Trotoar u glavnoj ulici na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Trotoar u glavnoj ulici na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
12.01.2024, 08:02

U budžetu Valjeva za komunalnu izgradnju 1,2 milijarde dinara

č: | fb:

U budžetu Valjeva u 2024. godini za finansiranje izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture opredeljeno je peko 1,2 milijarde dinara, što je oko 23 posto ovogodišnjeg gradskog budžeta.

 

Prema Planu komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture najviše novca 837,2 miliona dinara biće uloženo u putnu infrastrukturu. Od toga za izgradnju, investiciono održavanje, rekonstrukciju i projektovanje predviđeno je 372,6 miliona dinara, za redovo održavanje putne infrastrukture planirano je 367,8 miliona dinara, za stalne troškove, specijalizovane usluge i materijal biće izdvojeno 83,7 miliona, a za nabavku opreme opredeljeno je 13 miliona dinara.

 

U Planu je navedeno da će za funkcionisanje javnog osvetljenja biti potrošeno 142,5 miliona dinara, od toga 112 miliona dinara za nabavku struje za javnu rasvetu i semafore, dok je za redovno i investiciono održavanje javne rasvete, projektovanje i stručni nadzor opredeljeno 30,5 miliona dinara.

 

Za održavanje javih zelenih površina u gradu planirano je 51 milion dinara, dok je za održavanje čistoće na javom površinama opredeljeno 89 miliona dinara. Dalje, za upravljanje i snabdevanje vodom za piće u 2024. planirano je 42,6 miliona dinara. Izgradnja nove montažno betonske transformatorske stanice u industrijskoj zoni koštaće 20 miliona dinara.

 

Za Program zaštita životne sredine opredeljeno je 27,2 miliona dinara; od toga 12 miliona za izgradnju kišne i fekalne kanalizacione mreže; za izradu projektno tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda i fekalne kanalizacije na Divčibarama planirano je 12,2 miliona dinara, dok je ostatak novca predviđen za projektovanje kišne i fekalne kanalizacione mreže i stručni nadzor.

 

Za razvoj sporta i omladine planirano je 14,1 milion dinara. Najveći deo planiranih rashoda u okviru ovog programa je na poziciji Usaglašavanja postojećih igrališta sa prvilnikom o bezbednosti dečjih igrališta u iznosu od pet miliona dinara, za rekonstrukciju skejt parka u Parku Pećina predviđeno je dva miliona, isto toliko će biti potrošeno za drugu fazu izgradnje ograde u Parku Pećina prema Ulici majora Ilića. Ostala sredstva biće potrošena za izradu projektne dokumentacije fudbalskog terena u MZ Poćuta, projektovanje sportskih terena i dečjih igrališta, i stručni nadtor.

 

Program razvoj turizma vredan je 5,7 miliona dinara; od toga dva miliona dinara za izradu projektne dokumentacije za biciklističke staze, isto toliko za info table, za projektnu dokumentaciju pešačkih staza opredeljen je milion, dok je ostatak novca planiran za redovno održavanje automatske meteo stanice na Divčibarama.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 3 sati 9 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar