Đorđe Pavlović i Snežana Mijatović (foto: Kolubarske.rs)
Đorđe Pavlović i Snežana Mijatović (foto: Kolubarske.rs)
15.02.2024, 10:35

"Pokret Sad" o projektu rekontrukcije bolnice, uvredama na Skupštini, "istaknutim ličnostima Rstiću i Iliću"

č: | fb:

Dešavanja na prethodnoj sednici Skupštine grada bila su tema konferencije za novinare dr Snežane Mijatović i Đorđa Pavlovića, odbornika u lokalnom parlamentu Grupe građana "Pokret Sad". Najviše vremena posvećeno je projektu rekonstrukcije Opšte bolnice Valjevo, a povod za tu temu bio je govor bivše direktorke bolnice i bivše odbornice SNS-a dr Branke Antić.

 

"Na sednici Skupštine grada Branka Antić je rekla da je za njenog mandata posle dosta muka završen projektni zadatak za rekonstrukciju, da je raspisana javna nabavka za projektovanje, koji je okončan izborom projektantske kuće, a vrednost tog posla je 35 miliona dinara. Ali je nakon njene smene nastao obrt te se projektni zadatak morao nanovo raditi. Zašto je tako urađeno, bivša direktorka sumnja na korupciju, odnosno, pretpostavlja da je u pitanju nečija potreba za još novca koji treba da se uzme od građana Valjeva i Srbije", prepričao je Pavlović izjavu bivše direktorke Bolnice.  

 

Prema njegovim rečima menjali su se direktori, nizale su se posete ministara i drugih "važnih funkcionera", ali projekat se na neki čudan način nikako nije završavao. Podsetio je na to da su promenjena tri direktora Opšte bolnice, ali "postoji jedan kontinuitet u celom tom poslu", a to je predsednik Upravnog odbora Opšte bolnice, "notorna ličnost valjevske politike Radoica Rstić". Prema svedočenju bivše direktorke dr Branke Antić, Rstić ima veliki uticaj na poslovne odluke bolnice, ali ni sama ne zna šta ga za to kvalifikuje.

 

"Možda je bivša direktorka zaboravila, ali građani Valjeva nisu. Narečeni Rstić je široj javnosti poznat po svom udelu u mnogim projektima gde se raspolagalo novcem građana, a naročito se "istakao" u projektu "Nevidljiva deca", a o čemu se radi znaju i ptice na grani u Valjevu, da ne kažem i mačke na drvetu!, kazao je odbornik.

 

Đorđe Pavlović je naglasio da priča o izradi projekta rekonstrukcije Opšte bolnice još uvek nije završena s obzirom na to da se u ovoj godini planira još 30 miliona dinara za neko novo projektovanje rekonstrukcije Opšte bolnice u Valjevu, što će ponovo platiti građani Valjeva.

 

"Dakle posle pola decenije i silnih miliona građana spiskanih na projektne zadatke, projekte i ko zna šta još, kako stoje stvari izgleda da nema ni miliona, a ni projekta! Ne znam, niti je to moj posao, ali javno tuzilaštvo je imalo osnova da i bukvalno sačeka, nakon sednice Skupštine grada ispred skupštinske sale, bivšu direktorku Branku Antić i večitog predsednika Upravnog odbora bolnice Radoicu Rstića, i sasluša ih na okolnosti iz govora bivše direktorke", kazao je Pavlović i dodao:

 

"Pokret Sad poziva nadležne organe da ovo zamešateljstvo hitno ispitaju. Građani Valjeva imaju pravo da znaju gde je njihov novac završio. Ali isto tako treba da znaju koga će im vlast ponuditi na predstojećim lokalnim izborima, a to su 'istaknute' ličnosti poput šefa odborničke grupe u Skupštini Valjeva, Radoice Rstića. Dakle to je ono što SNS na lokalnim izborima nudi građanima, 'proverene stručnjake' u trošenju narodnih para. Građani treba da znaju, da kad glasaju SNS, ne glasaju da Aleksandar Vučić bude gradonačelnik Valjeva, direktor javnog preduzeća ili odbornik, jer on to niti može po Ustavu, niti želi, niti ima vremena. Kad glasaju SNS, građani zapravo glasaju da ih predstavljaju 'istaknute ličnosti' poput Rstića ili Ivana Ilića", kazao je.

