Izborni štab SNS - Aleksandar Vučić
Izborni štab SNS - Aleksandar Vučić
18.12.2023, 00:24

"Srbija ne sme da stane" 46,4 posto, "Srbija protiv nasilja" 23,3 posto, lista dr Nestorovića iznenađenje izbora

č: | fb:

Preliminarni rezultati agencija za istraživanje javnog mnjenja Ipsos i Cesid pokazali su da je, na osnovu oko 80 odsto uzorka, lista "Srbija ne sme da stane" dobila je 46,4 odsto glasova, odnosno 129 mandata, na parlamentarnim izborima održanim u nedelju 17. decembra.

 

Predsednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić rekao je da je lista "Srbija ne sme da stane" osvojila "apsolutnu većinu" i da je rezultat bolji nego na prethodnim izborima, 2022. godine. On je rekao da će mnogo više morati da se brine o običnom narodu. "Biće teških stvari i teških pregovora. Ali ćemo uvek čuvati Kosovo i Metohiju kao deo Srbije", poručio je Vučić.

 

Na drugom mestu je lista "Srbija protiv nasilja" sa 23,3 odsto ili 64 mandata. Miroslav Aleksić, ispred liste Srbija protiv nasilja, kazao je da se odigralo "neviđeno izborno nasilje". "Ne možemo da prihvatimo ove rezultate kao rezultate demokratskih i fer izbora", rekao je Aleksić. Kazao je i da je "sa sigurnošću tačno" da "nema govora o tome da je SNS pobedila u Beogradu".

 

Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,7 odsto ili 18 mandata. Ivica Dačić, lider SPS-a, rekao je da je nezadovoljan rezultatom socijalista i da misli da treba naći novog lidera SPS-a. Poručio je da su socijalisti spremni na saradnju sa SNS-om na svim nivoima.

 

Koalicija NADA osvojila je 4,8 odsto ili 13 mandata. "Izborna izlaznost je ovog puta veća na svim nivoima. Rezultat koji smo ostvarili je istovetan od pre godinu i po dana i veliki je uspeh", rekao je predsednik DSS Miloš Jovanović.

 

Izborna lista MI – Glas iz naroda, čiji je nosilac dr Branimir Nestorović, dobila je 4,8 odsto glasova ili 13 mandata, dok ostale liste, osim manjinskih, prema ovim procenama, ne prelaze cenzus od tri odsto. "Mogu da obećam da nećemo izneveriti ljude koji su glasali za nas. Računamo da ćemo rasti i da ćemo za izvestan period postati dominantna politička snaga u Srbiji", poručio je dr Nestorović.


CRTA je saopštila da izlaznost birača na parlamentarnim izborima u Srbiji, na osnovu 95 posto obrađenog uzorka, iznosi 59,1 odsto.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 7 sati 51 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 4 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 13 sati 1 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara