Ružičasta Ljubostinja
Ružičasta Ljubostinja
27.12.2023, 08:03

Ljubostinju nema ko da štiti?

č: | fb:

Povod za okupljanje neformalne grupe VIVA, pre nešto više od dve godine, bio je zanimljiva reakcija Ministarstva za zaštitu životne sredine. Tačnije, elektronskog sistema ovog ministarstva, pod imenom G-React, kome je iz Valjeva prijavljeno da reka Ljubostinja ima neobičnu boju. Roze. Ispod mosta kod Studenta.

 

Ubrzo je od "sistema" stigao odgovor u vidu "ružo moja bela, ala si crvena", ili ukratko: da je sistem proverio prijavu u JKP Vidrak, koje upravlja stanicom za prečišćavanje otpadnih voda u Goriću, konsultovao lokalnu ekološku inspekciju, te je konstatovano da je zagađenje lokalnog potoka TRENUTNO I KRATKOTRAJNO, da je neko u šahtu prosuo vodu kojom je oprao kantu nakon krečenja kuće, odnosno prosuo gustu ROZA tečnost u rečno korito. U jednoj reči je sve rečeno.

Roze Ljubostinja

Roze Ljubostinja

 

Neformalna grupa VIVA i sugrađani su se u nekoliko navrata obraćali ekološkoj inspekciji Gradske uprave Valjevo prijavama da je reka Ljubostinja zagađena, da je očigledno da neko nedozvoljeno ispušta otpadne tečnosti u rečno korito i rečni tok. Ekološka inspekcija je u svim slučajevima odgovarala jednom rečenicom: nije nadležna.

 

VIVA je pokušavala da sazna šta lokalne vlasti preduzimaju da se zaštite površinske vode u Valjevu i otkrila da grad Valjevo plaća Zavod za javno zdravlje iz Šapca da uzima uzorke vode iz Obnice, Jablanice, Kolubare, Ljubostinje, Gradca i Petničkog jezera. Šapčani obavljaju analizu i sastavljaju izveštaje. Izveštaje niko službeno ne čita, duboko su skriveni u nesistematizovanim stranicama zvanične prezentacije www.valjevo.org.rs. O onome što u izveštajima piše na zvaničnim mestima se ne govori.

Odgovor G-React na prijavu zagađenja rečice Ljubostinje

Odgovor G-React na prijavu zagađenja rečice Ljubostinje

 

Gradska uprava je naručila i platila izradu dokumenta "Akcioni plan za poboljšanje kvaliteta površinskih voda u gradu Valjevu", koji je izradio Zavod za javno zdravlje, opet iz Šapca.

 

Dokument još nije usvojen, iako je izrađen pre više od godinu dana. Kada je VIVA zvanično upitala nadležne da li je dokument usvojen, da li se primenjuje, da li je pripremljen uz učešće javnosti, stigao je odgovor da će članice ove neformalne grupe biti "lično obaveštene" kada dokument bude na javnom uvidu.

 

Zakoni države Srbije prepoznaju jedinice lokalne samouprave kao subjekte sistema zaštite životne sredine. Stoga članice grupe VIVA smatraju da ovdašnja ekološka inspekcija jeste nadležna da kontroliše da li zagađivači reka poštuju zakon. Posebno kada je u pitanju Ljubostinja, reka sa kojom u kontaktu može biti veliki broj ljudi, koja protiče kroz centar grada, pored škola, dvorišta i kuća. I koja je "mrtva" dvanaest meseci godišnje jer je pretvorena u fekalni kolektor. Naručeni Akcioni plan postoji pro forma, ali ne postoji ambicija da se on primenjuje, što potvrđuje, pored očiglednog zagađenja voda, vrlo mali iznos za zaštitu životne sredine u budžetu rgada Valjeva za 2024. godinu.

Kvalitet površinskih voda u Valjevu za 2023.

Kvalitet površinskih voda u Valjevu za 2023.

 

Zaštita reka, zaštita životne sredine i vladavina prava izgleda nisu predmet interesovanja nadležnih u Valjevu. Vodene inspektorke su se uverile da su za životnu sredinu stvarno zabrinuti valjevski srednjoškolci i njihovi nastavnici. Oni žele nešto da preduzmu. Želeli bismo da im se u Novoj godini ispuni želja i da reke budu čiste. I da im odrasli u tome pomognu.

 

***

Neformalna grupa Viva je građanska inicijativa koju čine Valjevke, stručnjakinje u različitim oblastima. Projekat "Ko želi da čuje vodu ne zagađuje" je deo programa "Snaga aktivizma" koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, a sprovodi CRTA zajedno sa Trag fondacijom i Krovnom organizacijom mladih Srbije, Feminističkim kulturnim centrom BeFem, Slavko Ćuruvija fondacijom i Srpskim filantropskim forumom.

Aktuelno

Inspekcija zatvorila gradilište (foto: Kolubarske.rs)
Tokom prepodneva Pre 56 minuta

Inspekcija zatvorila nelegalno gradilište u Tešnjaru

U Tešnjaru, koji je proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja, nelegalno je porušena istorijska građevina i započeta izgradnja spratnog objekta. Prepodne je gradilište zatvoreno i naložena...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 6 sati 20 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 21 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 16 sati 42 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...