Parking grada Valjeva (foto: Kolubarske.rs)
Parking grada Valjeva (foto: Kolubarske.rs)
25.01.2024, 07:59

Nepoznati vozači službene škode prešli 16.000 kilometara

č: | fb:

Četiri automobila, koja su u vlasništvu Grada a koristi ih "prvi sprat", su za deset meseci prešla preko 100.000 kilometara, s tim što je jedan automobil korišćen ukupno 70 dana za deset meseci. Prema putnim nalozima, najviše kilometara je pređeno na relaciji Valjevo-Beograd i "u lokalu". 

 

Grad Valjevo je, nakon finansijskih probelma u koju je zapala državna apoteka, u svoj vozni park od 23 automobila i dva mini busa, pridodao i automobil "škoda octavia", koja je bila u vlasništvu Apoteke Valjevo. Prema spisku vozila grada Valjeva taj automobil koristi "prvi sprat", a tu su kabineti i kancelarije gradske vlasti.

 

Za prvih deset meseci prošle godine, "škoda octavia" je prešla skoro 16.000 kilometara, ali nije poznato ko je bio za volanom, niti gde se putovalo, jer u putnom nalogu za upotrebu tog službenog automobila upisana je kilometraža svakog prvog u mesecu, ali nisu ubeleženi datum i vreme korišćenja, relacija, vozači...

 

U delu putnog naloga gde piše "napomena", stoji: "nije utvrđeno ko je sve vozio auto". Dakle, od januara do novembra prošle godine neko je koristio službeno vozilo, prešao skoro 16.000 kilometara i nikom ništa. Nikome nije bilo sporno to što iz meseca u mesec na putnom nalogu piše - "nije utvrđeno ko je sve vozio auto", niti je neko pokušao da "utvrdi ko sve vozi auto".

 

Službenim vozilom i na svadbe

 

Jedan od novijih automobila u voznom parku grada Valjeva je "škod fabia", koja ima svog "zvaničnog vozača", ali koju pojedini koriste "po potrebi". S obzirom na to da u putnim nalozima, pored pređene kilometraže, relacije i vremena, nije upisano ime i prezime korisnika "po ptrebi", nego samo nečitki potpisi, nije poznati ko je koristio automobil koji je za deset meseci prošle godine prešao 39.340 kilometara.

 

"Škoda fabia" je maksimalno korišćena - od 23 do 28 dana mesečno, često od ranih jutarnjih do kasnih večernjih časova, najčešće se putovalo do Beograda i u lokalu, ali i do Divčibara, Uba, Užica, Prijepolja, Niša, Novog Sada, Loznice, Šapca, Kragujevca, Zlatibora, Kopaonika, Srebrnog jezera..., i Zagreba.

 

Službeni automobil je korišćen i subotom i nedeljom; za deset meseci "škoda fabia" je imala 42 "radne" subote i nedelje, a bilo je i veselih nedelja kada se o trošku građana Valjeva "putovalo" i na svadbe. Prema putnim nalozima, "škoda fabia" je u nedelju, 24. septembra bila u svatovima u Poćuti do večernjih sati, a u nedelju 15. oktobra išlo se na svadbu u Paune. Iz putnih naloga može se videti i to da je "škoda fabia" jedne subote u aprilu prešla 149 kilometara "u lokalu" od 8.30 do 21 čas, a jedne nedelje u maju je bila na Ubu, a u putnom nalogu je navedeno vreme od 07 do 24 časa.

 

Gradonačelnikova "škoda superb" najčešće do Beograda

 

"Škoda superb" koju koristi gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, a po potrebi i njegovi najbliži saradnici, za prvih deset meseci prošle godine prešla je 32.158 kilometara.

 

Sudeći prema putnim nalozina, korisnik "škode superb" je najčešće odlazio u Beograd - 127 puta za deset meseci, četiri puta na Ub, po jednom u Novi Sad i Vrnjačku Banju, dok je taj službeni automobil najmanje korišćen "u lokalu". I gradonačelnikova "škoda" je imala "radne" subote i nedelje, ukupno 34 za deset meseci, od toga se nedeljom 12 puta putovalo u Beograd.

Parking grada Valjeva

Parking grada Valjeva (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Reno megan" samo za Beograd, Divčibare i Ub

 

Prema spisku vozila grada Valjeva, i "reno megan" koristi "prvi sprat", a tu su kabineti i kancelarije gradske vlasti. Prema putnim nalozima taj automobil je u prvih deset meseci prošle godine korišćen samo 70 dana i za to vreme je prešao 12.875 kilometara. Korisnici "reno megana" su najčešće putovali u Beograd, na Divčibare i na Ub, nekoliko puta u Novi Sad i jednom u Bosnu.

 

Ovo službeno vozilo, koje koristi "prvi sprat", za 70 dana nema nijednu "radnu" subotu i nedelju!

 

Pravilnik o načnu korišćenja vozila u svojini Grada

 

U Pravilniku o uslovima i načinu korišćenja vozila u svojini Grada, pored ostalog, piše da pravo korišćenja službenog vozila bez vozača i vremenskog ograničenja imaju: gradonačelnik Valjeva, njegov zamenik i pomoćnici gradonačelnika.

 

Pravo na korišćenje službenog vozila bez vozača imaju inspektori Odeljenja za inspekcijske poslove, komunalni milicioneri, zaposleni u Odeljenju za građevinsko zemljište i infrastrukturu, u Odeljenju za poslove organa grada, Odseku za vanredne situacije, u Komeserijatu za izbeglice, i ustanove čiji je osnivač grad Valjevo, po posebnom zahtevu, a na osnovu odobrenja načelnika Gradske uprave.

 

Aktuelno

Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
Projekti, ali ne i radovi Pre 1 sati 21 minuta

Planovi gradske vlasti bez cilja

U planu javnih nabavki je projekat Doma vojske, novog gradskog trga, nove ulice do Petog puka... Šta će od toga biti realizovano, pitali smo, a odgovor je u stilu biće kada bude jer će vlast „svaki...

Foto izložba - Želimo da diđemo (foto: Učenik Tehničke škole)
Izložba u Tehničkoj školi Pre 1 sati 22 minuta

Da se čuje naš glas: Želimo da dišemo!

"Naša generacija odrasta u gradu koji je po kvalitetu vazduha zadnjih godina jedan od najzagađenijih gradova u svetu. Želimo da dišemo, poručujemo i nadamo se da ćete nas čuti!", rekla je Katarina...

Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (12.02.) (foto: Kolubarske.rs)
Inspekcijska igranka Pre 1 dan 1 sati

Vlast štiti pojedince na štetu građana

Kako funkcionišu gradske inspekcije, kako vlast štiti pojedinice, a ne građane, najbolje pokazuje primer Naselja "Milorada Pavlovića" i uništena javna zelena površina zbog građevinskih radova na...  · 15 komentara

Jako zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Izveštaj Pre 21 sati 59 minuta

Vazduh u Valjevu jutros bio "veoma loš"

Vazduh u Valjevu je jutros u 10 časova bio u kategoriji "veoma loš", objavljeno je na sajtu Zavoda za javno zdravlje. Tokom pet dana prošle nedelje stanovnici Valjeva bili izloženi zagađenju jer je...  · 3 komentara