Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
15.05.2024, 13:40

GIK se poigrava sa izbornim listama!?

č: | fb:

Gradska izborna komisija (GIK) usvojila je prigovor na Rešenje o proglašenju izborne liste "Pokret sad – dr Snežana Mijatović, Đorđe Pavlović – Drugačije" i donela odluku o odbijanju te izborne liste, potvrdio je za Kolubarske.rs predsednik GIK Mladen Simović. On je naglasio da odluka GIK nije konačna i da podnosilac izborne liste ima pravo žalbe.

 

Kako je objavljeno na sajtu Republičke izborne komisije (RIK), prigovor su podneli birači Bojan Jovičić i Đorđe Đurđević, koji navode da dvoje kandidata sa izborne liste "Pokret sad – dr Snežana Mijatović, Đorđe Pavlović – Drugačije" nemaju pravo da biraju i da budu birani za odbornika na teritoriji Valjeva.

 

Birači Jovičić i Đurđević u prigovoru navode da se na listi, koja je podneta i proglašena 12. maja, "nalaze lica koja su prijavila prebivališta u Valjevu posle 3. jula 2023. godine i koja na izborima koji su raspisani za 2. jun nemaju biračko pravo u Valjevu, već u opštini u kojoj su imali prebivalište 3. jula 2023. godine".

 

Podnosioci prigovora se pozivaju, pored ostalog, na član 2. Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koji usvojen 10, maja, a stupio na snagu 11. maja, po kome kandidati za odbornike, koji su promenili mesto prebivališta posle 3. jula ne mogu biti na izbornoj listi.

 

Gradska izborna komisija je razmatrala i usvojila prigovor birača Đorđa Đurđevića, koji je podneo 14. maja u 16.55 časova, dok je drugi prigovor, koji je podneo Bojan Jovičić 14. maja u 14.10 časova, odbačen jer nije ispunjavao sve uslove u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Zakon o opštem upravnom postupku.

 

Na pitanje da li je Gradska izborna komisija, koja se stara o zakonitom sprovođenju izbora, proverila da li je lista, koju je podneo "Pokret sad", u skadu sa Zakonom o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku član 2, odnosno da li kandidati imaju prebivalište u Valjevu, Simović kaže da nisu proveravali jer je taj Zakon počeo da se primenjuje 12. maja. Na našu konstataciju da je "Pokret sad" listu predao 12. maja popodne, Simović kaže da "niko iz Gradske izborne komisije nije uočio da su na listi kandidati koji nemaju prebivalište u Valjevu". Dakle, GIK nije uočio ono što su dva dana nakon što je potvrđena izborna lista "Pokret sad" uočila dva građanina koja su podnela prigovor.

 

Na pitanje kako su podnosioci prigovora Jovičić i Đurđević znali da Urošević i Ivanović, kandidati na izbornoj listi "Pokret sad" za odbornike, nemaju biračko pravo jer su promenili mesto prebivališta, s obzirom na to da su ti podaci dostupni Ministarstvu unutrašnjih polsova i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i GIK-u po službenoj dužnosti, Mladen Simović kaže: "To ne znam. GIK ne ulazi u to kako je neko došao do takvih saznanja". 

 

Pitali smo zbog čega GIK nije prvo razmatrala prigovor, koji je podneo Željko Trifunović iz koalicije "Udruženo Valjevo može - Svanuće" na Rešenje o proglašenju izborne liste "Ekologija, zeleno Valjevo – stil života" jer nisu ispunjena pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi i redosledu, s obzirom na to da je Trifunović prigovor podneo 13. maja u 14.22 časova, Jovičić 14. maja u 14.10 časova, a Đorđe Đurđević 14. maja u 16.55 časova? "Zato što su ova dva prigovora došla u skladu sa preporukom Ministarstva, imali smo preporuku Ministarstva za ova dva prigovora, a Trifunovićev prigovor ćemo razmatrati u zakonskom roku od 48 časova", rekao je Simović.

 

Upitan na osnovu čega su dobili preporuku Ministarstva za dva prigovora na Rešenje o proglašenju liste "Pokret sad", Simović ne odgovara konkretno nego kaže da je "pravo Komisije da određuje tačke dnevnog reda". Pojašnjava da se "preporuka Ministarstva nije odnosila konkretno na ova dva prigovora", nego je to uopštena preporuka za primenu Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. Upitan kada su dobili te preporuke Simović prvo kaže u petak, a potom se ispravlja i navodi da je to bio ponedeljak. Na pitanje zbog čega je Ministarstvo 13. maja dalo preporuke za primenu Zakona koji je stupio na snagu 12. maja, Simović kaže da se ne seća tačno datuma, ali zna da je to bilo posle 12. maja!

 

Na pitanje šta ukoliko i na drugim izbornim listama, koje su predate 12. maja, ima kandidata koji su promenili mesto prebivališta posle 3. jula 2023. godine, a to nisu proveravali članovi GIK, niti su to uočili revnosni birači, kao što su Jovičić i Đurđević, pa nije podnet prigovor, Simović kaže da "to tek treba da vide i da će GIK to razmatrati, nakon što sekretari izvrše sve pravne provere, i nakon što kontaktiraju RIK i Ministarstvo". Da li je to u skladu sa zakonom, pitali smo, ali nismo dobili odgovor.

 

Aktuelno