijednog odbornika i poslanika koji neće posle ovih izbora promeniti dres? Po mom mišljenju odgovor na sva ova tri pitanja je Narodna stranka – zaključio je Jeremić.

 

Novinarsko pitanje je glasilo, šta Vam daje nadu za optimizam da ćete sigurno ući u Narodnu skupštinu, s obzirom na to da je Narodna stranka nekako "stešnjena" između tri politička bloka?

 

- Pre svega imao sam uvid u ozbiljna i pouzdana istraživanja, tako da nema nikakve dileme da ćemo, ne samo preći cenzus nego ćemo napraviti rezultate koji će biti najprijatnije iznenađenje ovh izbora. Možda je na početku delovalo teško, pošto nismo imali pristup i naklonost nijednog postojećeg medijskog bloka u Srbiji. Duže smo skupljali poptise od svih, ali se posle pokazalo da smo jedini samostalno, pošteno i "peške" te potpise skupili, i to je narod primeto. A kako je vreme odmicalo tako je postajalo sve jasnije da postoje dva već spakovana bloka, od kojih jedan treba da bude malo veći, a jedan malo manji, govorim o bloku vlasti i bloku prozapadne opozicije, a da suštinski oba bloka imaju iste stavove po dva najvažnija pitanja. I jedni i drugi su za sprovođenje francusko-nemačkog plana, nevoljno, ali za sporovođenje. Isto je i što se tiče litijuma. Narod je video o čemu se radi, ljudima je sve jasnije ko je nezavisan i na koga čovek može da se osloni i ko jedino govori isto i pre i posle izbora - rekao je Jeremić.

 

Vuk Jeremić

Vuk Jeremić (Foto: Kolubarske.rs)

Dodao je da svi dogovori o formiranju vlasti neće moći da se vode bez Narodne stranke pogotovo u Beogradu gde je izvesno to da vlast neće moći da ima većina koja je imala vlast do sada.

 

- A kada se razgvri budu vodili sa nama, vodiće se na malo drugačiji način nego što su se vodili u prošlosti. Beograd, ali i sve drugo o čemu budemo pregovarali, neće moći više da bude posmatran kao plen i raspodela javnih preduzeća, ustanova, funkcija... Tako neće moći. Promena sistema će biti suština i ono od čega ćemo polazitii u tim razgovorima. Glas za Narodnu stranku je glas za promenu sistema, ljudi to prepoznaju i zbog toga sam toliki optimista. Moram da kažem da sam mnogo više optimista danas nego što sam to bio pre mesec, mesec i po dana – kazao je.

 

Prema rečima novinara na društvenim mrežama pojavilo se na hiljade duboko podeljenih komentara o tome da li je proslavljeni košarkaš Nikola Jokić trebalo ili ne da potpiše podršku Srpskoj naprednoj stranci. To govori da je Srbija "debelo" podeljena, smatra novinar i pita Jeremića kako na to gleda, i da li misli da bi 17. ili 18. decembra moglo da se desi nešto nepovoljno?

 

Vuk Jeremić nije odgovorio na deo pitanja o "nepovoljnim dešavanjima" posle 17. decembra, a što se tiče podeljene zemlje kaže da Srbija nažalost jeste podeljena i da najveću krivicu za to naravno snosi vlast.

 

- Vlast je odgovorna ne samo za dobro, nego i za sve loše što se dešava u društvu. Ovo konkretno je loše, ne treba da živimo u podeljenoj zemlji. Mi danas imamo takve izazove da nam je neophodno da budemo jedinstveni, recimo baš kao jedan kada je reč o Kosovu i Metohiji, pre svega. Drugi narodi su apsolutno jedinstveni kada je reč o pitanjima od najvećeg nacionalnog značaja. To kod nas nažalost nije slučaj. Pogrešna je ta cela priča o javnim ličnostima; jedan broj podržava vlast, drugi prozapadnu opoziciju. Ja, inače, jako cenim neke od javnih ličnosti koje su podržale obe strane. Video sam brojne lekare, koji su cenjeni i uticajni. Što se tiče sportista, šta je tu je. Ja sam veliki fan Nikole Jokića i bilo bi mi mnogo draže da se nije našao na tom spisku, ali on je i dalje najbolji košarkaš na svetu. Mogu samo da kažem da mi je drago to što nigde nisam video ime Novaka Đokovića, i to je dobro. Ali sportski uspesi i naši sportisti su naše zajedničko dobro i oni su naše zajedničko zlato i vrednost. Možda bi bilo dobro da se u budućnsti ne izjašnjavaju na takav način. Kada Narodna stranka bude vodeća u ovom društvu, a biće i to vrlo brzo, neće biti pritisaka na javne ličnost, sportiste..., da se izjašnjavaju. Narodna stranka se ni danas ne krije iza javnih ličnosti, a imamo ih, oni su deo nas i njih smo kandidovali na ovim izborima. Zato smo najisigurniji izbor! – poručio je lider NS juče u Valjevu.

Vuk Jeremić

Vuk Jeremić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Vuk Jeremić je rekao da će predsednica GrO Narodne stranke Mirjana Jugović Aleksić, koja je kandidat za narodnog poslanika iz Valjeva na parlamentarnim izborima, sigurno biti narodni poslanik, i najavio da će se kao narodni poslanik kandidovati sedeće godine za gradonačelnicu Valjeva.

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 8 sati 43 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 4 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 13 sati 54 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara