Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (12.02.) (foto: Kolubarske.rs)
Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (12.02.) (foto: Kolubarske.rs)
28.02.2024, 07:44

Vlast štiti pojedince na štetu građana

č: | fb:

Kako funkcionišu gradske inspekcije, kako vlast štiti pojedinice, a ne građane, najbolje pokazuje primer Naselja "Milorada Pavlovića" i uništena javna zelena površina zbog građevinskih radova.

 

Početkom januara stanari Naselja "Milorada Pavlovića" žalili su se, kako rekoše, svima redom u Gradskoj upravi, a pisali su i gradonačelniku Lazaru Gojkoviću, da je zbog radova na nadogradnji na jednoj zgradi uništen parkić jer su ga "preorali" kamioni koji su dovozili i na javnu zelenu površinu istovarali materijal za to gradilište. S obzirom na to da im niko iz vlasti i inspekcija nije odgovorio pisali su i našoj redakciji i zatražili pomoć.

Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (4.01. 2024.)

Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (4.01. 2024.) (Foto: Stanar )

 

Kada su se, krajem januara, Kolubarske.rs obratile nadležnima u Gradskoj upravi tražći odgovor na pitanje u vezi sa uzurpiranom i uništenom javnom zelenom površinom, umesto konkretnog odgovora usledila je prepiska između naše redakcije i Gradske uprave koja je trajala skoro mesec dana.

 

Iz te prepiske, i kroz odgovore koje smo dobijali, može se zaključiti da stručne i inspekcijske službe Gradske uprave zamajavaju i građane i gradonačelnika, pa i nas, jer umesto da konkretno odgovore na pitanja i reše pritužbe građana, oni u svojim odgovorima navode pojedine odredbe ugovora o nadziđivanju između investitora i Stambene zajednice, članove Zakona o izgradnji, nadležnosti inspekcija..., ali ni reč o tome da je investitor SZGR "Alistela" uzurpirao i uništio javnu zelenu površinu.

 

U odgovoru, koji je dostavljen gradonačelniku 4. januara, a Kolubarskim.rs 2. februara, piše da je komunalni inspektor konstatovao da je javna zelena površina zauzeta i da je "naložio investitoru uklanjanje mahanizacije i materijala, što je i učinjeno od strane investitora".


Međutim investitor nije uklonio mehanizaciju i materijal

 

Kada smo bili u Naselju "Milorada Pavlovića" 26. januara, a potom i 12. februara, videli smo građevinski materijal i mehanizaciju na javnoj zelenoj površini, uništen ili kako rekoše stanari "preoran parkić koji su negovali 40 godina", a na to su se upravo i žalili.

Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (26.01.)

Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (26.01.) (Foto: Kolubarske.rs)

Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (12.02.)

Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (12.02.) (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Da li je investitor SZGR 'Alistela' bio u zakonskoj obavezi da dostavi elaborat, zahtev…  za zauzeće javne površine u Naselju 'Milorada Pavlovića' i, ukoliko jeste, da li je dostavio zahtev i platio zauzeće javne površine", pitali smo Gradsku upravu 5. februara. Pošto je Gradska uprava ćutala, 12. februara smo pitali kada možemo očekivati odgovor, i gle čuda stiže 14. februara, a u odgovoru piše da je komunalni inspektor sačinio zapisnik 12. februara u prisustvu investitora Aleksandra Đerića.

 

"Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora utvrđeno je da SZGR 'Alistela' nije zauzeo javnu površinu. Usled građevinskih radova na nadogradnji stambenog objekta u Naselju Milorada Pavlovića došlo je do oštećenja javne zelene površine tako što postoje kolotrazi od raznih građevinskih mašina. Druga oštećenja nisu evidentirana. Prilikom inspekcijskog nadzora vlasnik građeviske firme je izjavio da je to bila jedina trasa kojom je on mogao da izvodi građevinske radove jer je sa druge strane zgrade betonska površina namenjena za parkiranje vozila. Navedenu zelenu površinu Aleksandar Đerić će vratiti u prvobitno stanje nakon okončanja građevinskih radova, a najkasnije do 1. marta 2024. godine", piše u zapisniku komunalnog inspektora.

 

S obzirom na to da je investitor priznao komunalnom inspektoru da je javnu zelenu površinu koristio za izvođenje građevinskih radova, a Gradska uprava nam nije odgovorila na pitanje da li je investitor dostavio zahtev i platio zauzeće javne površine, a to u zapisniku ne pominje ni komunani inspektor, ponovili smo to pitanje.


Tek nakon mesec dana prepiske Gradska uprava je priznala da investitor nije imao pravo da koristi javnu zelenu površinu, ali "pa šta!"?

 

"Investitor SZGR 'Alistela', koji radi nadogradnju u Naselju 'Milorada Pavlovića', nije se obratilo zahtevom za izdavanje odobrenja za korišćenje prostora na javnoj površini za privremeni smeštaj građevinskog materijala, a shodno članu 52. Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalnih delatnosti i komunalnom redu. Odredbe ove Odluke propisuju uslove za privremeni smeštaj građevinskog materijala koji traje duže od 24 sata, za koje po podnetom zahtevu, odobrenje izdaje Odeljenje za urbanizam gradske uprave grada Valjeva. Za odobravanje po podnetom zahtevu, dostavlja se skica zauzeća, u formi šeme zauzeća javne površine. Naknada za korišćenje javne površine, naplaćuje se shodno gradskoj odluci po metru kvadratnom zauzete površine, i iznosi shodno tarifnom broju 3, 40 dinara / m2( dnevno)".

 

Ovo je navedeno tek u poslednjem odgovoru Gradske uprave koji je dostavljen Kolubarskim.rs 20. februara, a kojim se priznaje da investitor prilikom izvođenja radova na nadogradnji nije imao pravo da koristi javnu zelenu površinu za dovoženje i odlaganje građevinskog materijala. Samim tim investitor niti je plaćao, niti plaća, naknadu za korišćenje javne površine po osnvu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova, kako je precizirano u gradskoj Odluci.

 

Međutim, sudeći prema odgovorima Gradske uprave, to nijedna inspekcija nije navela u svom zapisniku niti je o tome izvestila gradonačelnika Lazara Gojkovića kome su se početkom januara pismom obratili građani. 

 

Investitor i dalje neometano, bez plaćene naknade i bez kažnjavanja uz aminovanje gradske vlasti i inspekcja, koristi javnu zelenu površinu u Naselju "Milorada Pavlovića", a prema trenutnoj situaciji teško da će javna zelena površina biti vraćena u prvobitno stanje do 1. marta kako je investitor obećao komunalnom inspektoru.

 

Čini se da je bio u pravu građanin Naselja koji je u pismu upućenom gradonačelniku Lazaru Gojkoviću 4. januara, naveo da je "izgleda investitor neka važna ličnost koja je nedodirljiva, dok komunalna inspekcija kažnjava, što je sasvim u redu, običnog građanina koji leti parkira kola ispod drveća na zelenoj površini u potrazi za hladom. Ili ste stvarno nemoćni kao rukovodstvo ovog grada i da su Vaše institucije samo sposobne da kažnjavaju nas obične smrtnike jer da je običan građanin ovako uzurpirao javnu zelenu površinu odrali bi ga od kazni".

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 sati 54 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...