Matija Vukosavljević (foto: Kolubarske.rs)
Matija Vukosavljević (foto: Kolubarske.rs)
19.01.2024, 13:23

Matija Vukosavljević prvi doplivao do Časnog krsta

č: | fb:

Na verski praznik Bogojavljenje u tradicionalnom plivanju za Časni krst, održanom danas na Berkovoj brani na Gradcu uz rekordan broj od 92 učesnika, pobedio je dvadesetdvogodišnji Matija Vukosavljević, građevinski tehičar iz Valjeva.

 

Matija Vukosavljević je čestitao svim učesnicima i poručio da danas nije važno šta je ko po profesiji, ko koliko godina ima i ko je prvi doplivao do Časnog krsta, jer "danas su plivali svi oni koji veruju u Boga i koji mogu da podnesu plivanje na niskoj temperaturi u hladnom Gradcu, te su svi pobednici".

 

"Svake godine svi učesnici stignu do Časnog krsta, a najmanje je bitno to ko će ga prvi uzeti", rekao je Vukosavljević, koji je treću godinu za redom plivao za Časni krst. Motiv učešća je bio da, kako reče, ispoštuje na Bogojavljenje ovu duhovnu manifestaciju.

Matija Vukosavljević i Isihije

Matija Vukosavljević i Isihije (Foto: Kolubarske.rs)

 

Episkop valjevski Isihije rekao je da smo se sabrali na reci Gradac gde je, nakon osvećenja vode u portama, osvećena i valjevska reka. "Smisao toge jeste da se time osvećuje ceo svet. Ako se obavi čin osvećenja reke koja teče, onda je to učinjeno i sa celom prirodom što nam pomaže da i mi živimo svetim životom. A plivanje za Časni krst je simbolično plivanje kroz životne stihije i kroz naporne podvige da se dođe Časnog krsta koje je spasenje i osvećenje. To rade ovi mladi u ime čitavog naroda i tako se svi zajedno spasavamo", poručio je Isihije.

Litija

Litija (Foto: Kolubarske.rs)

 

Plivanju za Časni krst prethodila je liturgija i osvećenje vode, a potom i litija od Hrama Vaskrsenja Hristovog do Berkove brane na reci Gradac gde je održano tradicionalno plivanje za krst. 

 

Danas su učestvovala 92 hrabra takmičara, među njima su bile dve dame i devet vojnika, najmlađi takmičar bio je petnaestogodišnjak, a najstariji ima 61 godinu. Takmičenju, na stazi dugoj 33 metra, po običaju je prisustvovao veliki broj građana. 

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Bogojavljensko plivanje za Časni krst" u Valjevu je prvi put organizovano 2010. godine, rekord po broju učesnika, do ove godine, bila je 2023. godina kada je plivalo 83 učesnika.

 

Plivanje za krst nije održano 2018. godine iz, kako je tada rečeno, bezbednosnih razloga zbog velike količine mulja na brani na reci Gradac. Tradicionalno plivanja za Časni krst, na Gradcu kod "Berkove" brane, izostalo je i 2021. godine zbog epidemiološke situacije i odluke Kriznog štaba Valjeva da se odlože sve manifestacije.

 

Valjevo je 1995. godine među prvim gradovima u Srbiji, posle gotovo pola veka, obnovilo tradiciju osvećivanja voda uz Bogojavljensku litiju gradskim ulicama. Najdužu tradiciju plivanja za Časni krst na Bogojavljenje, uz Valjevce, imaju Mioničani.

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 36 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 9 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara