Okružno takmičenje (foto: Miša Maksimović)
Okružno takmičenje (foto: Miša Maksimović)
20.03.2024, 10:06

Održano takmičenje u korišćenju dronova i mbot robota

č: | fb:

Na okružnom takmičenju osnovnih škola u programiranju i upravljanju dronovima i robotima, čiji je domaćin bila osnovna škola "Stevan Filipovic" u Divcima, najbolje rezultate ostvarili su osnovci iz Sevojna, Užica, Požege, Čačka i Mionice.

 

Posle uvodnih napomena Past Guvernera Vladimira Matica i tehničkog direktora festivala Vladimira Laloševica prisutne su pozdravili domacini takmičenja  Gordana Terzic, direktor škole "Stevan Filipovic" i Miodrag Maksimovic, predsednik Rotari kluba Valjevo.

Ekipa iz Cacka

Ekipa iz Cacka (Foto: Miša Maksimović)

Ekipe koje su se plasirale po ostvarenom plasmanu i broju osvojenih poena  na republičko takmičenje su:

 

Disciplina DRON

1. mesto - OŠ "Aleksa Dejovic" iz Sevojna i OŠ"Nada Matic" iz Užica sa osvojenih 255 poena

2. mesto - OŠ "Petar Lekovic" iz Požege sa osvojenih 245 poena i

3. mesto - OŠ "Milan Rakic" iz Mionice sa osvojenih 235 poena

Ekipa Mionice

Ekipa Mionice (Foto: Miša Maksimović)

 

Disciplina mBot robot 1

1. mesto - OŠ "Emilija Ostojic" iz Požege sa osvojenih 175 poena

 

Disciplina mBot robot 2

1. mesto  - OŠ "Vuk Karadžic" iz Čačka sa osvojenih 175 poena

Ekipa iz Divaca

Ekipa iz Divaca (Foto: Miša Maksimović)

 

Predsednik Rotari kluba Valjevo Miodrag Maksimovic uručio je prigodne poklone ekipama koje su osvojile 1. 2. i 3. mesto u sve tri discipline, a Vladimir Matić dronove za škole koje su podelile prvo mesto u disciplini DRON.

 

Najbolje plasirane ekipe sa okružnih takmičenja će se takmičiti na finalnom takmičenju 20.04.2024. u Hali sportova "Ranko Žeravica" u Novom Beogradu. Očekuje se da će na finalnom takmičenju učestvovati oko 80 ekipa sa 320 đaka.

 

Ovo takmičenje je sastavni deo projekta "Znanjem za budućnost" koji se realizuje u Srbiji uz podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije. Festival organizuju rotari klubovi u Distriktu 2483 (Republika Srbija i Republika Crna Gora) uz pomoć Rotari fondacije. Nosilac realizacije projekta je Rotari klub Čukarica iz Beograda.

 

Ovaj višegodišnji projekat je podržan od strane vlade Republike Srbije - Ministarstva prosvete Republike Srbije sa kojom je potpisan Memorandum "Za lepšu školu", sa osnovnom idejom da Rotarijanci obezbede što više raznih digitalnih alata za povećanje digitalne pismenosti naših đaka. Na osnovu potpisanog Memoranduma, Rotarijanci su poslednjih godina donirali osnovnim školama preko 600 računara i 870 dronova i 1.000 mBot robota, uz učenje programskih jezika.

 

Rotari klub Beograd Čukarica, kao nosilac realizacije projekta, je 2023. godine dobio odobrenje i sredstva od Rotari fondacije za nabavku 200 dronova i 200 mBot robota i podelio ih osnovnim školama u Srbiji.

 

U toku 2024. godine se organizuju takmičenja osnovnih škola u primeni stečenih znanja u korišćenju dobijenih sredstava, sve sa ciljem da se u ranim fazama školskog obrazovanja utiče na povećanje digitalne pismenosti naših učenika. 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 2 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 15 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara