Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (foto: Kolubarske.rs)
Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (foto: Kolubarske.rs)
03.02.2024, 08:07

O zelenoj površini brinu samo građani, ali nemaju moć da je zaštite!

č: | fb:

Redakciji Kolubarske.rs javili su se stanari Naselja Milorada Pavlovića ukazujući na to da je u toku nadogradnja na jednoj od zgrada. Kažu da su zbog tih radova uništeni parkić i zelene površine, tačnije da su zelene površine "preorali" kamioni koji su dovozili materijal za to gradilište.

 

"Ovim putem Vam se obraćamo kako bismo skrenuli pažnju nekome da spreči uništavanje zelene površine - parkića između dve zgrade u Naselju Milorada Pavlovića broj 14 i 15 na kojoj se radi nadogradnja. Investitor i izvođač radova su taj parkić i zelenu površini uništili načisto, znači preorali su je kamionima i mašinama. Žalili smo se i pisali raznim inspekcijama i ustanovama koje su zadužene za to, i niko nije stao na put toj bahatosti. Sumnjamo da niko ne sme jer je dotični jaka zverka i može da radi šta mu se može. Lep parkić, u kome su nam se deca igrala i starije osobe sedele, pretvoren je u oranje. Nadamo se da ćete objavom otvoriti nekom oči na naš problem", napisali su stanari zgrada u Naselju Milorada Pavlovića.

Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića

Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (Foto: Kolubarske.rs)

 

Obratili smo se nadležnima u Gradskoj upravi i pitali da li imaju neka saznanja u vezi sa uništenim parkićem u Naselju Milorada Pavlovića, da li su stanari slali žalbe i prijave, i da li su inspekcije GU reagovale na te žalbe i prijave? Ako, nisu zbog čega nisu? 

 

U odgovoru je navedeno da je građevinska inspekcija postupala po prijavi stanara te da je u okviru svojih nadležnosti utvrdila da je ugovor o nadziđivanju, od 23.09.2022. godine, zaključen između Stambene zajednice "Milorada Pavlovića" 15a i 15 b i SZGR "ALISTELA".

 

"U ugovoru piše da se nadziđivanjem neće ugroziti stabilnost zgrade i pogoršati uslovi stanovanja vlasnika stanova i drugih korisnika, korišćenje stanova i zajedničkih prostorija, odnosno njihova upotreba. Stoji i da će, u slučaju neizvršenja obaveza preuzetih ovim ugovorom i na ugovoren način, investitor naknaditi svu štetu koju su vlasnici stanova pretrpeli, nastalu usled nepoštovanja obaveza iz ovog ugovora. U ugovoru stoji i da je investitor u obavezi da u roku od 20 dana nakon završetka radova ukloni sa gradilišta svu opremu, materijal i šut, kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje i korišćenje zgrade. Piše i da će se na pitanja koja nisu uređena ovim ugovorom primenjivaće se odredbe ZOO. Sporove iz ovog ugovora, ugovorne strane će rešavati sporazumno, a ukoliko to nije moguće na ovaj način, rešavaće nadležni sud".

 

U odgovoru Gradske uprave je navedeno da Odredbama Zakona o planiranju i izgradnji (ZOPI), građevinski inspektor je u obavezi da izvrši inspekcijski nadzor po izjavi o završetku objekta u konstruktivnom smislu

 

"Izlaskom na teren, konstatovano je da je investitor postavio gradilišnu tablu u skladu sa odredbama ZOPI RS. Po navedenoj predstavci postupala je i komunalna inspekcija, a vezano za zauzeće javne površine građevinskim mašinama i materijalom. Postupajući komunalni inspektor je naložio investitoru uklanjanje navedene mehanizacije i materijala što je i učinjeno od strane investitora. Rukovodilac Odeljenja za inspekcijske poslove je obavila razgovor sa podnosiocem predstavke u prostorijama svoje kancelarije. Stranku je uputila u nadležnosti ovog odeljenja, pojasnila sve nedoumice koje je stranka imala, ali i usmerila na profesionalnog upravnika koji po Zakonu o stanovanju i Odluci o stambenim zajednicama treba da rešava eventualne probleme stanara u okviru zajednice", piše u odgovoru nadležnih Gradske uprave na pitanja u vezi sa uništenom - "preoranom" zelenom površinom.

 

Još je navedeno da će "Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Valjeva u okviru  savetodavno preventivnog delovanja obilaziti navedenu lokaciju i u okviru svojih nadležnosti preduzimati mere ukoliko za to bude bilo potrebe".

Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića

Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (Foto: Kolubarske.rs)

U ovom opširnom odgovoru Gradske uprave, u kome su citirani i pojedini članovi ugovora između Stambene zajednice i investitora, nema ni reči o uništenoj zelenoj površini, ali nam je odgovoreno na pitanja koje nismo postavili: o kontroli konstrukcije zgrade, gradilišnoj tabli, nadležnostima i obavezama građevinske inspekcije, kao i kontroli komunalne inspekcije...

 

Možda u Gradskoj upravi nisu razumeli da se građani - stanari Naselja Milorada Pavlovića nisu žalili zbog nadogradnje nego zbog uništene zelene površine.

 

Da li će investitor vratiti u prvobitno stanje parkić - zelenu površinu i da li je uopšte imao pravo da je koristi, a naročito uništava, pitanja su na koja čekamo odgovor.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 11 sati 4 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 7 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 16 sati 14 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara