Radijator (foto: Kolubarske.rs)
Radijator (foto: Kolubarske.rs)
13.02.2024, 07:50

Građani negoduju: Toplana isključila grejanje na plus 19, a stanovi hladni

č: | fb:

Zbog visoke spoljašnje temperature, a na osnovu Odluke o snabdevanju toplotnom energijom, u Valjevu je prošle nedelje, u petak, subotu i nedelju, prekinuta isporuka toplotne energije korisnicima u trajanju od po nekoliko časova, rečeno je Kolubarskim.rs u JKP Toplana-Valjevo.

 

Zbog toga su građani negodovali ukazujući na to da je prošle nedelje temperatura vazduha bila preko 19 stepeni, ali da je u stanovima bila oko 18, a u nekim samo 16 stepeni, što je, kako kažu, nedovoljno naročito u stanovima gde su porodice sa malom decom.

 

Kažu da su radijatori bili hladni tokom cele prošle nedelje i to ne po nekoliko već više časova, i navode da je grejanje u petak i subotu bilo isključeno skoro šest časova.

 

U valjevskoj Tolani objašnjavaju da oni ne mogu da utiču na puštanje grejanja jer su toplotne podstanice automatizovane i imaju senzore, a kada su povoljne spoljašnje temperature ventili se automatski zatvaraju.

 

"Kada su temperature vazduha visoke, preko 18 stepeni, toplotne podstanice postignu svoju referentnu temperaturu i one se automatski zatvaraju. Kada se toplotne podstanice pozatvaraju, u Toplanu dolazi signal da opada protok kroz celokupni sistem i tada mi obustavljamo isporuku toplotne energije. Prethodne nedelje su bile visoke spoljne temperature, kretale su se blizu 20 stepeni, u pojedinim danima je bilo preko 21 stepen. Ja znam šta muči naše korisnike, ali takav je sistem i to su neke zakonitosti protiv kojih mi ne možemo", objašnjava Katarina Munjić, šef proizvodnje i dsitribucije toplotne energije u JKP Toplana.

 

Sugrađani kažu da je spoljašnja temperatura bila visoka, ali da je u stanovima bila oko 18 stepeni, u pojedinim stanovima samo 16 stepeni.

 

"Kada je spoljna temperatura oko i preko 20 stepeni, u stanovima bi morala da bude zadovoljavajuća temperatura, bar 19 stepeni. Mi na svaki poziv i primedbu građana da je temperatura u stanovima ispod propisane izlazimo na teren i merimo unutrašnju temperaturu", kaže Munjić i dodaje da je to jedini način da se utvrdi da li je u stanu temperatura propisana Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom.

 

U Odluci o snabdevanju toplotnom energijom piše da JKP Toplana-Valjevo može u toku grejnog dana prekinuti isporuku toplotne energije usled povoljne spoljne temperature, pod uslovom da održava temperature propisane članom 45. ove odluke. A u članu 45. piše da je "JKP Toplana-Valjevo dužno da u objektu krajnjeg kupca održava temperaturu od 20 stepeni, sa dozvoljenim odstupanjem -+1°, pod uslovom da vlasnik objekta, odnosno organ upravljanja stambenom zgradom održava kućne grejne instalacije u ispravnom stanju. Zagrejanost prostorija krajnjih kupaca utvrđuje se merenjem temperature na visini od 1,5 metara u središnjem delu prostorije".

 

U Valjevu su prošle nedelje zabeležene izuzetno visoke temperature za ovo doba godine. Prema podacima valjevske meteorološke stanice maksimalna izmerena temperatura u četvrtak 7. februara je iznosila 19,3 stepena, sutradan u petak je bila 20,2, dok je u subotu i nedelju iznosila 19,3 odnosno 19,9 stepeni. Inače, to su maksimalne temprature izmerene u jednom delu dana, najčešće oko 12 i 13 časova, a ne tokom čitavog dana.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 8 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...