25.03.2024, 08:01

Pokret sad: Nejasno sve u vezi sa fabrikom za preradu otpadne plastike

č: | fb:

"Fabrici za sortiranje i preradu otpadne plastike nije mesto u selu Mrčić iz više razloga, a građani moraju da budu obavešteni o tome kakav uticaj će takvo postrojenje imati na životnu sredinu", čulo se na konferenciji za novinare odbornika GG "Pokret sad".

 

Na sednici Skupštine grada, održanoj prošle sedmice, usvojen je Plan detaljne regulacije za izgradnju proizvodnog kompleksa u Mrčiću gde je, najverovatnije, već počela izgradnja fabrika za sortiranje i preradu otpadne plastike.

 

"O ovoj ozbiljnoj temi treba detaljno razgovarati, mada izgleda da pričamo post festum, umesto da se govorilo o tome ranije. Rukovodstvo grada, na čelu sa Lazarom Gojkovićem, a uz njega i predsednica Skupštine Snežana Rakić i svi akteri koji učestvuju u ovoj temi, dalo nam je nemušto i nevešto obrazloženje na sednici Skupštine kada su govorili o ovoj temi. Tako da ostaje dilema o kakvom se zapravo postrojenju radi, koliko je potencijalno štetno za životnu sredinu s obzirom na to da je plastika materijal koji je opasan i štetan naročito u fazama prerade i obrade. Moguće je da će uticati na životnu sredinu zato o tome treba ozbiljno i temeljno razgovarati. Pretpostavljam da se Skupština u ovom sazivu neće više sastajati, ali ovo pitanje ostaje otvoreno", rekao je odbornik "Pokreta sad" Đorđe Pavlović.

 

On je podsetio na nekoliko pitanja koja su odbornici opozicije postavili na sednici Skupštine grada, ali na koja još uvek nisu dobili odgovore, pre svega da li postoji građevinska dozvola za gradnju fabrika za sortiranje i preradu otpadne plastike u Mrčiću i da li je izgradnja započeta ili ne?

 

"Smatramo da je rukovodstvo Valjeva dužno da na ova pitanja odgovori, tim pre jer pitanja uopšte nisu komplikovana, a samim tim ni odgovori ne bi trebalo da budu komplikovani. Pored tih pitanja, postoji i treće, koje je zapravo i najvažnije, jeste kako će ta fabrika uticati na životnu sredinu, koliko će uticati na reku Kolubaru, koja je u neposrednoj blizini? Mislim da svi treba da razmislimo o tome da li nam je takvo postrojenje potrebno na tom mestu s obzirom na to da je reč o jednom od najplodnijih delova u blizini grada. Možda je rešenje da se sa investitorom razgovara o otvaranju fabrike za neku drugu proizvodnju, onu koja je manje štetna za životnu sredinu", predložio je Pavlović i pozvao građane da se obrate "Pokretu sad" kako bi zajedno nastupali i nastavili borbu za zdravu životnu sredinu ili protiv izgradnje postrojenja koja su štetna po životnu sredinu.

 

Pavlović je kazao da niko od odbornika na sednici Skupštine grada nije razumeo o čemu se radi ni nakon objašnjenja rukovodioca Odeljenja za urbanizam Aleksandra Purića, koji je u svom izlaganju bio "nesiguran, nejasan i nedorečen".

 

"Nejasno je da li građevinska dozvola postoji ili ne? Iz njegovog govora se može zaključiti da dozvola za neki objekat postoji, ali nismo sigurni da li za neko skladište na toj parceli, za koje, kako je rekao, postoje uslovi da se izda građevinska dozvola pa da se počne sa izgradnjom, ili se odnosi na neki objekat koji se već gradi, a za koji se tek sada radi Plan detaljne regulacije? Dodatnu nejasnoću je izazvalo i to što je Purić ponovio da procena uticaja na životnu sredinu nije potrebna, ali da je moguće u toku izvođenja projekta uraditi Studiju uticaja na životnu sredinu. To su dva različita dokumenta. Nejasno je i to ako se objekat već gradi kako je moguće sada raditi Studiju jer šta ako ona pokaže da ne treba graditi takav objekat, a on već skoro završen? Sve je nejasno", rekao je Pavlović i dodao da je čak i gradonačelnik "doveden u neprijatnu situaciju jer nije znao ništa da kaže o tome".

 

"Moramo saznati o čemu se tu tačno radi i mora se alarmirati javnost i upozoriti da će im se u komšiluku praviti fabrika za preradu otpadne plastike", poručio je Pavlović.

 

Na istoj sednici Skupštine grada, sekretar Mladen Simović je pročitao dopis, tačnije Odgovor koji je valjevskim portalima uputio Mališa Pajković, dobitnik godišnje nagrade Valjeva za 2021. godinu, a protiv koga je podignuta optužnica za krivično delo trgovina ljudima

 

Govoreći o tome kako je Simović na sednici pročitao "neko pismo nekog građanina koje je upućeno medijima", odbornica "Pokreta sad" dr Snežana Mijatović je rekla da "nije sramota biti neuk, tužno jeste, sramota nije, ali je sramota isticati neukost kao vrlinu, što sekretar Skupštine grada uporno radi".

 

"Nedopustiva reakcija predsednice gradskog parlamenta Snežane Rakić da na početku sednice poturi sekretara Mladena Simovića da pročita pismo tamo nekog građanina, koje je stiglo tog jutra pred sam početak sednice na pisarnicu. Umesto da prati rad Skupštine grada i upozorava na poštovanje Statuta grada i Poslovnika o radu Skupstine grada, sekretar sve prekrši i pročita pristigli dopis tamo nekog građanina. On je ovim svojim istupanjem u potpunosti urušio instituciju Skupštine grada i ono sto je očigledno pokazao da postoje diplome koje su garant znanja i postoje diplome koje su nečija karakterna osobina. A sa druge strane pokazuje da je 'sporna nagrad' dodeljena iz lične zahvalnosti i oduživanja", kazala je Mijatović.

 

Ona je zaključila da su predsednica Komisije za nagrade Zorica Jocić, predsednica i sekretar Skupštine grada Snežana Rakić i Mladen Simović zagrizli vise nego što mogu da progutaju i da posledice toga ne mogu izostati, a to će im pokazati slobodomisleći građani i građanke Valjeva koji će svojim dostojanstvom braniti duh i dostojanstvo grada Valjeva na predstojećim izborima.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 41 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 42 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 3 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...