08.02.2024, 07:59

Javna sednica o Nacrtu Plana za Popučke

č: | fb:

Javna sednica Komisije za planove, koja se održava u okviru javnog uvida u Nacrt Plana generalne regulacije za selo Popučke, biće održana u četvrtak, 8. februar u 12 časova u velikoj sali na prvom spratu u zgradi Gradske uprave u Valjevu.

 

Po pravilu, svako može prisustovati javnoj jednici Komisije. Građani koji su podneli primedbe tokom javnog uvida imaju pravo da traže reč i da učestvuju u raspravi.

 

Skupština grada Valjeva je u maju 2022. godine donela odluku da se pristupi izradi novog planskog dokumenta za selo Popučke. Stoga je sredinom januara održana javna prezentacija Nacrta Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Popučke. Nekolko dana kasnije je održana prezentacija Izveštaja o strateškoj proceni uticaja tog plana na životnu sredinu. Na samoj javnoj prezentaciiji bilo je dosta primedbi meštana Popučaka. Nezvanično, upućeno je preko 100 primedbi Gradskoj upravi i Komisiji za planove na nacrt ovog planskog dokumenta.

 

Najznačajnije primedbe se tiču procedure učešća javnosti, slabo obaveštavanje i nisko učešće građana u celom procesu. Pored ostalog, primedbe se odnose na neočekivane razmere promene namene zemljišnih površina u Popučkama, znatno umanjenje poljoprivrednih provršina, stvaranje velikih površina za mešovitu namenu gde je dozvoljeno stanovanje i privreda. Primedbe se odnose i na preterano zauzimanje sela od strane velike infrastrukture, saobraćajana, vodovi visokog napona i druga, I dozvoljavanje prekorernog zauzeimanja građevinskih parcela do 70 posto što je u neskladu sa propisima i višim planskim dokumentima. Kritike su upućene i na nedovoljno razmatranje efekata na životnu sredinu kao i neodgovarajuće mere za zaštitu životne sredine.

 

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 17 sati 30 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 10 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara