Katanac (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Katanac (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
29.02.2024, 12:28

Hteli smo privrednika za gradonačelnika

č: | fb:

Nakon što je u Čačak doveo velike inostrane investitore, kojima je dao desetine milione evra iz budžeta grada, da bi oni zauzvrat zaposlili nekoliko hiljada nezaposlenih Čačana, gradonačelnik Milun Todorović najavljuje da će dovesti još jednu nemačku firmu za motanje kablova i to bi od njega bilo sve jer sve i da hoće još nekog investitora da nagovori da nam dođe, Čačak nema više radne snage koju bi ponudio.

 

Ko biva, sve što je bilo nezaposlenog sveta u Čačku, Todorović je pozapošljavao, dao im hleb u ruke, zbrinuo ih, pa kad je već tako sada može i mešano meso da se jede u velikim količinamna, i pola tone na Nikoljdan i slične posne praznike.

 

Prvo je mesecima najavljivao dolazak nemačke firme čiji identitet nije hteo da otkrije. Te bio je u Nemačkoj na pregovorima, te ubeđivao ih da od svih destinacija u Srbiji od Čačka nema bolje. Oterao Konjički klub, ugasio Hipodrom, naručio Elaborat o opravdanosti, potrošio milione evra iz Gradskog budžeta za izgradnju komunalne infrastrukture za potrebe stranog investitora, čak i novonapravljenoj ulici dao ime po nemačkom kapitalisti vlasniku fabrike.

Ulica po nemačkom vlasniku fabrike.

Ulica po nemačkom vlasniku fabrike.

 

I tako je u Čačak stigao Vorwerk, tačnije sva tri dela Vorwerka. Stigao i predsednik Srbije da svečano otvori glomaznu fabriku koja je pod krov stavila čitavu površinu nekadašnjeg Hipodroma. Od tada do danas ne zna se koliko je Čačana tamo zaposleno, a svakako je znatno manje od obećanih 1.000. Ne zna se ni koliko je grad Čačak prihodovao od planiranih 6,5 miliona evra od poreza na zarade, poreza na imovinu i ekološke takse.


- Na dobar deo prihoda mogu računati i javna preduzeća. Prema sadašnjoj projekciji, od ove firme samo Vodovod i Komunalac ostvarivaće prihode od oko 48 miliona dinara - pisalo je u Elaboratu o opravdanosti dovođenja nemačke firme o trošku građana Čačka i Srbije i ustupanja parcele vredne 3,4 miliona evra.

 

Izgradio je grad Čačak, o trošku svojih građana, kompletnu komunalnu infrastrukturu za nemačkog investitora i dao je nemačkom kapitalisti za dž.


- Gradsko veće je usvojilo Nacrt elaborata o opravdanosti besplatnog ustupanja gradskog građevinskog zemljišta površine 14,2 hektara nemačkoj firmi Forverk za izgradnju fabrike u industrijskoj zoni Preljina. Elaborat je urađen na 116 strana i pokazao je opravdanost za ustupanje zemljišta bez naknade. Po Uredbi Vlade Srbije jedan od parametara za subvencije i ustupanje zamljišta je da investitor na dva ara zaposli jednog radnika, što je na ovu površinu 710 zaposlenih. Forverk se obavezuje da će zaposliti 1.000 radnika. To su minimalne brojke. Procena Poreske uprave je da ta površina koju mi dodeljujemo vredi oko 3,4 miliona evra - izjavio je tada gradonačelnik Čačka posle sednice Gradskog veća.

 

I nije samo grad Čačak skinuo gaće pred inostranim investitorom, uradila je to i država Srbija iz svojih fondova za privlačenje inostranih poslodavaca. Po deset hiljada evra za svakog novozaposlenog i još nešto para, a računica je nađena u kalkulaciji da će sav taj novac da se Čačku i Srbiji vrati kad gazda Nemac zaposli onih hiljadu Čačana, kroz poreze i doprinose na obračun njihovih plata.

 

Posle otvaranja fabrike, proizvodne hale nekoliko meseci zvrjale prazne, pa se konstatovalo da čačanska privreda nema adekvatne kooperante za ono što fabrika proizvodi, pa posle ispalo i da Čačak nema adekvatnu inženjersku ponudu pa direktori i šefovi dovedeni iz drugih opština, a Čačanima ostala samo radna mesta u proizvodnji, pod uslovom da im ne smetaju opekotine po rukama i rad sa olpasnim otrovima.

 

Nekako u isto vreme je došla još jedna nemačka firma. O tome nas je obavestio lokalni naprednjački medij.

 

Bilo je to na onaj simbolični datum, Vidovdan 2018. godine. Gradonačelnik nam uzeo muštuluk da u Čačak dovodi još jednog nemačkog investitora, koji će vrlo brzo da zaposli 600 Čačana.

 

To je valjda trebala da bude potvrda da su svi oni koji su tražili da Čačak konačno dobije privrednika za gradonačelnika bili u pravu. A i ispalo je da je Čačak nekako pretplaćen na nemačke investitore, a ne na neke tamo kosooke kod kojih radnici moraju da nose pelene jer im ni odlazak u WC tokom radnog vremena nije dozvoljen.

 

Ali avaj, u sredu je obelodanjeno da Wieland zatvara pogon u Čačku. Čeka se samo da prođu lokalni izbori pa katanac na kapiju.

 

A gradonačelnik brže-bolje opet obećava da dovodi nekog novog nemačkog investitora. Najavio pre par meseci, a ovih dana opet to ponovio preko lokalnog naprednjačkog glasila. Onog glasila koje danima prećutkuje da su gradonačelnik i njegovi saradnici za dva meseca iz budžeta grada potrošili 80.000 evra za iće i piće.

 

Najavio je gradonačelnik Todorović i da će na leto ovaj novi investitor izgraditi pogon u Čačku i zaposliti 800 Čačana. Rekao i da stavlja tačku na dalje dovođenje stranih investitora jer Čačak više nema nezaposlenih čije kvalifikacije odgovaraju potrebama nemačke automobilske industrije na poslovima motanja kablova.

 

Hteli smo privrednika za gradonačelnika, ko nam je kriv.

Glas ZA slobodu medija

Glas ZA slobodu medija

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 43 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 3 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara