Dim iz Krušika (foto: Kolubarske.rs)
Dim iz Krušika (foto: Kolubarske.rs)
08.02.2024, 07:59

Inicijativa za promenu energenta u HK Krušik

č: | fb:

Organizacija iRevolucija će u četvrtak, 8. februara od 13 - 17 časova ispred Gradske uprave Valjevo, prikupljati potpise za inicijativu promene energenta u HK Krušik, koju će predati Ministarstvu odbrane.

 

Cilj inicijative je da se što više naših sugrađana uključi u akciju kako bi izmenom energenta u HK Krušik postiglo rekordno smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu koje, pogotovo u zimskom periodu, prelazi sve granice dozvoljenog i čini da je Valjevo najzagađeniji grad u svetu dva puta u 2024. godini!

 

Akcija je deo kampanje #50GodinaZnamo koja se odnosi na prisutnost aerozagađenja u Valjevu koje traje pedeset godina, što je rezultat istraživačkih nalaza do kojih je iRevolucija došla u proteklom periodu.

 

Tokom 2023. godine, HK Krušik je osuđen za prekomerno emitovanje zagađujućih materija po prijavi organizacije iRevolucija. Iako je HK Krušik prepoznat kao najveći pojedinačni zagađivač na teritoriji Valjeva, koji utiče do 25 posto od ukupnog aerozagađenja u Valjevu, tako što u zimskom periodu DNEVNO utroši čak do 80 tona sirovog lignita i 3 tone mazuta – do konkretnih pomaka nije došlo.

 

Predlog inicijative se odnosi na izradu projekta zamene energenta u HK Krušik, ali i početak implementacije projekta u 2024. godini, dok je cilj inicijative rekordno smanjenje aerozagađenja u Valjevu koje se odnosi na zamenu postojećeg sistema kotlarnica (jedna od kotlarnica datira iz 1927. godine i utroši 3-5 tona sirovog lignita u jednom času) što će uticati na manji broj prerano preminulih žitelja grada na Kolubari, kojih je po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji 242 svake godine ali i bolje zdravstveno stanje svih meštana.

 

Svojim potpisom u elektronskom obliku, učestvujete u inicijativi udruženja iRevolucija, koja će potpise prikupljati i u štampanom obliku predati ih Ministarstvu odbrane, instituciji koja je u najvećem delu vlasnik HK Krušika.

 

iRevolucija poziva zainteresovane sugrađane da se pridruže u akciji na Gradskom trgu u četvrtak 08.02.2024. od 13 -17 časova ili preko linka iRevolucija.net/inicijativa kako bi svojim potpisom podržali inicijativu i pokrenuli promene koje će Valjevu doneti čistiji vazduh.

Aktuelno

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici Pre 7 sati 18 minuta

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...

Izbori 2023 (foto: Kolubarske.rs)
Direktnije i preciznije Pre 8 sati 34 minuta

Crta o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

Finalni izveštaj ODIHR-a o parlamentarnim izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra potvrđuje ključne nalaze Crte i jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno...

Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
Projekti, ali ne i radovi Pre 1 dan 10 sati

Planovi gradske vlasti bez cilja

U planu javnih nabavki je projekat Doma vojske, novog gradskog trga, nove ulice do Petog puka... Šta će od toga biti realizovano, pitali smo, a odgovor je u stilu biće kada bude jer će vlast „svaki...  · 3 komentara