Popučke - topole (foto: Vladimir Pantić)
Popučke - topole (foto: Vladimir Pantić)
06.02.2024, 07:55

Plan za Popučke u slici i reči

č: | fb:

Ako je nešto dobro u celoj stvari u vezi sa planom za Popučke, to je što su se građani pokrenuli. Pucaju okovi koje su na proces planiranja postavili zajedničkim snagama birokratija, partokratija i zvanični urbanisti. Danas urbanističko planiranje počinje da se odvija javno, postaje meta javne kritike i društvene debate.

 

Urbanističko planiranje se rađa tamo gde treba, u središtu sukoba društvenih grupa, ukazujući na neravnomernost, na neravnopravnost i na nepravdu. Podjednako važno kao kuća, stan, okućnica i njiva, jesu građansko dostojanstvo i pravo na grad ili pravo na uređen i miran život. Popučani se bore za građanski suverenitet.

 

Kada su Valjevski odbornici u maju 2022. godine glasali da se otpočne sa pripremom novog plana za Popučke, verujem da nisu ni znali za šta glasaju. Delom, jer to nije imao ko da im objasni. A delom jer su glasali kao izvršioci volje centralnih vlasti.

 

Da podsetimo, novi plan za Popučke je operacionalizacija regionalnih planova koje je Vlada Srbije, bez učešća javnosti, usvojila u periodu od 2020 do 2023. godine: plan za gasovod, za železničku prugu, regionalni vodovod, kao i planovi za razvoj elektro mreže visokog napona. Odbornici su bez javne rasprave digli dva prsta za beton i nazovi industrijalizaciju Popučaka.

 

Dve godine kasnije reaguju građani instinktivno, predosećajući da nešto nije u redu. Popučanima nema ko da pomogne, posebno oni koji su za to službeno zaduženi i plaćeni. Urbanističko činovništvo daje pogrešne informacije. Partijski terenski radnici ucenjuju meštane: ako se žališ, nećeš dobiti subvenciju, nećemo ti asfaltirati put! Ima Popučana i među odbornicima i u činovništvu i u javnim preduzećima. Ima Popučana i Valjevaca i među arhitektama. Svi ćute.

Tikve pod strejom

Tikve pod strejom (Foto: Vladimir Pantić)

 

Novi plan za Popučke, tačnije Nacrt plana generalne regulacije za naseljeno mesto Popučke, povodom koga je upravo okončan javni uvid i povodom koga uskoro, 8. februara u podne sleduje javna sednica Komisije za planove, ima nepopravljivu manu - nije pošao od interesa meštana i građana.

 

Pogled koji na život imaju Popučani, ali i meštani okolnih sela, ali i Valjevci, je potpuno nebitan za predloge koje se u ovom nacrtu plana nalaze. Samo zbog toga bi se ceo proces morao obustaviti. I početi od početka. Iz druge perspektive.

 

Zauzimanje

 

Plan najavljuje gradnju izuzetne infrastrukture koja donosi potpunu promenu načina života za Popučane i ostale. Donosi nezamislivu promenu u izgledu tog sela. Umesto sadašnje mahom ruralne oblasti, otvara se put za nekoliko koridora velike infrastrukture koja nije u službi valjevske i regionalne privrede, niti građana. Crtaju se dalekovodi, putevi i saobraćajnice, gasovod i vodovod. Planira se značajno smanjenje površine koju sada zauzima poljoprivredno i šumsko zemljište. Povećava se prostor za industriju, gradnju i privredu. Čak i da ima opravdanja da se ovako nešto radi, to opravdanje žitelji Popučaka nisu čuli, ni videli. Bilo kakvo argumentovano i kompetentno objašnjenje najavljene ekspresne betonizacijenema u Nactu plana, niti se na tu temu može pronaći nadležni sagovornik.

Namena zemljišta sadašnje stanje PGR Popučke

Namena zemljišta sadašnje stanje PGR Popučke

 

Ukupna površina koju zahvata Nacrt PGR za selo Popučke je 1448,59 hektara. Novi plan za Popučke preraspoređuje postojeće namene zemljišta, kaže da treba da se smanji ukupna površina koja predstavlja poljoprivredno zemljište sa sadašnjih 701,38 ha na 544,4 ha, što predstavlja umanjenje od 192,47 ha, za petinu ili 22 posto. Tako se udeo poljoprivrednog zemljišta u ukupnoj površini Popučaka sa sadašnjih 48,42 posto smanjuje na 37,58 posto.Na račun poljoprivrednog povećaće se građevinsko zemljište sa 547,07 ha na 737,54 ha, odnosno za 192 ha, što je uvećanje površine za gradnju za 35 posto. I dok sada građevinsko zemljište u Popučkama zahvata nešto više od trećine površine, 37,63 posto teritorije, novi plan predviđa da više od polovine Popučaka bude građevinsko zemljište, tačnije 50,91 posto ukupne površine.

