Protest ispred Alelacionog suda (foto: UNS, K.K.N.)
Protest ispred Alelacionog suda (foto: UNS, K.K.N.)
05.02.2024, 15:52

Održan protest zbog oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije: 25 minuta tišine za 25 godina čekanja pravde

č: | fb:

Ispred Apelacionog suda u Beogradu održan je protest zbog oslobađajuće presude okrivljenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a građani i kolege su velikim transparentom poručili: "Ubili ste pravdu, ali istina živi".

 

Protest ispred Apelacionog suda u Nemanjinoj ulici počeo je u 14 časova, a organizovali su ga Slavko Ćuruvija fondacija, NUNS, UNS, NDNV, Asocijacija medija, AOM, Lokal pres, KUP Nezavisnost i ANEM.

 

"25 minuta tišine za 25 godina čekanja pravde"

 

Ivana Stevanović iz Slavko Ćuruvija fondacije navela je da su zanemeli što su deset meseci krili od njih odluku Apelacionog suda o oslabađajućoj presudi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

 

"Umesto reči doneli smo jednu belu zastavu da je uručimo pravosuđu Srbije, državi Srbiji koja se predala i poklekla pred silom", navela je.

 

U znak protesta prema ovakvoj odluci, Stevanović je zamolila okupljene da 25 minuta provedu u tišini i pokažu sudu kako se osećaju, za 25 godina koliko su čekali pravu za ubistvo novinara, ali je nisu dočekli.

 

"25 minuta da provedemo u tišini i da podignemo ogledala da pogledaju svoj odraz u našim rukama", istakla je.

 

Prisutni su potom, na poziv organizatora protesta podigli ogledala kako bi pravosuđe pogledalo svoj odraz nakon ovakve presude.

 

Na kraju protesta, sa razglasa je pušten govor Slavka Ćuruvije koji je nekoliko puta i ponovljen.

 

"Ja radim zato što želim da ova zemlja bude uređena tako da glavni urednici i novinari mogu slobodno da prave svoje novine, da te novine mogu slobodno da se prodaju, da građani mogu slobodno da ih čitaju", čuo se sa razglasa glas Slavka Ćuruvije.

 

Presuda je "ozvaničenje kraja pravde"

 

Živojin Rakočević iz Udruženja novinara Srbije kazao je da je presuda suda u vom slučaju "ozvaničenje kraja pravde".

 

"Presuda i sve ovo što se dešava oko Ćuruvije je teški udarac i neka vrsta ozvaničenja kraja pravde. Mi smo u osnovi ušli u jednu zonu u kojoj živimo neku vrstu savršenog zločina, o kom se zna sve, a pravde nema. (...) Ovim ćutanjem ipoljavamo svoj očaj. Od ćutanja su se tresli temelji ovih zgrada", naveo je Živojin Rakočević.

 

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu objavio je krajem prošle nedelje presudu donetu pre skoro deset meseci po kojoj su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije – Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 5 sati 56 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 3 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 11 sati 6 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara