Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
04.03.2024, 07:17

Valjevska vlast ignoriše Zakon o javnom informisanju

č: | fb:

Grad Valjevo nije raspisao konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2024. godini. Prema novom Zakonu o javnom informisanju i medijima, koji je stupio na snagu 4. novembra prošle godine, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i lokalne samouprave dužne su da najkasnije do 1. marta tekuće godine raspišu konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

 

To je prvi put da se Zakonom precizira rok za raspisivanje konkursa, ali i kazne za one koji odredbe Zakona ne budu poštovali. Novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u organu javne vlasti ako ne raspiše javni konkurs za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja ili ih ponište, a nove ne raspišu u roku od mesec dana.

 

Novina u Zakonu je i to da će se pri oceni projekata uzimati u obzir u kojoj meri se medij, putem koga će biti realizovan projekat, pridržava profesionalnih i etičkih standarda. To će za štampane i onlajn medije biti ocenjeno  na osnovu mišljenja Saveta za štampu i REM-a za elektronske medije. I za kršenje ovih odredbi predviđene su prekršajne kazne za odgovorno lice u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara.

 

U Zakonu o javnom informisanju i medijima navedeno je da se konkurs raspisuje u obliku javnog poziva i objavljuje se na veb prezentaciji organa iz stava 1. ovog člana, kao i na veb portalu Jedinstvenog informacionog sistema za sprovođenje i praćenje sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja. Na sajtu grada Valjeva do 1. marta nije raspisan konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2024. godini. 

 

U budžetu grada Valjeva za ovu godinu opredeljeno je deset miliona dinara za ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja – kroz medijski konkurs, koji ove godine, iz nepoznatih razloga, nije raspisan.

 

Podsetimo, prošle godine je konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sardžaja iz oblasti javnog informisanja, podizanja kvaliteta informisanja osoba sa invaliditetom i nacionalnih manjina na teritoriji Valjeva bio raspisan 21.01.2023. godine, rok  je bio 23.02, a rešenje o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sardžaja doneto je 24. aprila. 2023. godine.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 13 sati 30 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 31 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...