Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
22.12.2023, 12:49

Skupština grada usvojila budžet za 2024. godinu

č: | fb:

Skupština grada usvojila je Odluku o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu u iznosu od 5.364.691.000 dinara. Kako je navedeno u Odluci, planirani su prihodi i primanja sa neraspoređenim viškom prihoda iz ranijih godina u iznosu od 5.237.566.000 dinara i 127.125.000 dinara prihoda iz ostalih izvora.

 

Najveći deo prohoda planiran je od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u iznosu od oko tri milijarde dinara.

 

U gradskoj kasi biće oko 684,5 miliona dinara više u odnosu na Odluku o budžetu grada Valjeva za 2023. godinu.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: skrinšot)

 

Govoreći o budžetu Valjeva za naredni godinu gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je naglasio da je "ovo poslednji budžet koji će gradska vlast u ovom sastavu usvojiti", te da je jednako ponosan na sve ono što se planira za realizaciju naredne godine, kao i na ono što je aktuelno rukovodstvo uradilo prethodne tri godine. 

 

"Najveće izdvajanje i najznačajniji projekat koji planiramo da realizujemo u sledećoj godini jeste rekonstrukcija Suvoborske ulice. Moram se pohvaliti da je Valjevo prvi grad u Srbiji koji je potpisao ugovor sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u okviru LIID projekta, a reč je o programu razvoja lokalne infrastrukture. Uz 100 miliona novca iz budžeta Grada i novca iz tog projekta biće rekonstruisana Suvoborska ulica. U sledećoj godini biće rekonstruisan parking kod hrama, konačno završavamo projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju objekta stare Štedionice na Desankinom vencu. Važan je i projekt koji će sledeće godine biti realizovan u SRC Petnica. To je deo pilot projketa, koji će Grad realizovati zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetik, a radi se o tome da ćemo u Petnici uraditi sve tri mere energetske efikasnosti postavljanjem solarnih panela i toplotnih pumpi, kao i termički omotač oko objekta. Ponosan sam na izdvajanja što se tiče poljoprivrede jer je to jedno od ispunjenih obećanja", rekao je Gojković.

 

Potom se gradonačelnik u podužem govoru za skupštinskom govornicom osvrnuo na sve ono što je aktuelna vlast uradila za vreme svog trogodišnjeg mandata. Kako je rekao "ovo je odlična prilika da kažemo šta smo sve uradili u prethodne tri godine sa tri budžeta koja smo svi zajedno, gotovo jednoglasno, usvojili ovde u Skupštini grada".

 

Kapitalni projekti 2024.

 

Prema Odluci o budžetu Valjeva, koju su usvojili odbornici Skupštine grada, za kapitalne projekte u 2024. godini biće utrošeno oko 1.085.000.000 dinara ili 40 miliona dinara više nego što je bilo planirano za ovu godinu. Na spisku kapitalnih projekata za 2024. je devet dok je za ovu godinu bilo planirano 14 projekata.

 

Od iznosa opredeljenog za kapitalne projekte oko 976,6 miliona dinara obezbeđeno je u budžetu Valjeva. Najviše novca iz gradske kase i sledeće godine biće potrošeno za rekonstrukciju sa promenom namene starog objekta OŠ "Milovan Glišić" u dečju ustanovu – planirano je oko 325 miliona dinara. 

 

U izgradnju ulica u Privrednoj zoni sledeće godine će biti utrošeno 308,7 miliona dinara, za rekonstrukciju Suvoborske ulice planirano je 100 miliona dinara, za projektnu dokumentaciju i kapitalno održavanje zgrade "Štedionice" na Trgu Desanke Maksimović biće izdvojeno 95 miliona dinara.

 

Među kapitalnim investicijama su još: rekonstrukcija parkinga kod Hrama vrednost 70 miliona, izrada projekta rekonstrukcije objekta Opšte bolnice Valjevo, prva faza, - 30 miliona; izgradnja kišne i fekalne kanalizacije u Kolubarskoj ulici - 12 miliona, dok će za izgradnju vodovodne mreže u Popučkama biti izdvojeno 7,5 miliona dinara.

 

******

Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: "Budžet grada Valjeva u fokusu" koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Grad Valjevo

Grad Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 12 sati 26 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 5 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara