Zagađen vazduh u Vajevu (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Vajevu (foto: Đorđe Đoković)
16.03.2024, 08:17

Država ulaže 85 miliona dinara u dva projekta unapređenja kvaliteta vazduha u Valjevu

č: | fb:

Valjevo je među 65 gradova i opština u Srbiji u kojima će u 2024. godini biti realizovani projekati čiji je cilj unapređenje kvaliteta vazduha. Grad Valjevo je od Ministarstva zaštite životne sredine dobio 85 miliona dinara za dva projekta. 

 

Ugovori su potpisani za dodelu 700 miliona dinara kroz tri javna konkursa, za projekte zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, podršku zameni individualnih ložišta i uklanjanje divljih deponija.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i zamenik gradonačelnika Valjeva Nemanja Petrović su potpisali ugovore koji predviđaju nabavku, zamenu, rekonstrukciju i sanaciju kotlarnica za grejanje u 2024. godini, kao i realizaciju projekta smanjenja zagađenja vazduha u Srbiji poreklom iz individualnih izvora u 2024. godini.

 

U cilju realizacije projekta smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora, Ministarstvo je izdvojilo 50 miliona dinara, dok je iz budžeta grada Valjeva izdvojeno 12,5 miliona dinara. Za realizaciju drugog projekta koji predviđa nabavku, zamenu, rekonstrukciju i sanaciju kotlarnica za grejanje, Ministarstvo je izdvojilo 35 miliona dinara, što sa 15 miliona dinara iz budžeta grada Valjeva, čini ukupno 50 miliona dinara.

 

"Od svih lokalnih samouprava koje će na osnovu ugovora dobiti podršku države, tražila sam da počnu sa radovima što pre, jer su ovi konkursi od velikog značaja za bolji kvalitet vazduha i kvalitet života građana", rekla je ministarka Irena Vujović.

 

Tokom prethodnih godina, kroz konkurse zamenjen veliki broj kotlarnica u gradovima poput Valjeva, Kosjerića, Smedereva, Užica, podržano je i više od 3.000 domaćinstava da zamene kućna ložišta i očišćeno je oko 900 divljih deponija.

Aktuelno

Karađorđeva ulica bez drveća (foto: Kolubarske.rs)
Udruženje građana Lokalni odgovor Pre 7 sati 42 minuta

"Kaži kakav grad želiš?"

U okviru projekta "Kakav grad želiš", koji realizuje valjevsko Udruženje građana "Lokalni odgovor", nedavno je održan prvi sastanak neformalne grupe Savet naselja "Centar". Građani su nedovoljno...

 (foto: )
Jubilej Pre 8 sati 40 minuta

Ciklus koncerata za 70 godina MŠ "Živorad Grbić"

Uzbudljivo muzičko putovanje kroz sedam decenija talenta i uspeha očekuje nas u Muzičkoj Školi "Živorad Grbić", koja ove godine slavi značajan jubilej - 70 godina uspešnog rada.

Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 1 dan 4 sati

GIK se poigrava sa izbornim listama!?

Gradska izborna komisija usvojila je prigovor na Rešenje o proglašenju izborne liste "Pokret sad" i donela odluku o poništenju te izborne liste. Prigovor podneli revnosni birači, a predsednik GIK...  · 7 komentara