Kula Nenadovića (foto: Kolubarske.rs)
Kula Nenadovića (foto: Kolubarske.rs)
15.03.2024, 07:55

Deo autentičnog izgleda za Kulu Nenadovića

č: | fb:

Završena je prva faza projekta parternog uređenja Kule Nenadovića, koja predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja i simbol Valjeva. Ministarstvo kulture je izdvojilo 1,7 miliona dinara za realizaciju radova na očuvanju ovog kulturnog dobra.

 

Prva faza projekta, koja je realizovana uz podršku grada Valjeva i Ministarstva kulture Republike Srbije, a u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture i Narodnim muzejom Valjevo, obuhvatila je izgradnju, od behaton ploča, prilazne staze ka vizitorskom centru, izradu šanca i bedema sa palisadom i izradu dvokrilne drvene kapije.

(Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema rečima Jelene Nikolić Lekić, direktorke Narodnog muzeja, ovim projektom biće sačuvani i prezentovani ostaci jednog od retkih sačuvanih fortifikacionih objekata iz vremena Prvog srpskog ustanka.

 

"Kao čuvari kulturnog nasleđa želeli smo da prezentujemo jednu izuzetno vrednu, kulturno-istorijsku celinu, Kulu Nenadovića, simbol našeg grada, a samim tim i upotpunimo turističku ponudu Valjeva. Druga faza projekta, podrazumeva nastavak radova na prezentaciji bedema sa prikladnom tribinom i pešačkom stazom. Apliciraćemo na konkurs Ministarstva kulture koji je u toku i nadamo se podršci kako resornog Ministarstva tako i grada Valjeva. Naši saradnici na projektu su Tihomir Dražić, dipl. inženjer arhitekture, Radivoje Arsić, dip.arheolog i Vesna Pavićević, dipl.inženjer arhitekture iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo", rekla je Nikolić Lekić, objavljeno je na sajtu grada Valjeva "Lepa reč".

(Foto: Kolubarske.rs)

 

 

Aktuelno

Žičara Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare Ski Resort Pre 50 minuta

Avantura i muzika na Divčibarama za prvomajske praznike

Divčibare Ski Resort, koje upravlja ski stazom Crni vrh, pripremilo je niz avanturističkih i muzičkih aktivnosti na Divčibarama za prvomajske praznike. Za ljubitelj prirode, avanture i dobre zabave...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...