Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
12.03.2024, 07:53

Predloženi kandidati za nagradu Valjeva za 2023.

č: | fb:

Komisija za dodelu godišnje nagrade grada Valjeva usvojila je predlog o dobitnicima nagrade Valjeva za 2023. godinu, koja se dodeljuje povodom Dana grada 20. marta, a konačnu reč daće odbornici na sednici Skupštine grada, koja će biti održana u ponedeljak 18. marta.

 

Prema Odluci o nagradi Grada Valjeva u jednoj godini dodeljuje se najviše 14 nagrada i to po jedna za svaku oblast, izuzetno u jednoj godini mogu se dodeliti dve nagrade za jednu oblast. Za pojedinu oblast ne mora se u svakoj godini dodeliti nagrada. Pored navedenih nagrada može se dodeliti i specijalna nagrada i to: za životno delo, humanitarni rad i brigu o ljudima i za afirmaciju Grada.

 

Komisiji za dodelu nagrade grada Valjeva dostavljen je 71 predlog i to 60 predloga za nagradu iz utvrđenih oblasti i 11 predloga za specijalnu nagradu.

 

Za godišnju nagradu Valjeva Komisija je predložila:

 

Za godišnju nagradu grada Valjeva u oblasti privreda predloženo je valjevsko preduzeće "Urban tehniks"; za poljoprivredu predložen je Aleksandar Stanarević; za oblast obrazovanja i vaspitanja predložena su dva dobitnika: Poljoprivredna škola sa domom učenika "Valjevo" i Ivanka Tomić, profesor matematike; za stvaralaštvo i postignuće učenika i studenata predložena je Sofija Mićević, učeniva Valjevske gimnazije i Muzičke škole.

 

Dr Mira Vuković, ppredložena je za oblast nauka, inovacija i pronalazaštvo; za oblast urbanizam i arhitektura predložen je Projektni biro GP "Kej"; za oblast medicina i briga o zdrvalju predložena je dr Rada Subotić.

 

Za oblast socijalna zaštita i humanitarni rad predložena su dva dobitnika: Svetosavska omladinska zajednica Eparhije valjevske i pripadnici Vatrogasno-spasilačkog odeljenja MUP-a u Valjevu - Bora Stojanović, Nemanja Maletić, Darko Živčić i Nenad Nenadović. I za oblast humanost predložena su dva dobitnika: profesor dr Milan A. Nedeljković i posthumno Katarina Čočović.

  

Komisija je za postignuća u prethodnoj godini za oblast umetnost i kultura predložila glumce Milicu Janevski i Nebojšu Milovanovića, dok je za oblast sport predložila Milana Markovića, atletičar.

 

U jednoj godini dodeljuju se najviše dve specijalne nagrade. Nagrada se može dodeliti i posthumno pojedincima za delo ili postignuće koje je postalo dostupno javnosti u periodu od 1. januara do 31. decembra godine koja prethodi godini u kojoj se nagrada dodeljuje i koji su preminuli u toj godini.

 

Komisija je odlučila i Skupštini predložila da specijalne nagrade dodeli: za životno delo Milošu Kovačeviću, posthumno i za afirmaciju Grada Branku Kovačeviću.

 

Komisija je predložila Skupštini grada da se ne dodeli nagrada Grada za 2023. godinu za tri oblasti: Zaštita životne sredine (jedan predlog), Čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja (četiri predloga) i Informisanje i društveno angažovanje (dva predloga).

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 2 sati 58 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 9 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...