Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
03.01.2024, 07:55

Solidarna pomoć i izbori – ima li neka tajna veza?

č: | fb:

Zaposlenima u organima grada Valjeva isplaćena je solidarna pomoć od po 10.000 dinara, što ukupno iznosi 2.610.000 dinara, a na osnovu odluke koja je doneta četiri dana pre održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

 

Odluku da se zaposlenima u organima grada Valjeva isplati po 10.000 dinara, kao solidarna pomoć, doneli su gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, načelnik Gradske uprave Nebojša Petronić i pravobranilac grada Valjeva i opštine Osečina Dragana Labus.

 

Kako je navedeno, Odluka je doneta na osnovu Kolektivnog ugovora za zaposlene u organima grada Valjeva i preporuke Vlade Srbije.  

 

Kabinet premijerke Ane Brnabić je 8. decembra, nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata uprave saopštio da će "Vlada Srbije uputiti preporuku svim jedinicama lokalne samouprave za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u iznosu od po 10.000 dinara, ukoliko za to imaju sredstva".

 

Grad Valjevo je sredstva pronašao u tekućoj budžetskoj rezervi. Gradonačelnik Lazar Gojković doneo je rešenje da se za "potrebe Gradske uprave" odobrava isplata 2.610.000 dinara iz tekuće budžetske rezerve.

 

Na pitanje Kolubrskih.rs za koje "potrebe Gradske uprave" se iz tekuće budžetske rezerve isplaćuje preko 2,6 miliona dinara, rečeno nam je da je to novac za isplatu solidarne pomoći zaposlenima u organima grada Valjeva.

 

Inače u Odluci o isplati solidarne pomoći, koja je doneta 13. decembra, piše da su "finansijska sredstva obezbeđena u budžetu Valjeva za 2023. godinu". Međutim, tada sredstva nisu bila obezbeđena s obzirom na to da je gradonačelnik Lazar Gojković rešenje o isplati 2.610.000 dinara iz tekuće budžetske rezerve doneo 14. decembra ili dan nakon što je usvojena Odluka u kojoj nije naveden osnov solidarnosti.

 

Ali u članu 55 Kolektivog ugovora za zaposlene u organima grada Valjeva, na osnovu koga je doneta Odluka, stoji "poslodavac može zposlenima isplatiti jednokratnu solidarnu pomoć zbog pogoršanja socijalno-ekonomskog položaja u visini iznosa od najmanje 10.000 dinara jednom u toku kalendarske godine. 

Aktuelno

Valjevski pokret otpora (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 2 sati 50 minuta

Valjevski pokret otpora ne izlazi na lokalne izbore

Udruženje građana Valjevski pokret otpora (VPO) neće učestvovati na predstojećim lokalnim izborima 2. juna, saopšteno je na konferenciji za novinare. "VPO nema moralno pravo da bude saučesnik u...  · 4 komentara

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 21 sati 34 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 9 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 1 dan 2 sati

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara