Čišćenje priobalja reke Gradac (foto: Viva)
Čišćenje priobalja reke Gradac (foto: Viva)
19.12.2023, 10:02

Akcija za kraj. Ili početak?

č: | fb:

Ovih dana realizovana je još jedna akcija u okviru projekta "Ko želi da čuje vodu ne zagađuje", koji je deo programa "Snaga aktivizma". Ovaj put aktivisti, pretežno mladi, su zajedno sa neformalnom grupom "Viva", koja realizuje projekat, čistili priobalje reke Gradac.

 

Dan zimski pomalo sumoran. Hladan. Vetrovit. Đaci vedri. Raspoloženi. Mesto okupljanja priobalje najlepše valjevske reke Gradac. Sat nakon što je otkucalo podne. Kod trgovine "Europrom". Tridesetak učenica i učenika Medicinske škole i Valjevske gimnazije. Tu su i profesorka Aleksandra, Vodene inspektorke Biljana, Slađana, Mirjana i Slavica, novinarka Branka, snimatelj Vasa i fotograf Vlada.

 

Čišćenje priobalja reke Gradac

Čišćenje priobalja reke Gradac (Foto: Viva)

Vodene inspektorke pokušavaju da skrenu pažnju na zagađenje površinskih voda i nemaran odnos prema rekama. Bile su u školama. Sada su sa učenicima došli da nešto zajedno učine da reka bude čista. Po dolasku na dogovoreno mesto svi su iznenađeni količinom otpada razbacanog na obali reke čija se voda koristi za piće. Na parkingu kod prodavnice se otpad iz kontejnera prosipa okolo.

 

Mladi akcijaši najpre razgrabiše šarene rukavice i bele džakove. Svako je dobio jednu Viva majicu. "Nećemo da se fotografišemo dok se posao na završi", poručuju i odmahuju rukom na poziv fotografa. Za pola časa dvadesetak džakova je bilo puno smeća. Na samo nekoliko desetina metara desne obale reke Gradac.

Čišćenje priobalja reke Gradac

Čišćenje priobalja reke Gradac (Foto: Viva)

Zasluženi odmor mladi akcijaši i Vodene inspektorke su naši u kafiću "Kod Keve". Čaj i topla čokolada, pa razgovor teče ko reka. Matori zadovoljni klimaju glavama i bradama jer su, gle čuda, mladi zavrnuli rukave. "Hoće li opet biti neka akcija?", pitaju učenici.

 

Kažu da nemaju puno informacija o stanju životne sredine. Malo znaju o zagađivačima i zagađenoj vodi. Škola gotovo da ne govori o problemima zagađenja. Između sebe ne razgovaraju o tome. Ne poznaju baš Gradac. Rado bi išli u prirodu, ali ni toga nema često.

 

Deca vole fotografiju. Snimaju sebe i druge. Odrasli misle da ih mladi ne čuju. Isto to misle i mladi za odrasle. Različiti su izvori i kanali informisanja. To bi ljubav prema rekama i prirodi mogla da promeni.

Čišćenje priobalja reke Gradac

Čišćenje priobalja reke Gradac (Foto: Viva)

  

************* 

Neformalna grupa Viva je građanska inicijativa koju čine Valjevke, stručnjakinje u različitim oblastima, pravo, poljoprivreda, tehnologija, geologija, sanitarno inženjerstvo i zaštita životne sredine. Projekat "Ko želi da čuje vodu ne zagađuje" je deo programa "Snaga aktivizma" koji finsira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, a sprovodi CRTA zajedno sa Trag fondacijom i Krovnom organizacijom mladih Srbije, Feminističkim kulturnim centrom BeFem, Slavko Ćuruvija fondacijom i Srpskim filantropskim forumom.

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 15 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 5 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara