Jako zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Jako zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
13.12.2023, 12:01

Vazduh u Valjevu i protekle sedmice "izuzetno loš"

č: | fb:

U Valjevu je od početka godine zabeleženo 98 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica, saopštila je organizacija Lokalni odgovor, koja sprovodi akciju "Aero alarm 2", u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

 

Kako se navodi u izveštaju, u utorak, subotu i nedelju Valjevci su udisali vazduh koji je zbog prekomernih koncentracija čestica prašine ocenjen kao "izuzetno loš".

 

U izveštaju je objavljeno i to da je dr Vesna Krstevski, lekar specijalista patologije kazala da aerozagađenje najveći negativan učinak ima na decu, adolescente, trudnice, starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima. Ona ističe da su naročito ugrožena dečja pluća, srce i krvni sudovi.

 

- Kada su indeksi aerozagađenja nepovoljni, kada je vazduh zagađen, deci treba ograničiti aktivnosti na otvorenom.  U izrazito nepovoljnim okolnostima kao što je bilo nekoliko dana protekle nedelje,  preporučujem da se koriste zaštitne maske za vreme boravka na otvorenom. Prilikom dolaska i povratka u školu ili obdanište - naglašava dr Krstevski i dodaje:

 

- Deca i adolescenti su veoma osetljivi na aerozagađenje iz više razloga, najpre jer se nalaze u razvojnom dobu tela kao celine i svih unutrašnjih organa, kao štu su pluća, srce i mozak. Njihov imunitet je nezreo, slabiji u odnosu na odrasle. Deca i adolescenti brže dišu i samim tim udišu više vazduha po kilogramu telesne težine u odnosu na odrasle. Zbog niže telesne visine  udišu vazduh bliži tlu u kome se nalazi  velika koncentracija zagađujućih materija. Deca su fizički aktivnija, pojačano im  je disanje na usta (oralno), što omogućava  da čestice zagađivači prodiru u donje disajne puteve.

 

Po rečima dr Krstevski, zagađen vazduh preti i u zatvorenom prostoru, stoga preporučuje provetravanje kada okolnosti dozvoljavaju, svakako zabranu pušenja i izbegavanje osveživača prostorija. I ako je moguće upotrebu prečistače vazduha.

 

Doktorka Krstevski kaže da dugotrajna izloženost dece aerozagađenju utiče na  fizički razvoj i neurorazvoj  što se može ispoljiti  na smanjene kognitivnih  sposobnosti, kao što je pažnja, učenje, pamćenje, razumevanje. Deca zbog toga češće obolevaju od akutnih virusnih i bakterijskih infekcija gornjih i donjih respiratornih (disajnih) puteva, alergije, ekcemi, upale uha i drugo.

 

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

 

Aktuelno

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje Pre 4 sati 53 minuta

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 1 dan 8 sati

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 8 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 8 komentara