Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
29.02.2024, 07:59

Planovi gradske vlasti bez cilja

č: | fb:

U ovogodišnjem Planu javnih nabavki nalazi se izrada nekoliko projekta: za Dom vojske, za novi gradski trg, za produžetak Ulice pilota Milenka Pavlovića do Naselja Peti puk, za biciklističku stazu u Ulici Vladike Nikolaja, za rekonstrukciju Kneza Jovice i Grbovićeve ulice...

 

U nameri da saznamo koji će od ovih projekata biti realizovani, da li će se posao završiti samo izradom projekta ili će se nešto od projektovanog i graditi, pitali smo one koji odlučuju i koji planiraju Plan javnih nabavki.

 

Projekat za Dom vojske

 

U Planu javnih nabavki nalazi se - Izrada projektno-tehničke dokumentacije za Dom vojske u Valjevu. "Da li ova javna nabavka znači da je Grad odlučio da završi rekonstrukciju Doma vojske i da li je odlučeno koja je namena tog zdanja", pitali smo nadležne u Gradskoj upravi.  

 

"Grad Valjevo je Odlukom o budžetu grada za 2024. godinu planirao sredstva za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Doma vojske, objekta koji je nepokretno kulturno dobro u vlasništvu grada Valjeva. Pokretanje planirane javne nabavke se očekuje nakon donošenja Odluke Skupštine grada o opredeljivanju namene objekta u ulici Karđorđeva 24 - zgradi Doma vojske", navedeno je u odgovoru, ali nije precizirano kada će Skupština grada doneti Odluku, niti za koju namenu će biti opredeljen objekat. Prema nezvaničnim informacijama, gradsko rukovodstvo je odlučilo da zdanje Doma vojske bude biblioteka.  


Projekat za novi gradski trg

 

Među javnim nabavkama je i Urbanistički projekat za novi gradski trg sa idejnim rešenjem, a procenjena vrednost ove javne nabavke je milion dinara. Gradska vlast je pre par godina planirala, i najavila, da će novi gradski trg biti na potezu od "kapije Tešnjara" do novog Hrama, te je otuda brzom brzinom izvedena akcija "preseljenja" NIS-ove benzinske pumpe iz Tešnjara u Železničku ulicu, čemu su se protivili stanari te ulice čije su zgrade i kuće "tik" uz pumpu. Mnogi, ili svi osim Grada i NIS, su smatrali da to nije dobra lokacija za benzinsku pumpu.

Izgadnja NIS pumpe u Železničkoj (novembar 2023.)

Izgadnja NIS pumpe u Železničkoj (novembar 2023.) (Foto: Kolubarske.rs)

 

Nameće se zaključak da je javna nabavka za projekat novog gradskog trga, zapravo početak realizacije dobro osmišljene ideje kako će biti uređen prostor od Tešnjara do Hrama, i u kom vremenskom periodu. Međutim.

 

"Izmestanjem NIS benzinske pumpe iz centra grada, stvorili smo uslove za unapređenje i razvoj predmetnog prostora. NIS je u obavezi da ukloni svoju opremu u narednom periodu, a mi ćemo to vreme iskoristiti da utvrdimo namere i prioritete za dalje. Ovu priliku shvatamo kao krucijalno važnu za naš grad pa ćemo svaki potez povlačiti oprezno i ciljano. O daljim koracima javnost i mediji će biti blagovremeno obavešteni".

 

Ni u ovom odgovoru gradska vlast nije bila precizna. Koji je to "naredni period" i zar gradska vlast, pre odluke da iseli NIS benzinsku pumu iz centra (još uvek nije iseljena) u Železničku ulicu (nedavno izgrađena nova), nije "utvrdila namere i prioritete za dalje" nego će to učiniti "u narednom periodu".

 

Projekat za novu ulicu

 

U Planu javnih nabavki je Izrada projektne dokumentacije za novu ulicu – produžetak Ulice pilota Milenka Pavlovića do Naselja Peti puk, a procenjena vrednost ove javne nabavke je 1.666.666 dinara. "Koja je dužina nove ulice, kuda tačno ide trasa i kada će ta ulica biti izgrađena?", pitali smo.  

 

U odgovoru je navedeno da je izrada projektne dokumentacije planirana Planom komunalne izgradnje za 2024. godinu i tada će i biti realizovana. "Ulica, dužine približno 1250 metara, biće izgrađena kada se steknu uslovi za to, tačnije obezbede finansijska sredstva, kada se ubaci u Plan komunalne izgradnje i nakon postupka javne nabavke", piše u odgovoru Gradske uprave.

 

Drugim rečima, biće kada bude, ako bude...

 

Seča stabala i pošumljavanje

 

U ovoj godini planirana je i seča stabala, a procenjena vrednost tog posla je 1.666.666 dinara. "Sanitarna seča stabala obuhvata uklanjanje bolesnih i osušenih stabala na zelenim javnim površinama", piše u odgovoru Gradske uprave, ali nije navedeno kada, koliko i gde će biti uklonjeno bolesnih i osušenih stabala.

 

U Planu javnih nabavki našlo se i pošumljavanje Divčibara, procenjena vrednost te javne bavake je 1.525.000 dinara.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 sati 13 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...