Namena zemljišta planirano stanje PGR Popučke

Namena zemljišta planirano stanje PGR Popučke

 

To nije bilo dovoljno, pa je "uzeto" 36,73 ha za građevinsko zemljište u naselju iz zone van naselja. I "odsečena je šuma", odnosno umanjena je površina postojećeg šumskog zemljišta sa 133,19 ha na 124,04 ha, što je umanjenje od 9,15 ha, odnosno 7 posto ukupnih šumom obraslih površina u Popučkama. Gledajući ukupnu površinu Popučaka, do sada je šumom obraslo 9,19 posto teritorije, a planira se smanjenje na 8,56 posto. U dokumentacionoj osnovi ovog nacrta plana nema saglasnosti ministarstva nadležnog za poljoprivredu i šumarstvo za ovakvu značajnu intervenciju.

Namena zemljišta. Sada i plan

Namena zemljišta. Sada i plan

 

Kada se pogleda predlog za preraspodelu planiranih 737,54 ha građevinskog zemljišta, uvodi se kategorija koja do sada nije postojala u Popučkama: mešovita namena, čitavih 320,28 ha, što podrazumeva namene stanovanje i privredne delatnosti. Uvodi se i zemljište namenjeno za zelene površine od 13,57 ha. Trostruko se povećava zemljište za saobraćajnu infrastrukturu i sada iznosi 140,04 ha. Povećava se dva i po puta zemljište namenjeno za privredne delatnosti na 60,24 ha. Sedam puta se povećava površina koje će zauzeti vodno zemljište, 4,33 hektara. Za državne objekte je planirano 2,38 hektar što je dvadeset puta veća površina od sadašnjih 0,12 ha (12 ari). Plan za Popučke predlaže smanjenje površina za sport i rekreaciju na manje od hektar (16 posto), ukidaju se površine za ostale namene. I konačno, smanjuje se za 89,47 ha površina isključivo namenjena za stanovanje, što predstavlja umanjenje od postojećeg stanja za trećinu (33 posto).

 

Građevinsko zemljište. Sada i plan

Građevinsko zemljište. Sada i plan

Novi plan za Popučke kaže da se na prostoru ovog sela mogu na parcelama graditi industrijski i privredni objekti koji zauzimaju čak 70 posto površine parcele, što odstupa od standarda od 60 posto zauzetosti koji propisuje Pravilnik o opštim pravilima za parcelaciju, regulaciju i i izgradnju koji je donela 2015. godine Vlada Republike Srbije. Ovaj parametar se ne podudara sa standardom koji je postavljen u Prostornom planu Valjeva usvojenim 2013. godine, koji dozvoljava najviše 50 posto zauzetosti građevinske parcele za objekte privredne i industrijske namene. Plan generalne regulacije Privredna zona koje je poslednji put menjan 2021. godine, dozvoljava indeks zauzetosti 60 posto i minimalno 25 posto pod zelenilom. Komisija za planova je dala zeleno svetlo za ovakva protivzakonita i vanstandardna zauzimanja parcela.

 

Izrađivači plana predviđaju razvoj naseljenog mesta Popučke, privrede, industrije i stanovanja, ali uz septičke jame, bez izgradnje kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, privremeno: "sve do priključenja na gradsku kanalizacionu mrežu". Novi Plan uvodi, pored postojećih vodova visokog napona, i nove linije dalekovoda. I za nove i za postojeće izrađivači plana proširuju prostor ispod dalekovoda na kome je zabranjena bilo kakva gradnja ili delatnost.

Namene površina postojeće stanje PGR Popučke

Namene površina postojeće stanje PGR Popučke

Namene površina planirano stanje PGR Popučke

Namene površina planirano stanje PGR Popučke

 

Okolina nije bitna

 

Ni novi plan za Popučke, niti Izveštaj o strateškoj proceni uticaja ovog plana na životnu sredinu ne sadrže ni jednu fotografiju koja pokazuje o kakvom se prostoru radi koji je predmet "stručne obrade". Ni nacrt plana, ni izveštaj o strateškoj proceni ne sadrže fotografije ili bilo kakve grafičke priloge koji bi učinili razumljivijim sadržaj, istakli pojedina pitanja koja mogu biti važna i biti predmet rasprave.

 

Čak se izrađivač ovog plana, kragujevačka firma Ecologica Urbo nije potrudila da opiše lokalne prilike koje se tiču kvaliteta životne sredine u selu Popučke, kao i uticaja na životnu sredinu koji dolaze iz okolih zona, pre svega privredne, ali i iz urbanog dela Valjeva. Izrađivač ovog izveštaja se koristi dobro oprobanom tehnikom, a to je prepisivanje. U ovom slučaju nemilice je prepisivan sadržaj viših planskih dokumenata, posebno Prostorni plan Valjeva. Izveštaj o strateškoj proceni je trebalo da prikaže ukratko stanje životne sredine u Popučkama i okolini, da korektno evidentira potencijalne rizike za životnu sredinu koji se realno mogu javiti u fazi realizacije plana za Popučke, da analizira različite mogućnosti za zaštitu okoline, te da preporuči mere za zaštitu.

