Javna sednica Komisije za planove  (foto: Kolubarske.rs)
Javna sednica Komisije za planove (foto: Kolubarske.rs)
09.02.2024, 10:52

Kolač je napravljen, a nož je u rukama valjevske vlasti

č: | fb:

Javna sednica Komisije za planove na kojoj je trebalo da meštanima Popučaka bude odgovoreno na 111 primedbi, koliko je ukupno podneto na Nacrt Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Popučke, održana je u četvrtak u velikoj sali Gradske uprave, koja je bila mala da primi sve zainteresovane građane.

 

Već na početku sednice bilo je očigledno da je atmosfera "naelektrisana", da su meštani ljuti, ali i, kako rekoše, "neobavešteni i izigrani, neko je rešio da im otme i uništi imovinu, a na to ne pristaju".

Javna sednica Komisije za planove

Javna sednica Komisije za planove (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Zbog čega se poljoprivredno zemljište pretvara u građevinsko zemljište", osnovno je pitanje koje su meštani Popučaka postvaili na sedici Komisije za planove, na koje nisu dobili konkretan odgovor. 

 

"Kolač je napravljen, ali mi ne držimo nož. Kolač su napravili neki drugi i u njihovim rukama je nož", rekao je arhitekta iz Beograda dr Igor Marić, predsednik Komisije za planove i dodao:

 

"Organi Grada su odlučili da se proširi industrijska zona, i mi na osnovu te odluke pravimo Plan. Konačnu odluku o tome da li će biti usvojen ili ne, doneće odbornci Skupštine grada", objasnio je predsednik Komisije za planve.

Komisija za planove

Komisija za planove (Foto: Kolubarske.rs)

 

Meštani Popučaka su poručili da Plan u celosti treba da bude odbačen. "Ne želimo da ostanemo bez kuća i imanja, a to će nam sigurno biti sudbina ukoliko Plan bude usvojen. Da li znate koliko su stare familije koje žive u Popučkama, koliko vekova su na toj zemlji, koju obrađuju, od koje žive", pitali su meštani.

 

Ukazali su i na to da, ukoliko Plan bude usvojen po kome će njihovo poljoprivredno zemjište postati građevinsko zemljište, neće moći da dobiju subvencije za poljoprivredne proizvođače, dok će porez plaćati za građevinsko, a ne za poljoprivredno zemljiše.  

 

"Problem je u tome što je veliki broj poljoprivrednih površina, ovim Planom, prevedeno u građevinsko zemjište i u mešovito-industrijsku zonu, čak je veliki broj parcela pod šumom prevedeno u građevinsko zemljište, što je po našem mišljenju apsurd. Takođe, i plan za regulaciju Kolubare nam nije jasan, ne znamo koji će biti sistem za regulaciju, da li će to biti betonski ili zemljani nasip... Smatramo da ovakav Plan treba da bude poništen, da se izradi drugi, jer po našem mišljenju daleko manje površine treba da budu zauzete za izgradnju gasovoda, dalekovoda... Mnoge prodice su u Popučkama prisutne preko 200 godina", rekao je novinarima uoči sednice Komisije za planove Radenko Branković, inženjer Poljoprivrede iz Popučaka.

 

Radenko Branković

Radenko Branković (Foto: Kolubarske.rs)

On je ukazao i na to da je ovaj Plan za Popučke, navodno, predstavljen u Mesnoj zajednici (MZ) Popučke 2022. godine, međutim meštane o tome niko nije obavestio. Navodi da su, prema njegovim saznanjima, tom sastanku prisustvovali samo članovi Odbora MZ, a ne svi meštani, tako da nisu ni znali da je taj "Plan u opticaju i da se bilo šta u vezi toga radi".

 

Dodaje da su meštani za ovaj Plan saznali bukvalno dva dan pre javne prezentacije Nacrta Plana generalne regulacije koja je održana u Gradskoj upravi 18. januara.

 

"Moram da naglasim da niko od meštana Popučaka nema ništa protiv regulacije, protiv razvoja grada, svog kraja i Srbije, ali smo protiv toga što nas niko neobaveštava, nemamo uvid u te katastarske karte... Dobili smo informaciju da su odbornici bili dužni da te karte javno prikažu, da svakodnevno neko od njih bude prisutan i da objašnjavaju detalje ljudima koji bi došli u Gradsku upravu da se informišu o svojim parcelama, šumama, livadama..., rekao je Branković.

Gordana Jelisavčić

Gordana Jelisavčić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Popučanka Gordana Jelisavčić takođe navodi da su na sastanku u Mesnoj zajednici Popučke, koji je održan pre skoro dve godine, prisustvovali samo članovi Odbora MZ, a svi oni su članovi Srpske napredne stranke, dok većina meštana, vlasnici njiva, šuma, zabrana…, nisu pozvani na taj skup. Navodi da je problem upravo u tome što meštani nisu obavešteni i dodaje da još uvek nemaju informaciju o proceni uticaja na životnu sredinu i koliko će životna sredina biti ugrožena ukoliko Plan bude usvojen.

 

"Novim Planom biće oduzete od vlasnika i zauzete velike površine poljoprivrednog zemljišta za gasovod, vodovod, dalekovode, saobraćajnice... Nemamo ništa protiv gasovoda, izgradnje infrastrukture, ali postoji drugo rešenje, tačnije druga trasa, a ne da se oduzimaju ogromne površine poljoprivrednog zemljišta. Ako ovaj Plan bude usvojen, više od polovine poljoprivrednog zemljišta koje pripada mojoj porodici biće pretvoreno u građevinsko. I ne samo naše, takvih je na desetine u Popučkama", kaže Jelisavčić i ponavlja zahtev meštana Popučaka da se ovaj Plan poništi i da se radi novi koji će biti u interesu građana, a ne pojedinaca i investitora!

Aleksandar Jovanović  Ćuta

Aleksandar Jovanović Ćuta (Foto: Kolubarske.rs)

 

Branimir Nestorović

Branimir Nestorović (Foto: Kolubarske.rs)

Javnoj sednici Komisije za planove o Nacrtu Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Popučke prisustvovali su i narodni poslanici Aleksandar Jovanović  Ćuta, iz opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" i dr Branimir Nestorović iz stranke MI-Glas iz naroda. Poslanik SNS iz Valjeva Nikola Pantelić je stojeći pored ulaznih vrata u salu na kratko pratio sednicu.   

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 22 sati 3 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 22 sati 4 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...