Novogodišnja rasveta (foto: Kolubarske.rs)
Novogodišnja rasveta (foto: Kolubarske.rs)
14.03.2024, 08:04

Iz tekuće budžetske rezerve i za novogodišnju rasvetu

č: | fb:

Iz tekuće budžetske rezerve za dva i po meseca je isplaćeno blizu 29 miliona dinara, dok iz stalne budžetske rezerve nije bilo isplata, navedeno je u Odluci o prvom rebalansu budžeta Valjeva za 2024. godinu.

 

Najviše novca iz tekuće budžetske rezerve – blizu 10 miliona dinara potrošeno je za kupovinu dekorativne novogodišnje rasvete. Nabavka nove novogodišnje rasveta bila je u Planu javnih nabavki za 2023. godinu, nabavljena je u novembru prošle godine, za koju je novac, kako je navedeno u tenderu, obezbeđen u budžetu za 2023. godine.

 

Za opremanje novih objekata Predškolske ustanove potrošeno je 7,5 miliona dinara, dok je za nabavku usisivača za nove objekte Predškolske ustanove potrošeno preko 2,8 miliona dinara. Za nastavak radova na projektu rekonstrukcije enterijera Centra za kulturu iz tekuće budžetske rezerve uzeto je 2,6 miliona dinara.

 

Na spisku isplata iz tekuće budžetske rezerve su još isplate plata za Modernu galeriju – 2,2 miliona dinara i za Međuopštinski istorijski arhiv oko milion dinara. Za uslugu stručnog nadzora nad izvođenjem radova na rekonstrukciji i proširenju primarne dsitributivne mreže u okviru vodosistema Divčibare iz tekuće budžetske rezerve je potrošeno oko milion dinara.

 

Ostali iznosi su manji od milion dinara, a odnose se na izradu i izdavanje energetskog pasoša za stari objekat OŠ "Milovan Glišić", za nabavku opreme za OŠ "Andra Savčić", za zamenu pumpi za grejanje za Prvu osnovnu školu, za učešće u projektu City walk – Zajedno za energetsku urbanu mobilnost.

 

Za tekuću rezervu četiri posto

 

Prema Zakonu o budžetskom sistemu sredstva iz tekuće rezerve koriste se za neplanirane svrhe za koje nisu utvrđene aproprijacije ili za svrhe za koje se u toku godine pokaže da aproprijacije nisu bile dovoljne, dok se sredstva stalne rezerve koriste za naknadu štete nastale usled elemetarnih nepogoda.

 

Postavlja se pitanje koje sve isplate iz tekuće budžetske rezerve, na koje je potrošeno blizu 29 miliona dinara za dva i po meseca, su "neplanirane svrhe", da li ih je trebalo planirati, ili su "svrhe za koje se u toku godine pokaže da aproprijacije nisu bile dovoljne"?

 

Prema Zakonu o budžetskom sistemu, "tekuća budžetska rezerva opredeljuje se najviše do četiri posto ukupnih prihoda i primanja od prodaje nefinansijske imovine za budžetsku godinu". Konkretno, u budžetu Valjeva, nakon prvog rebalansa, to bi trebalo da bude oko 8,5 miliona dinara.

 

Inače, u budžetu Valjeva za 2024. godinu za tekuću budžetsku rezervu bilo je planirano oko 3,8 miliona dinara, dok je prvim rebalansom budžeta iznos povećan - opredeljeno je oko 9,3 miliona dinara.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 14 sati 41 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 42 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...