Bolnica (foto: Kolubarske.rs)
Bolnica (foto: Kolubarske.rs)
23.03.2024, 14:59

Preventivni pregledi i ove nedelje

č: | fb:

U nedelju 24. marta u Bolnici i Domu zdravlja Valjevo biće organizovani peventivni pregledi posvećeni kontroli i ranom otkrivanju najčešćih bolesti i u ženskoj i u muškoj populaciji. Od 8 do 16 časova, za mušku populaciju iznad 49 godina starosti biće omogućeno PSA testiranje u Domu zdravlja, a za žene starije od 40 godina ultrazvučni pregled dojki, dva tima će raditi u Domu zdravlja ultrazvučne preglede i dva u Bolnici.

 

Prema rečima v.d. direktora Zdravstvenog centra Valjevo, veliki broj muškaraca godišnje oboli od tumora prostate. U prošloj godini 2400 obolelih, od kojih je na žalost preminulo oko 760 ljudi. "Karcinomi prostate u početnoj fazi ne daju nikakve simptome i znamo da je to jako podmukla bolest. Simptomi se javljaju tek u nekim odmaklim fazama kada je već došlo do meta promena. Naša uloga je da mi svaku malignu bolest otkrijemo u što ranijoj po mogućnosti prvoj fazi oboljevanja, kada je bolest izlečiva", rekao je dr Pantelić.

 

Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena. Po statistici u toku prošle godine je obolelo negde oko 36 hiljada žena, a preminulo 20 hiljada. " To su zastrašujuće brojke pogotovu što se karcinom dojke uspešno leči u rano otkrivenim fazama bolesti. Ponavljam da je prevencija najbolji vid lečenja", rekao je dr Vladimir Pantelić, v.d. direktora ZC Valjevo.

 

Zakazivanje pregleda nije potrebno, već je dovoljno samo da građani dođu u Bolnicu ili Dom zdravlja u nedelju od 8 do 16 časova.

Aktuelno