Požar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Požar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
29.01.2024, 07:55

U Valjevu 153 intervencije vatrogasaca za nepuna dva meseca

č: | fb:

Valjevski vatrogasci su za nepuna dva meseca, od 1. decembra do 26. januara, imali 153 intervencije, od toga je bilo čak 73 požara na građevinskim objektima.

 

Prema rečima Aleksandra Rakića, komandnta Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Valjevu, uzroci izbijanja požara na građevinskim objektima, u najvećem broju slučajeva, su nepažnja, neispravni ili neočišćeni dimnjaci i peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključene grejalice bez nadzora, kao i odeće i drugih zapaljivih predmeta u blizini grejnih tela, preopterećenje elektroinstalacija, neispravni električni uređaji.

 

"Poseban problem predstavljaju stare elektorinstalacije u zgradama koje su projektovane u nekom ranijem periodu, koje su bile predviđene za mali broj potrošača. Sada je u takvim zgradama mnogo veća potrošnja, mnogo veći broj uređaja se koristi, i samim tim je neophodno kompletno promeniti elektroinstalacije u svakom stanu i zajedničkim prostorijama, jer u suprotnom ostaje opterećenje na strujomerima, što je zaista problem, i to može da izazove požar", rekao je Rakić.

Aleksandar Rakić

Aleksandar Rakić (Foto: Kolubarske.rs)

Komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona je naveo da je poslednji požar većih razmera, bio u jednom proizvodnom pogonu u Gradcu. "To je bio baš veliki objekat, mada smo uspeli brzo da lokalizujemo požar i sprečimo njegovo širenje. Na sreću nije bilo povređenih lica, što je najbitnije", naglasio je Rakić.

 

Prema njegovim rečima broj intervencija valjevskih vatrogasaca je godinama približno isti, lane je bilo ukupno 800 intervencija, a u periodu od početka decembra do kraja januara prošle godine bilo je 70 požara na građevinskim objektima. 

Aleksandar Rakić

Aleksandar Rakić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Podsećajući na činjenicu da je broj požara povećan upravo u vreme grejne sezone Aleksandar Rakić, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Valjevu, je poručio građanima da budu oprezni i odgovorni.

 

"Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije apeluje na sve građane da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama, komšijama, da obrate pažnju, da očiste dimnjake i peći na čvrsta goriva, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektorinstalacije, naravno da udalje nameštaj i drugi lako zapaljiv materijal od grejnih tela. Takođe, apelujemo na sve naše građane da obrate pažnju na mere bezbednosti tokom grejne sezone, a to su: ne odlažite pepeo u plastične kontejnere ili u blizini gorivog materijala, ne ostavljajte malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima sa ložištima na čvrsta goriva ili električnom grejalicom, ne ostavljajte uključene električne uređaje bez nadzora, prilikom izlaska iz kuće ili stana obavezno isključite uređaje", apelovao je Aleksandar Rakić, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 11 sati 49 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 11 sati 50 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 22 sati 11 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...