Biračko mesto (foto: Kolubarske.rs)
Biračko mesto (foto: Kolubarske.rs)
23.12.2023, 07:58

Da li je iz Valjeva migriralo 419 birača u Beograd?

č: | fb:

Na osnovu do sada prikupljenih činjenica i sprovedenih analiza, Posmatračka misija Crte iznela je osnovanu sumnju da je na izborima 17. decembra došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda – glavni je zaključak izveštaja koji je Crta predstavila na konferenciji za medije, sačinjenog na osnovu građe prikupljenom pre, tokom i nakon izbornog dana.

 

"Organizovane migracije birača su vrsta izbornog inženjeringa koja nije ni legalna ni legitimna. Prijavljivanjem fiktivnih prebivališta zarad glasanja na lokalnim izborima izvan sopstvenog grada ili opštine krše se zakoni koji regulišu pitanja prebivališta građana, ali i ugrožavaju principi izborne jednakosti i garantovano pravo građana da biraju lokalnu samoupravu", rečeno je na konferenciji za novinare na kojima su predstavljeni preliminarni nalazi Crte o organizovanoj migraciji birača uoči izbora u Srbiji 17. decembra 2023.

 

"Ono što smo utvrdili jeste da je na biračkim mestima na kojima smo zabeležili veliki broj birača, novih birača, SNS je zabeležila bolji rezultat na tim biračkim mestima nego prošle godine", rekao je Raša Nedeljkov iz organizacije Crta.  

 

Na beogradskim izborima nisu glasali samo Beograđani. Migrirali su za Beograd ne samo iz Republike Srpske, nego i iz Pančeva, Valjeva, Čačka, Aranđelovca, Smedereva, Vršca, Novog Sada.

 

"Migracija birača jeste fenomen koji je uticao na beogradske izbore", naveo je Nedeljkov.

 

Migracija vajevskih birača?

 

Na teritoriji grada Valjeva je, prema podacima Gradske izborne komisije od 12. decembra, pravo glasa imalo 75.292 birača na parlamentarnim izborima. Međutim, nakon završenih izbra, Republička izborna komisija je saopštila podatak da je na teritoriji grada Valjevu u biračke spiskove upisano 74.873 birača.

 

Iz gradskih odbora stranaka i grupe građana, koje su deo koalicije "Srbija protiv nailja", osnovano sumnjaju da je tih "419 birača iz Valjeva migriralo u Beograd te da su glasali na lokalnim izborima".

 

Pokušali smo da od predsednia Gradske izborne komisije Mladena Simovića dobijemo objašnjenje razlike u podacima Republičke i Gradske izborne komisije u broju upisanih birača na teritoriji Valjeva, međutim na naš poziv nije odgovorio.

 

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 7 sati 32 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 4 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 12 sati 42 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara