Reno megan ispred SNS (foto: Kolubarske.rs)
Reno megan ispred SNS (foto: Kolubarske.rs)
12.12.2023, 07:57

Korišćenje službenih vozila za kampanju i izbore

č: | fb:

Službeni automobili grada Valjeva korišćeni su u izbornoj kampanji Srpske napredne stranke, kao i na sam dan izbora u nedelju 3. aprila 2022. godine, kada su održani predsednički, vanredni parlamentarni, kao i vanredni lokalni izbori u nekoliko gradova i opština u Srbiji.

 

Uvidom u putne naloge, automobili grada Valjeva su prešli 47.724 kilometra u martu 2022. godine, u mesecu u kome je izborna kampanja bila u punom jeku, kada su funkcioneri SNS i gradski službenici vladajuće partije obilazlili mesne zajednice na teritoriji grada. U istom mesecu ove godine, kada nije bilo izbora, pa ni kampanje, službenim vozilima pređeno je 34.438 kilometara, s tim što je neko od gradskih funkcionera krajem marta ove godine putovao u Zagreb i prešao 946 kilometara vozeći automobil "škoda fabia" sa kojom je, inače, pređeno rekordnih 5.988 kilometara u jednom mesecu - martu ove godine.

 

Za izbore "opredeljeno" jedno, a korišćeno 11 vozila!

 

Na pitanje Kolubarskih.rs, da li su Gradskoj izbornoj komisiji u izbornom danu 3. aprila 2022. godine data na korišćenje službena vozila grada Valjeva, odgovoreno je da jeste i to na zahtev Branke Rosić, sekretara Gradske izborne komisije (GIK). Uz odovor nam je dostavljena molba koju je Rosić uputila načelniku Gradske uprave u kojoj traži da se "obezbedi najmanje jedno vozilo u cilju obavljanja redovnih aktivnosti GIK za izbore 3. aprila". Pisani odgovor načelnika Gradske uprave na ovu molbu sekretara GIK ne postoji, već je načelnik, kako nam je rečeno, usmeno opredelio jedno vozilo "fiat punto", registarske oznake VA047GU.

 

Međutim, sudeći prema putnim nalozima, u nedelju, 3. aprila nije korišćen samo taj jedan automobil "opredeljen" za izbore.

 

Za "potrebe izbora", obilazak terena i birača, a po tvrdnji sagovornika Kolubarskih.rs i za "dovođenje i odvođenje" birača sa biračkih mesta pretežno u valjevskim selima, korišćeno je čak 11 automobila Gradske uprave, koja su ukupno prešla u samo jednom – izbornom danu u nedelju, 1569 kilometara. Nisu poznate relacije – korišćena su, kako piše, "po potrebi", a nisu poznati ni korisnici automobila jer je u putnim nalozima navedena maraka vozila, registracija, ime i prezime vozača (koji je zadužen za vozilo) i nečitki potpisi vozača ili korisnika vozila. U rubrici u kojoj treba da bude upisano "kretanje putničkog vozila", u najvećem broju slučajeva piše da je vozilo korišćeno "u lokalu", na dva naloga je upisano Bukovica, Divci-Divčibare, dok je na četiri putna naloga upisano da je vozilo korišćeno "za izbore". 

 

Što se tiče vremena korišćenja službenih automobila 3. aprila, pretežno je upisano od ranih jutarnjih časova - 06.00 ili 07.00, do kasnih večernjih sati, najčešće do 22.00 časa, a jedno vozilo je bilo na terenu do 04.30 časova.

Lada niva u valjevskim selima

Lada niva u valjevskim selima (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na putnom nalogu za službenu "lada nivu", koja je u izbornoj nedelji bila na terenu u nekoliko valjevski sela, nije upisano ni vreme, ni lokacija, upisano je kilometraža - 60, dok je terenska "lada" u martu prešla 1390 kilometara.

 

Šefu odeljenja za infrastrukturu nije potrebna kancelarija

 

Rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Branko Vuković, koji je pred aprilske izbore 2022. godine obilazio grad i valjevska sela, "kako bi se uverio da se sve odvija po planu", u martu je vozeći "dacia daster", i to samo "u lokalu", prešao 1415 kilometara, dok je u martu ove godine kilometraža bila skoro duplo manja - 820, takođe za vožnju "u lokalu".

 

U putnom nalogu za "dacia daster", piše da je Branko Vuković u martu vozilo koristio 22 radna dana, po jednom u subotu i nedelju, i to u periodu od 08.00 do 15.30 časova i četiri dana od 7.30 do 15.30 časova.

 

Vozilo koje prema putnom nalogu nije korišćeno, međutim...

 

Prema putnim nalozima, za mart i april 2022. izborne godine, automobil "reno megan" registracije VA085BE koji, kako nam je rečeno, koristi "prvi sprat", prešao je za dva meseca ukupno 3.431 kilometar. Najčešća relacija bila je Beograd, nekoliko puta Divčibare, Novi Sad, Vrdnik i po jednom Kraljevo i Ub.

 

U putnim nalozima piše da je "reno megan" 7. aprila bio u Beogradu, a onda četiri dana garažiran - nije, navodno, uopšte korišćen (8, 9, 10. i 11.). Sudeći po putnim nalozima, u "lokalu" je jedino korišćen 12. aprila. Međutim, "reno megan" je viđen i fotografisan u nedelju 10. aprila 2022. u prepodnevnim časovima ispred prostorija Srpske napredne stranke u Hajduk Veljkovoj ulici u Valjevu.

 

Nepoštovanje Pravilnika o korišćenja vozila u svojini grada Valjeva

 

U Pravilniku o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini grada Valjeva u članu 20a. piše:

 

"Lica koja koriste službena vozila moraju prilikom korišćenja službenog vozila imati Nalog za službeno putovanje. Za svaki izvršeni prevoz službenog vozila van teritorije grada Valjeva izdaje se Nalog za službeno putovanje kako za lice koje upravlja službenim vozilom, tako i za lice koje koristi službeno vozilo".

Gradski parking

Gradski parking (Foto: Kolubarske.rs)

 

Kolubarske.rs su, u nameri da saznamo koja lica, kada i za koje poslove koriste službena vozila, zatražile naloge za službena putovanja za lice koje je upravljalo i za lice koje je koristilo službeno vozilo, i naveli smo marku i registraciju nekolio vozila koja su korišćena u martu i aprilu 2022. godine.

 

Umesto tih traženih naloga za konkreta vozila, Gradskauprava nam je dostavila odgovor: "Ne posedujemo kopije naloga za službena putovanja, već se vodi evidencija službenih putovanja, čiji izvod iz knjige evidencije vam dostavljamo. Lica koja koriste službena vozila, prilikom korišćenja, imaju naloge za službena putovanja, a kopije tih naloga se ne rade, niti ih korisnici nakon vožnje vraćaju u Gradsku upravu".

 

U knjizi "Evidenciji službenih putovanja", koja nam je dostavljena, upisano je ukupno 25 službenih naloga za vozila koja su korišćena u martu i aprilu 2022. godine. Među tim nalozima su pretežno ona za putovanja službenika Gradske uprave na seminare,(Beograd, Kragujevac, Banja Koviljača, Zlatibor, Kopaonik, Vrnjačka banja), jedno putovanje u Novi Sad na sajam.

 

Zbog izbora nova javna nabavka za gorivo

 

Gradska uprava obično raspisuje jednu javnu nabavku godišnje za kupovinu goriva za službene automobile. Međutim, zbog izbornih aktivnosti i većeg korišćenja vozila za potrebe izbora u 2022. godini, nije bilo dovoljno goriva koje je nabavljeno u oktobru 2021. godine. Tada je kupljeno 23.000 litara, ali je nakon šest meseci u aprilu 2022, kada su završeni izbori, raspisana nova javna nabavka za kupovinu još 37.000 litara goriva.

 

******

Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: "Budžet grada Valjeva u fokusu" koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Grad Valjevo

Grad Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 9 sati 54 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...