 

Još jedna tema prethodne sednice Skupštine grada bila je tema konferencije za novinare odbornika "Pokret Sad", a to je Program poslovanja JKP Vidrak u 2024. godini, koji su sa posebnom pažnjom analizirali i, kako reče Pavlović, zabrinuti su zbog navoda iz Programa u kom se kao rizik za poslovanje navodi "politička i ekonomska nestabilnost". 

 

"Ili se zaista radi o političkoj nestabilnosti, ili niko, od direktora preduzeća, preko predsednika Nadzornog odbora, do gradonačelnika i Gradskog veće, listom svi iz SNS-a, nisu pročitali Program, ili zaista smatraju da postoji politička nestabilnost. Ni jedno od navedenog nije dobro. Gradonačelnik i Gradsko veće treba da se javno izjasne da li postoji politička nestabilnost, da nam objasne u čemu se konkretno sastoji i kako da je prevaziđemo. A ukoliko niko od njih nije pročitao Program poslovanja Vidraka i takav ga dostavio Skupštini na usvajanje, treba da podnesu ostavku jer ne rade ono za šta su izabrani, postavljeni, imenovani i dobro plaćeni", predlođio je Pavlović.

 

Odbornica Grupe građana "Pokret Sad" dr Snežana Mijatović je, govoreći o dešavanjima na poslednjoj sednici Skupštine grada, ukazala na, kako je rekla, neobuzdanu, neodgovornu i radikalnu retoriku odbornika vladajuće koalicije, naročito  zamenika šefa odborničke grupe SNS-a Ivana Ilića koji je verbalno napao i vređao odbornike opozicije.

 

"Zastrašujuća je količina besa i antagonizma koju je pokazao zamenik šefa odborničke grupe SNS. Ovo je samo još jedan u nizu njegovih postupaka koji od Skupštine grada pravi poligon za plasiranje neutemeljenih optužbi i napada na odbornike opozicije, pojedince i sve one koji imaju kritički odnos prema problemima u Valjevu. Umesto da lokalni parlament bude mesto koje treba da služi za primer građanima Valjeva po načinu vođenja otvorene i tolerantne diskusije o pitanjima koja su najvažnija za život svih nas - građana Valjeva", rekla je dr Mijatović.

 

Prema njenom mišljenju, ovakvo ponašanje odbornika Ilića posledica je toga što se radi "o jednom neukom čoveku sumnjivog obrazovanja koji je sve postigao zahvaljujući političkom angažovanju, a ne radom i trudom, koji će svim sredstvima braniti pozicije na kojima nikad ne bi bio da nije poslušni član stranke". Mijatović je dodala da Ilić nikada nije saopštio, niti građani Valjeva znaju, kakav je njegov društveni doprinos, šta je konkretno uradio u poslednjih mesec dana i da li je zaradio toliku platu u javnom preduzeću u kome je zaposlen.

 

Posebno zabrinjava to što predsednica Skupštine grada Snežane Rakić nije reagovala na salve uvreda i neistina koje je odbornik SNS Ivan Ilić izneo na račun odobornika opozicije.

 

"Njena očigledna pristrasnost i kršenje dostojanstava ne samo Poslovnika nego i vređanje zdravog razuma svakog normalnog čoveka prelazi crtu koja se ne prelazi. Snežana Rakić uporno i svesno zloupotrebljava strpljenje građana Valjeva i nas odbornika", rekla je dr Mijatović. Dodala je da bi predsednica Skupštine trebalo da se izvini ne samo opozicionim odbornicima, koji su bili vređani, već i svim građanima Valjeva koji su ih birali, jer, kako je rekla, "to bi uradili pristojni ljudi, bez obzira na kojoj se poziciji nalaze".

 

"Nama je jasno da je njima bitan isključivo lični interes. Očigledno je da postoji velika netrpeljivost političkog vrha SNS u Valjevu naročito prema ljudima koji imaju znanje", rekla je odbornica Grupe građana "Pokret Sad" dr Snežana Mijatović na konferenciji za novinare naglašavajući da "teme konferencije sigurno ne bi bile teme da živimo u uređenom sistemu".

 

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 2 sati 57 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...