 

Izveštaj tvrdi da ovaj plan za Popučke nema alternativu, te da bi za ceo kraj, za Popučke i Valjevo bilo gore ako se plan, ovako kako je predložen, ne usvoji. To je napisano u Izveštaju o strateškoj proceni uticaja ovog plana na životnu sredinu koju je izradila firma Ecologica Urbo iz Kragujevca grada na reci Lepenici. Na strani 59. piše da ako se ovaj i ovakav plan ne usvoji, Popučke će snaći, između ostalog, sledeće:narušavanje održivog razvoja, povećan rizik zagađivanja životne sredine usled nekontrolisanog upravljanja prostorom, usled neadekvatne infrastrukturne i komunalne opremljenosti, divlja gradnja, kršenje građevinskih propisa, izostanak infrastrukturnog opremanja i druge nedaće. Ili ovaj novi plan za Popučke ili kraj sveta, tvrde u izveštaju stručnjaci iz Ecologica Urbo.

 

Kome treba ovakav plan?

 

Ljudima koji imaju imanja u Popučkama, bilo da se bave poljoprivredom ili da su zauzeti odmorom i rekreacijom novi plan donosi pogoršanje situacije. Porez na građevinsko zemljište je veći od poreza na poljoprivredno zemljište. Subvencije za poljoprivrednu proizvodnju se ne mogu ostvariti za korisnike građevinskog zemljišta. Izgradnja fabričkih ili bilo kakvih poslovnih i privrednih objekata i postrojenja u blizini poljoprivrednog zemljišta, po pravilu znači zagađenje voda, zemljišta ili buku. Ambicije Popučana da se bave organskom poljoprivrednom proizvodnjom ili ruralnim turizmom u tom slučaju postaju neostvarive.

Radenkova farma

Radenkova farma (Foto: Vladimir Pantić)

 

Korist mogu da imaju oni koji će imati želju da svoje nepokretnosti otuđe, koji svoju budućnost ne vide u svom selu. Ideje iz plana odgovaraju samo onima koji imaju višak novca koji moraju da ulože u gradnju i biznis. Najava izgradnje ogromne infrastrukture, kao i plan o promeni pravila građenja, dozvoljavanje obavljanja svih delatnosti, dopuštanje zauzimanja dve trećine parcele građevinskim objektom ne obećavaju kvalitetan, miran i bezbedan život.

 

Na javnoj prezentaciji koja je sredinom januara održana u opštini, učesnicima su predsednik Komisije za planove, arhitekta Igor Marić i odgovorni urbanista Dragana Biga davali nepouzdanu informaciju da plan neće doneti eksproprijaciju, odnosno oduzimanje zemljišta u javnom interesu. Planiranje, kao što se vidi, ogromne infrastrukture je gotovo nemoguće obaviti bez administrativno pravne intervencije države u rešavanje imovinskih pitanja. Dosadašnja iskustva sa eksproprijacijom zemljišta za potrebe auto-puta odvijala uz probleme, kršenje prava vlasnika i svakako nepravedno niske nadoknade za oduzeto zemljište.

 

U ovom trenutku je na snazi planski dokument za Popučke koji je usvojen još 2007. godine. Planska rešenja koja su u njemu sadržana uopšte nisu bili prepreka ni za gradnju, posebno ne za izdavanje građevinskih dozvola i izdavanje lokacijskih uslova, kako je to navedeno u razlozima za donošenje novog plana.

 

Gotovo da je javnosti promakao detalj promene naziva, odnosno karaktera naselja Popučke. I dok se u sada važećem planu tretiraju kao selo, novi plan Popučke svrstava u naseljeno mesto. Sve ono što izrađivači novog plana i izrađivači Izveštaja o strateškoj proceni plana na životnu sredinu navode kao rizik ako se novi plan ne usvoji, već se uveliko desilo: i ugrožavanje životne sredine i bespravna gradnja i kršenje građevinskih i urbanističkih propisa i odsustvo izgradnje preko potrebne infrastrukture i javnih usluga. Pre svega putne, vodovodne i kanalizacione i upravljanje otpadom. Novi plan za Popučke ima ideju da legalizuje postojeće stanje i da taj građevinski i ekološki haos proširi na znatan deo teritorije sela, a da zabašuri i sa dnevnog reda ukloni pitanje odgovornosti za sadašnje stanje.

Popučke

Popučke (Foto: Vladimir Pantić)

 

Kada se u vidu ima da Novi plan za Popučke predstavlja realizaciju regionalnih planova koji vode industrijsku infrastrukturu prema Loznici, te da se zemljište u Popučkama "oslobađa" poljoprivrede, šumskog zemljišta, zelenih površina, kada se u samom nacrtu novog plana kao relevantne činjenice navode odobrena istraživanja ruda i minerala, uključujući i litijum, sa velikom izvesnošću se može tvrditi da je ova planska intervencija organizovana kako bi se omogućio nastanak i razvoj rudarske delatnosti u Zapadnoj Srbiji. To Popučani ne žele. To niko ne želi.

 

Vladimir Pantić

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 6 sati 16 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 4 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 11 sati 27 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara