Ultrazvučni pregled (foto: ZC Valjevo)
Ultrazvučni pregled (foto: ZC Valjevo)
25.03.2024, 11:23

Oko 300 građana se javilo na besplatne preventivne preglede

č: | fb:

U akciji besplatnih preventivnih pregleda u valjevskoj bolnici i Domu zdravlja pregledano je oko 300 građana. Fokus je bio na ultrazvučnom pregledu dojke za žene starije od 40 godina i mamografiji po potrebi, kao i na PSA testovima - markerima za otkrivanje tumora prostate za muškarce starije od 49 godina.

 

U Domu zdravlja i Opštoj bolnici, gde su radila po dva lekara, urađeno je 186 pregleda dojke ultrazvukom, od toga je 49 žena istog dana obavilo i mamografiju. U laboratoriji u Doma zdravlja, nakon uputa lekara opšte medicine, urađene su 103 PSA analize. Podaci govore da su građani još jednom pokazali izuzetno interesovanje za preventivne preglede.

Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled (Foto: ZC Valjevo)

Preventivni pregledi bili su omogućeni i građanima bez zdravstvene knjižice, a trajali su od 8 do 16 časova. Značaj pregleda je veliki, jer su prevencija i rana dijagnostika od ključnog značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti.

 

Akciju besplatnih precentivnih pregleda realizovao je Zdravstveni centar Valjevo pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 10 sati 11 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...