Izbori 2023 (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2023 (foto: Kolubarske.rs)
18.12.2023, 12:31

"Srbija ne sme da stane" dobila 360 glasova više od "Srbija protiv nasilja" u Valjevu

č: | fb:

Prema rezultatima parlametarnih izbora, koji su održani u nedelju 17. decembra, a koje je objavila Republička izborna komisija (RIK), u Valjevu je za izbornu listu Srpske napredne stranke "Srbija ne sme da stane" glasalo 41,5 posto birača. 

 

Kolubarske.rs su analizirale rezultate glasanja za dve vodeće liste - vladajuću "Srbija ne sme da stane" i opozicionu "Srbija protiv nasilja".

 

Republička izborna komisija objavila je rezultate sa 103 biračka mesta na području grada Valjeva. Lista "Srbija ne sme da stane" pobedila je na 17 od 30 biračkih mesta na gradskom području, osvojivši 11.135 glasova, dok je drugoplasirana opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" dobila 10.775 glasova birača ili 360 manje.

 

Lista "Srbija ne sme da stane" značajno više glasova - 2905, u odnosu na listu "Srbija protiv nasilja" - 1842, je dobila na sedam biračkih mesta u gradu – Dom u Poparama biračko mesto broj 6; OŠ Milovan Glišić, biračko mesto 10; Tehnička škola, biračko mesto 11; Lovački dom, biračko mesto 12; OŠ Desanka Maksimović, biračka mesta 21 i 22, i Obdanište Pčelica, biračko mesto 29. Na ostalim biračkim mestima razlika je u nekoliko desetina glasova u korist jedne ili druge liste.

 

Lista "Srbija protiv nasilja" značajno više glasova - 3161, u odnosu na listu "Srbija ne sme da stane" – 2112, je dobila na sedam biračkih mesta u gradu – Tehnička škola, biračko mesto 8; MZ Andra Savčić, biračko mesto 13; Valjevska gimnazija, biračko mesto 14; Gradska uprava, biračko mesto 15, Prva osnovna škola, biračka mesta 16 i 17 i OŠ Andra Savčić, biračko mesto 26.

 

Najveća razlika u glasovima između vladajuće SNS i udružene opozicije u Valjevu je na dva biračka mesta, u MZ Andra Savčić gde je za listu "Srbija protiv nasilja" glasalo 596, a za listu "Srbija ne sme da stane" 346 građana; u Valjevskoj gimnaziji lista "Srbija protiv nasilja" dobila je 514, a lista "Srbija ne sme da stane" 300 glasova birača.

 

Na 73 biračka mesta u selima na teritoriji grada Valjeva ubedljivu pobedu je odnela lista "Srbija ne sme da stane", sa 8.341 glasom birača, u odnosu na opozicionu listu "Srbija protiv nasilja" za koju je glasalo 2.291 birač. Na biračkom mestu broj 77, lista "Srbija protiv nasilja" nije dobila nijedan glas.

 

Predsednik Grasdke izborne komisije (GIK) Mladen Simović za Kolubarske.rs je rekao da u toku jučerašnjeg dana nije zabeležena nijedna nepravilnost. "Sve je proteklo u najboljem redu i u skladu sa zakonom", rekao je Simović.

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 5 sati 54 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 3 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 11 sati 4 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara