Spomenik borcima revolucije  (foto: Kolubarske.rs)
Spomenik borcima revolucije (foto: Kolubarske.rs)
08.03.2024, 07:57

Pucali u spomenik! Gde je kraj vandalizmu?

č: | fb:

Nepoznata osoba je pucala iz vatrenog oružja u postament spomenika Stevanu Filipoviću i to nekoliko časova nakon što je neko, u sredu, 6. marta, delimično očistio uvredljive grafite iscrtane na Spomeniku borcima revolucije u liku narodnog herja Stevana Filipovića i na spomen ploči na brdu Vidrak.

Metak u postamentu spomenika

Metak u postamentu spomenika (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema nezvaničnim informacijama, valjevska policija je, nakon prijave da je uočena rupa od projektila na postamentu spomenika Stevanu Filipoviću, obavila uviđaj i utvrdila da je nepoznata osoba, najverovatnije u toku noći sreda na četvrtak, ispalila jedan puščani projektil u deo postamenta na kome je načinjeno oštećenje prečnika 16 milimetara. O ovom slučaju je obavešten Osnovni javni tužilac, istraga je u toku.

Vulgarni grafiti

Vulgarni grafiti (Foto: Kolubarske.rs)

 

Vulgarni grafiti

Vulgarni grafiti (Foto: Kolubarske.rs)

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, još uvek nije pronađen vandal ili više njih koji su krajem prošle nedelje ispisali crnim auto-sprejom vulgarne grafite i krst sa četiri slova S na postamentu figure narodnog heroja i na spomen ploči, u neposrednoj blizini spomenika, na kojoj piše "partizanima, komunistima, patriotama, svima koji padoše u borbi protiv fašističkih porobljivača i izdajnika naroda 1941-1945".

 

Prema pisanju valjevskog nedeljnika Napred, Gradski odbor SUBNOR-a podneo je krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca, a od nadležnih zahteva da što pre pronađu vinovnike ovog vandalizma i da oni budu najstrože kažnjeni.

Spomenik borcima revolucije

Spomenik borcima revolucije (Foto: Kolubarske.rs)

 

Spomenik na brdu Vidrak, delo vajara Vojina Bakića, koji je podignut 1960. godine, nije spomenik borcu i komunisti Stevanu Filipoviću, nego je Spomenik borcima revolucije, a uzdignute pesnice simbolizuju otpor i borbu protiv fašizma.

 

Fotografija Stevana Filipovića sa uzdignutim rukama neposredno pred vešanje, koja je nastala u Valjevu 1942. godine, nalazi se u holu zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku. 

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...