Parking grada Valjeva (foto: Kolubarske.rs)
Parking grada Valjeva (foto: Kolubarske.rs)
25.01.2024, 07:59

Nepoznati vozači službene škode prešli 16.000 kilometara

č: | fb:

Četiri automobila, koja su u vlasništvu Grada a koristi ih "prvi sprat", su za deset meseci prešla preko 100.000 kilometara, s tim što je jedan automobil korišćen ukupno 70 dana za deset meseci. Prema putnim nalozima, najviše kilometara je pređeno na relaciji Valjevo-Beograd i "u lokalu". 

 

Grad Valjevo je, nakon finansijskih probelma u koju je zapala državna apoteka, u svoj vozni park od 23 automobila i dva mini busa, pridodao i automobil "škoda octavia", koja je bila u vlasništvu Apoteke Valjevo. Prema spisku vozila grada Valjeva taj automobil koristi "prvi sprat", a tu su kabineti i kancelarije gradske vlasti.

 

Za prvih deset meseci prošle godine, "škoda octavia" je prešla skoro 16.000 kilometara, ali nije poznato ko je bio za volanom, niti gde se putovalo, jer u putnom nalogu za upotrebu tog službenog automobila upisana je kilometraža svakog prvog u mesecu, ali nisu ubeleženi datum i vreme korišćenja, relacija, vozači...

 

U delu putnog naloga gde piše "napomena", stoji: "nije utvrđeno ko je sve vozio auto". Dakle, od januara do novembra prošle godine neko je koristio službeno vozilo, prešao skoro 16.000 kilometara i nikom ništa. Nikome nije bilo sporno to što iz meseca u mesec na putnom nalogu piše - "nije utvrđeno ko je sve vozio auto", niti je neko pokušao da "utvrdi ko sve vozi auto".

 

Službenim vozilom i na svadbe

 

Jedan od novijih automobila u voznom parku grada Valjeva je "škod fabia", koja ima svog "zvaničnog vozača", ali koju pojedini koriste "po potrebi". S obzirom na to da u putnim nalozima, pored pređene kilometraže, relacije i vremena, nije upisano ime i prezime korisnika "po ptrebi", nego samo nečitki potpisi, nije poznati ko je koristio automobil koji je za deset meseci prošle godine prešao 39.340 kilometara.

 

"Škoda fabia" je maksimalno korišćena - od 23 do 28 dana mesečno, često od ranih jutarnjih do kasnih večernjih časova, najčešće se putovalo do Beograda i u lokalu, ali i do Divčibara, Uba, Užica, Prijepolja, Niša, Novog Sada, Loznice, Šapca, Kragujevca, Zlatibora, Kopaonika, Srebrnog jezera..., i Zagreba.

 

Službeni automobil je korišćen i subotom i nedeljom; za deset meseci "škoda fabia" je imala 42 "radne" subote i nedelje, a bilo je i veselih nedelja kada se o trošku građana Valjeva "putovalo" i na svadbe. Prema putnim nalozima, "škoda fabia" je u nedelju, 24. septembra bila u svatovima u Poćuti do večernjih sati, a u nedelju 15. oktobra išlo se na svadbu u Paune. Iz putnih naloga može se videti i to da je "škoda fabia" jedne subote u aprilu prešla 149 kilometara "u lokalu" od 8.30 do 21 čas, a jedne nedelje u maju je bila na Ubu, a u putnom nalogu je navedeno vreme od 07 do 24 časa.

 

Gradonačelnikova "škoda superb" najčešće do Beograda

 

"Škoda superb" koju koristi gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, a po potrebi i njegovi najbliži saradnici, za prvih deset meseci prošle godine prešla je 32.158 kilometara.

 

Sudeći prema putnim nalozina, korisnik "škode superb" je najčešće odlazio u Beograd - 127 puta za deset meseci, četiri puta na Ub, po jednom u Novi Sad i Vrnjačku Banju, dok je taj službeni automobil najmanje korišćen "u lokalu". I gradonačelnikova "škoda" je imala "radne" subote i nedelje, ukupno 34 za deset meseci, od toga se nedeljom 12 puta putovalo u Beograd.

Parking grada Valjeva

Parking grada Valjeva (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Reno megan" samo za Beograd, Divčibare i Ub

 

Prema spisku vozila grada Valjeva, i "reno megan" koristi "prvi sprat", a tu su kabineti i kancelarije gradske vlasti. Prema putnim nalozima taj automobil je u prvih deset meseci prošle godine korišćen samo 70 dana i za to vreme je prešao 12.875 kilometara. Korisnici "reno megana" su najčešće putovali u Beograd, na Divčibare i na Ub, nekoliko puta u Novi Sad i jednom u Bosnu.

 

Ovo službeno vozilo, koje koristi "prvi sprat", za 70 dana nema nijednu "radnu" subotu i nedelju!

 

Pravilnik o načnu korišćenja vozila u svojini Grada

 

U Pravilniku o uslovima i načinu korišćenja vozila u svojini Grada, pored ostalog, piše da pravo korišćenja službenog vozila bez vozača i vremenskog ograničenja imaju: gradonačelnik Valjeva, njegov zamenik i pomoćnici gradonačelnika.

 

Pravo na korišćenje službenog vozila bez vozača imaju inspektori Odeljenja za inspekcijske poslove, komunalni milicioneri, zaposleni u Odeljenju za građevinsko zemljište i infrastrukturu, u Odeljenju za poslove organa grada, Odseku za vanredne situacije, u Komeserijatu za izbeglice, i ustanove čiji je osnivač grad Valjevo, po posebnom zahtevu, a na osnovu odobrenja načelnika Gradske uprave.

 

Aktuelno

Slobodan Gvozdenović (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 20 sati 27 minuta

Što dolikuje volu, ne dolikuje Jupiteru!

Ocenjivanje načina na koji se u skupštinama vode sednice, sastavni je deo ocenjivanja sednica i parlamentarizma uopšte. U tom smislu ni prvo vođenje sednice naše gradske Skupštine, ne zaslužuje...  · 9 komentara

 (foto: )
Otvoren do 1. septembra Pre 18 sati

Konkurs za književnu nagradu "Radovan Beli Marković"

Biblioteka "Radovan Beli Marković" iz Lajkovca raspisala je početkom jula Konkurs za književnu nagradu za roman ili knjigu pripovedaka (priča) objavljene na srpskom jeziku u prošloj ili ovoj...