Privredna zona - Hansgrohe (foto: Kolubarske.rs)
Privredna zona - Hansgrohe (foto: Kolubarske.rs)
14.02.2024, 07:58

Za studijsku posetu Nemačkoj i brendiranje privredne zone 9,4 miliona dinara

č: | fb:

U Planu javnih nabavki za 2024. godinu nalaze se dve javne nabavke koje će raspisati grad Valjevo, a biće finansirane sredstvima Evropske unije u okviru projekta koji se odnosi na unapređenje poslovanja privredne zone u Valjevu.

 

Ukupna procenjena vrednost dve javne nabavke je oko 9,4 miliona dinara: "Studijska poseta Nemačkoj i Srbiji i razmena iskustava i dobrih praksi u upravljanju privrednim zonama" i "Projektovanje, izrada i postavljanje opreme za brendiranje i obeležavanje privredne zone".

 

S obzirom na to da je u javnosti malo toga rečeno o projektu koji se odnosi na unapređenje poslovanja privredne zone u Valjevu, koji će sa 130.000 dolara ili oko 14,1 milion dinara finansirati Evropska unija preko Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS, odgovore na nekoliko pitanja potražili smo u Gradskoj uprvi.

 

U odgovoru na pitanja koji je cilj studijske posete Nemačkoj i Srbiji, kome su namenjene i kada će biti realizovane, odgovoreno je da je cilj "kako bi se sagledao način upravljanja privrednom zonom i primeri dobre prakse".

 

Navedno je da će biti organizovane studijske posete industrijskim zonama u Srbiji, ali će pre izrade projektnog zadatka biti urađeno istraživanje, u saradnji sa Razvojnom Agencijom Srbije, za izbor najboljih poslovnih zona, čija će poseta biti organizovana, i inostranstvu sa ciljem sticanja znanja i iskustva i sagledavanja i upoznavanja sa primerima najbolje prakse u upravljanju privrednim zonama.

 

"Biće organizovana poseta privrednoj zoni u Srbiji radi upoznavanja sa načinom njenog rada i funkcionisanja (organizacija stručnih predavanja, prevoz i katering). Takođe, na preporuku novih investitora iz Nemačke, kompanija Hansgrohe i Bizerba, biće organizovana poseta privredno-industrijskoj zoni u Nemačkoj (Baden – Virtemberg, industrijska zona u kojoj posluju predmetne kompanije), kako bi se sagledao način upravljanja zonom i primeri dobre prakse. U studijskim posetama učestvovaće zaposleni u Gradskoj upravi u odnosu na sistematizaciju radnih mesta kao i gradski zvaničnici. Poseta podrazumeva prevoz, smeštaj, ishrana, radionice, stučna predavanja, obilaske kompanija i menadžmet industrijske zone. Imajući u vidu da su ovo aktivnosti planirane u okviru projekta, realizacija se očekuje u narednih nekoliko meseci", piše u odgovoru iz Gradske uprave.

Bizerba Valjevo

Bizerba Valjevo (Foto: Kolubarske.rs)

I "Projektovanje, izrada i postavljanje opreme za brendiranje i obeležavanje privredne zone", što će koštati oko 8,4 miliona dinara, je deo projekta u vezi sa unapređenjem poslovanja privredne zone Valjevo, koji se finansira iz sredstava Evropske unije.

 

"Privredna zona u Valjevu biće brendirana po zahtevu novih investitora kompanija Hansgrohe i Bizerba, kao i postojećih privrednih subjekata u privrednoj zoni Valjevo, oko 20-ak preduzeća", piše u odgovoru uz precizan opis na koji način će biti "obeležena i brendirana privredna zona".

 

  • Postavljanje informativnih tabli i saobraćajne signalizacije u granicama same privredne zone Valjevo (info table, putokazi, pokazivači, table sa mapom zone, ulazno-izlazna kapija na granicama zona uz korišćenje savremenih tehnologija, inovativna LED rešenja, solarno osvetljenje itd.). Brendirane info table bi davale osnovne informacije o svakom preduzeću u privrednoj zoni Valjevo i bile bi smeštene ispred ulaza u svako preduzeće. Znakovi i pokazivači bi pokazivali pravac ka ključnim objektima, lokacijama i preduzećima u privrednoj zoni. Table sa mapom zone za sva preduzeća u zoni bi se nalazile na par ključnih lokacija u privrednoj zoni Valjeva. Odgovarajuća brendirana kapija, ulaz/izlaz će biti postavljena na ulaz u privrednu zonu.
  • Postavljanje odgovarajuće informativne i saobraćajne signalizacije na svim prilazima gradu Valjevu, a i u samom gradu, koja jasno obaveštava i pokazuje u kom pravcu se nalazi privredna zona i koliko je udaljena.
  • Izrada i postavljanje brendiranih autobuskih stajališta u privrednoj zoni (4 autobuska stajališta) za potrebe zaposlenih u preduzećima novih investitora (Hansgrohe i Bizerba), kao i za potrebe postojećih investitora (deo privredne zone koji se zove Stefil).

Privredna zona Stefil

Privredna zona Stefil (Foto: Kolubarske.rs)

 

Sudeći prema odgovoru iz Gradske uprave još uvek nije poznat tačan broj, a ni lokacija za postavljanje informativne i putokazne saobraćajne signalizacije i autobuskih stajališta. Kako je objašnjeno, to će biti precizirano kroz izradu projektnog zadatka i tehničke specifikacije za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će izraditi tehničku dokumentaciju i koji će izraditi i ugraditi predmetnu opremu.

 

Pored izrade i postavljanja opreme za brendiranje i obeležavanje privredne zone i studijskih poseta Nemačkoj i Srbiji u cilju razmene iskustava i dobrih praksi u upravljanju privrednim zonama projekat, koji se odnosi na unapređenje poslovne infrastrukture u okviru privredne zone Valjevo, podrazumeva i sledeće aktivnosti:

 

  • Usluge dobijanja upotrebne dozvole za infrastrukturne radove izvedene u privrednoj zoni (ulica Nova 2 i parking) u okviru projektne intervencije.
  • Organizacija obuka na tri teme: upravljanja privrednom zonom, privlačenja novih investitora i podrške postojećoj privredi.
  • Dizajniranje i izrada promotivnih materijala i publikacija za promociju privredne zone "lifleti i dvojezična publikacija)
  • Promotivni događaj i konferencija
  • Snimanje i emitovanje različitih video formi, materijala i priloga koji promovišu privrednu zonu kao privlačno mesto za investiranje (promo video, tv prilozi...) za promociju projekta i posebno za promociju privredne zone,
  • Veb prezentacija, promocija i prezentacija privredne zone i grada Valjeva kao privlačnog mesta za investitore –izrada veb prezentacije privrednu zone (u okviru postojećeg sajta grada Valjeva sa posebnim linkom).

 

Ukupna vrednost projekta je 130.000 dolara, finansira Evropska unija preko Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS, a rok za realizaciju je 2024. godina.

 

 

 

 

Aktuelno

Žičara Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare Ski Resort Pre 1 sati 30 minuta

Avantura i muzika na Divčibarama za prvomajske praznike

Divčibare Ski Resort, koje upravlja ski stazom Crni vrh, pripremilo je niz avanturističkih i muzičkih aktivnosti na Divčibarama za prvomajske praznike. Za ljubitelj prirode, avanture i dobre zabave...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...