Osnovna škola
Osnovna škola "Andra Savčić" (foto: Kolubarske.rs)
30.01.2024, 07:58

OŠ "Andra Savčić" odobrena akreditacija u okviru Erazmus programa

č: | fb:

Nakon što je u osnovnoj školi "Andra Savčić" uspešno realizovan prvi kratkoročan projekat mobilnosti u okviru Erazmus programa, u toku je realizacija i drugog projekta "Identifikacija i adaptacija učenika sa teškoćama u učenju". U okviru ovog projekta, čija je tema inkluzija, planirano je da troje zaposlenih putuje u Arad na stručno usavršavanje u "Okružnom centru za resurse i pomoć u obrazovanju", a troje zaposlenih pohađaće stručni kurs na ovu temu u Barseloni.

 

Novina je ta da je školi u međuvremenu odobrena akreditacija za sprovođenje Erazmus projekata na period od pet godina.

 

Erazmus tim škole je zajedničkim snagama radio na prijavi za akreditaciju koja je predata u oktobru 2023. godine, a vest o odobrenoj akreditaciji stigla je u januaru ove godine. Akreditacijom su obuhvaćene tri oblasti: inkluzija, ekologija i komunikacija.

 

"Inkluzijom, kao temom, bavićemo se u toku prve godine akreditacionog perioda, konkretno adaptacijom učenika iz socijalno-osetljivih grupa i učenika pripadnika manjinskih grupa. Tokom 2025. godine planirano je pohađanje čak tri stručna kursa. U toku druge i treće godine, akcenat će biti na ekologiji, kada ćemo uključiti veliki broj učenika naše škole u različite aktivnosti i kada će najmanje 20 učenika u pratnji nastavnika, imati priliku da  boravi u nekoj od partnerskih škola u Evropi. Planirane su i kombinovane aktivnosti, koje će se jednim delom sprovoditi online preko eTwinning mreže, a deo aktivnosti biće u partnerskoj organizaciji. Cilj nam je da kod učenika razvijamo kritičko mišljenje, da budu u stanju da prepoznaju ekološke probleme u svom okruženju i lično se angažuju u njihovom rešavanju. Oni će biti u stanju da edukuju svoje vršnjake ne samo u školi već i u okviru lokalne zajednice. Tokom četvrte i pete godine ciljna oblast je komunikacija sa posebnim osvrtom na komunikaciju posredstvom digitalnih tehnologija. Planirane su aktivnosti i za nastavnike i za učenike u okviru ove oblasti i očekujemo da će najmanje deset učenika posetiti neku partnersku školu u Evropi", navode u osnovnoj školi "Andra Savčić".

 

Za školu je posebno značajna činjenica da će na ovaj način učenici biti direktno uključeni u aktivnosti u okviru Erazmus programa. Učenici će unaprediti svoja znanja iz oblasti ekologije i komunikacije, ali i svoje digitalne i jezičke veštine. Izbor učenika, kao i nastavnika, sprovodiće se po konkursu koji će škola raspisivati tako da će svi zainteresovani imati priliku da se jave na konkurs. Sva sredstva za put, boravak i usavršavanje u inostranstvu finasira Fondacija Tempus i Evropska Unija.

 

Nova znanja i veštine biće primenjeni na časovima redovne i izborne nastave, kroz tematske dane, ogledne i ugledne časove kao i kroz raznovrsne aktivnosti i performanse čiji će inicijatori biti učenici. Rezultate projekata škola će predstaviti kroz tribine, konferencije i Info dane na kojima će prisustvovati predstavnici drugih škola i organizacija koje se bave edukacijom dece i mladih.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 21 sati 29 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 30 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...