Parcela u Nušićevoj ulici (foto: Kolubarske.rs)
Parcela u Nušićevoj ulici (foto: Kolubarske.rs)
22.03.2024, 09:33

"Medvednik" pobedio na licitaciji pa odustao od kupovine gradske parcele

č: | fb:

Valjevsko preduzeće "Medvednik" doo odustalo je od kupovine parcele u Nušićevoj ulici koja je u vlasništvu grada Valjeva. Ovo preduzeće je za parcelu površine 2,84 ara, čija je početna cena bila 37.992,66 evra, ponudilo 205.990 evra. Mnogi su bili iznenađeni ovako visokom cenom, ali je vlasnik na otvaranju ponuda to pravdao spajanjem svojih parcela koje se graniče upravo sa parcelom u vlasništvu Grada.

 

Međutim, ubrzo nakon što je Skupština grada donela Odluku o prodaju parcele u postupku prikupljanja pisanih ponuda javnim oglasom, vlasnik valjevskog preduzeća je obavestio lokalnu upravu da odustaje od kupovine parcele. Garantni iznos uplate je bio oko 3.800 evra ili deset posto vrednosti početne cene zemljišta.

 

Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi, uskoro će ponovo biti raspisan javni oglas za prodaju parcele u Nušićevoj ulici, u širem centru Valjeva, po istoj početnoj ceni od 37.992,66 evra.

 

Podsetimo, na placu u Nušićevoj broj 19, nalazila su se dva objekta, jedan površine 55 kvadrata, a drugi 28 kvadrata. S obzirom na to da su objekti bili "ruinirani i neupotrebljivi, i često na meti provalnika", gradsko rukovodstvo je odlučilo da ih sruši, a zemljište proda.

 

Krajem septembra prošle godine raspisan je oglas za prikupljanje pisanih ponuda za otuđenje građevinskog zemljišta. Rok je bio 30. oktobar, a otvaranje ponuda je bilo zakazano za 1. novembar. Međutim, sednica Komisije za građevinsko zemljište je odložena zbog štrajka radnika Pošte. Tada je većina prisutnih ponuđača negodovala, izrazila je sumnju da je u pitanju "manipulacija, da tu nisu čista posla i da se nešto pokušava". Takođe su zamerili i na kratkom roku pitajući zašto je otvaranje ponuda zakazano za 1. novembar, a rok za dostavljanje ponuda je bio 30. oktobar. Predsednik Komisije Viktor Mićić je rekao da će sednica biti održana "kada se za to steknu uslovi, odnosno kada Pošta počne da radi kako bi bile primljene sve ponude".

 

Uslovi su se stekli sredinom novembra prošle godine, tako da je održana sednica Komisije za građevinsko zemljište kojoj je prisustvovalo devet ponuđača, a na oglas je pristiglo 12 ponuda.

 

Maksimalni ponuđeni iznos za parcelu u Nušićevoj ulici površine 2,84 ara bio je 250.999 evra. Međutim, Komisija za građevinsko zemljište je konstatovala da otvaranju ponuda ne prisustvuje ovlašćeno lice firme koja je ponudila najvišu cifru. Sledeća ponuda bila je 205.990 evra valjevskog preduzeća "Medvednik".

 

Inače, ponuđeni iznosi za parcelu u užem centru grada bili su "šareni", najviše je bilo od oko 40.000 evra, tri od oko 70.000, dve od preko 130.000 i dve preko 200.000 evra.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 6 sati 40 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar