Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
28.03.2024, 07:54

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

č: | fb:

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sastanak sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar", potvrđeno je valjevskoj Televiziji "Marš" iz ove kompanije.

 

Kako se navodi u odgovoru kompanije Rio Tinto na upit TV "Marš" o ovom skupu, koji je obavijen velom tajnosti, sastanak je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da se otvoreno postave sva pitanja koja su lokalnoj zajednici važna i da se na ista daju odgovori".

 

"Kako bi posetioci bili slobodni da bez zadrške učestvuju u diskusiji, nije predviđeno prisustvo medija koje bi moglo da dovede do toga da se posetioci osete manje konforno da uzmu puno učešće i potpuno transparentno pitaju sve što ih interesuje. Raspoloženi smo da organizujemo posebnu sesiju o Projektu za novinare i da predstavimo i pokažemo sve ono što predstavljamo tokom sastanka sa lokalnom zajedicom", navodi se u odgovoru kompanije Rio Tinto.

 

Nije poznato ko su predstavnici lokalnih zajednica koji su pozvani na sastanak, tačnije ko su "posetioci sesije"? Pema navodima TV Marš, zvanični organi Grada i Kolubarskog okruga nisu dobili poziv za ovaj skup.

 

U odgovoru kompanije Rio Tinto na upit TV "Marš" o sastanku u Valjevu, nije navedeno mesto i vreme održavanja "sesije sa predstavnicima lokalne zajednice". 

 

Javna rasprava

 

"Hoće li ponovo da zaživi projekat Jadar?", naslov je vesti koja je krajem januara objavljena na sajtu N1.

 

- Otkako je, u januaru 2022, premijerka Srbije obelodanila da je Vlada "stavila tačku na Rio Tinto", u javnosti su "provejavale" informacije da se od projekta Jadar, u stvari - nikada nije odustalo. Tome u prilog ide i informacija koja je sredinom januara stigla iz Davosa, gde je predsednik Srbije rekao da je 17. januara imao "težak razgovor" sa predstavnicima Rio Tinta. "Srbija želi dalje razgovore sa rudarskom kompanijom Rio Tinto o projektu iskopavanja litijuma", rekao je Aleksandar Vučić u Davosu dodajući da bi "trebalo da bude više javne rasprave o tome da li treba da se nastavi". Potom je u Beogradu, nekoliko dana kasnije, izjavio da je odluka o iskopavanju litijuma - na novoj vladi koja tek treba da bude formirana - objavljeno je na sajtu N1.

 

Da li je sesija, koju Rio Tinto organizuje danas u Valjevu, navodna javna rasprava na koju je u Davosu sredinom januara pozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić?

 

I šta znači posebna "sesija" za novinare koju bi organizovala kompanija Rio Tinto, da li to novinari nisu deo lokalne zajednice ili za medije postoji neka drugačija priča o Projektu "Jadar"?

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 8 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 9 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 30 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...